banner460
banner128

Emecan,  Koca ve Soylu’ya Mültecileri  sordu

Sınırda bekleyen mültecilerde virüs varmı? Sınırdan girenler nerelere yerleştiriliyor?

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sınır kapılarındaki göçmenlerdeki virüs durumunu; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ise sınırlardan geçen mültecilerin durumunu sordu

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan,   Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına iki ayrı soru önergesi vererek mültecilerin durumunu sordu.

Milletvekili Emecan Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle veridği soru önergesinde şu görüşleri ileri sürdü:

“Avrupa kapılarının açılmasıyla birlikte, Ülkemizden Avrupa'ya yoğun göçmen akını başlamış, başta 4 milyona yakın Suriyeli ile birlikte ülkemizde bulunan diğer mülteciler sağlıksız koşullarda sınır kapılarında beklemeye başlamışlardır. Yaşanan Korona Virüs (Covit-19) salgını nedeniyle göç etmeyi bekleyen bu ailelerin sağlık durumlarına ilişkin yetkililerden bu güne kadar herhangi bir açıklamanın yapılmadığı görülmektedir.

Ülkemizde her gün ciddi sayılarda artmaya başlayan Covid 19'a yakalana vak'a ve bu nedenle hayatını kaybedenlerin sayıları endişe verirken, ülkemizde bulunan sığınmacıların durumu da sağlıklı verilerle kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Sorular:

1- Avrupa’ya göç etmek için sınır kapılarına akın eden mültecilerin sağlık durumları ile ilgili Bakanlığınızca ne gibi girişimlerde bulunulmaktadır?

2- Sınır kapılarımızda görülmüş pozitif vak'a var mıdır? Varsa sayıları kaçtır?

3- Sınır kapılarımızda hayatını kaybeden mülteci var mıdır? Varsa sayıları kaçtır?

4- Ülkemizde genelinde başta Suriyeliler olmak üzere diğer yabancı mültecilerden Covid 19 virüsü taşıdığı tespit edilenler var mıdır? Varsa sayıları kaçtır?

5- Ülkemiz genelinde virüs nedeniyle hayatını kaybeden mülteci var mıdır? Varsa sayıları kaçtır?

6- Ülkemizde Suriye’ye komşu olan sınır illerimizde kurulan Suriyeli sığınmacıların barındığı çadır kentler ve konteynır kentlerde gerekli sağlık kontrolleri ve Covid 19 testleri yapılabilmekte midir? Yapılıyorsa bunların illerimize göre pozitif vak'a ve vefat sayıları kaçtır?

7- Bugüne kadar Covid 19 virüsü şüphesiyle hastanelerimize başvuran ve şüpheli görülenlerden test yapılan sığınmacı sayısı kaçtır?

8- Yaşam koşulları dikkate alındığında mültecilerden pozitif çıkan vak'aların izolasyonu ve takipleri nasıl yapılmaktadır?

 Sınırdan giren mülteciler hangi illere yerleştiriliyor

Milletvekili Emine Gülizar Emecan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ise sınırdan giren mültecilerin durumunu sordu.  Emecan’ın, Soylu’nun yanıtlaması istemiyle veridği soru önergesi ise şöyle:

“İdlib'de gerçekleştirilen ve 36 askerimizin şehit olduğu saldırı sonrası, Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var ve artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz denilerek, Avrupa'ya göç etmek isteyen mülteciler için sınır kapıları açılmıştır. Bu süreç sonrası sınır kapılarına mülteci akını başlamış ve binlerce kişi sınır kapılarına yığılmıştır.

İçişleri Bakanı olarak, katıldığınız bir TV programında, “23 tane sınır karakolumuz ve 8 bölüğümüz olduğunu ifade ederek Avrupa'ya yoğun bir mülteci göçü olduğunu iddia etmiştiniz.

Covid 19 salgını sonrası sınır kapılarındaki son duruma ilişkin kamuoyu bilgi sahibi değildir.

Bu bağlamda;

Sorular:

Covid 19 salgını sorası sınır bölgesinden bulunanlardan dönen veya halen o bölgede bekleyen mülteci var mıdır?

  1. Varsa sayıları kaçtır?

3- Sınır kapılarından dönen mülteciler ülkemizde nerelere yerleştirilmektedir?

4- Ülkemizde hangi illerimizde mültecilerin barındığı çadır kent ve konteynır kentler bulunmaktadır?  Bu kentlerde yaşayanların sayısı kaçtır?

5- Covid 19 salgını ile mücadele kapsamında çadır ve konteynır kentlerde yaşayan kişilerin sağlık kontrollerinin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı ile yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa bu kontroller nasıl ve nerelerde yapılmaktadır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.