banner460
banner128

Almanya’nın önemli iki Eyaletinde (Bavyera ve Hessen) 08 Ekim 2023 Pazar günü yapılan seçimlerde Almanya ciddi şekilde sağa kaydi. Aslında bir sağa kayış bekleniyordu. Ancak bunun bu kadar şiddetli olacağı  düşünülmüyordu. Alman halkı Federal Hükümete karsı duyduğu hoşnutsuzluğu bir şekilde belirtecekti. Bu seçimlerde bunun için bir olanak sağlıyordu. Fakat bu kadarını beklemiyorduk. Almanya halkı Hükümetten neden hoşnut değildi.

1.Almanya’da ceşitli sebeplerden ötürü ekonomik durgunluk var. İnsanlar önümüzdeki aylarda yıllarda ne olacağını pek kestiremiyor.

2. Hayat pahalılığı. Hükümet her ne kadar hayat pahalılığını önlemeye çalışsa da yoksul kesimler bunu ciddi şekilde hissediyor.

3. Konut sıkıntısı: Almanya’da orta gelir sınıfının dahi rahatlıkla kirasını ödeyebileceği konut bulmakta zorlanıyor. Bunun yani sıra Koalisyon ortağı Yeşillerin önerisi ile yeni yapılacak evlerde yenilenebilir enerji kullanılması önerildi.(Yerin altındandaki ısıyı çekme sistemi)- (Fosil yağ, doğalgaz kullanmayacaksın önerisi)  Hatta yasa teklifi olarak sunuldu. Ancak gelen tepkiler üzerine geri çekildi. Bu durum zaten pahalı olan konut yapımını daha da pahalılandırıyordu. Sosyal demokratlar seçimden önce yılda 400.000 sosyal konut yapmayı vaat ettiler. 200 bin bile yapamadılar.  Ancak yapamadılar. Hatta sosyal konut sayısı azaldı.

4. Mülteci sorunu. Bu yılın ilk dokuz ayında Almanya’ya yaklaşık 250.000 iltica başvurusu yapıldı.  Bunun yanı sıra  bir yıldan bu yana en az bir milyon Ukraynalı geldi. Bu durum almanları ciddi şekilde tedirgin etti. Yabancı düşmanlığı ve ırkçılık maalesef üst düzeye çıktı. Irkçılar seslerini daha gür çıkarmaktan ve görünür olmaktan artık çekinmiyorlar.

Benim yaşadığım Hessen’de sosyal demokratlar 15,1 % ile tarihinin en kötü neticesini aldı. Sosyal demokrat yüzde 4.7 oy kaybı yaşadı. (Ki geçen seçimde tarihinin en kötü neticesini almıştı. 2000’lere kadar Hessen’de SPD yüzde 35 dolayında oy alıyordu. Hitler’den sonra 1999’a kadar SPD yönetmişti Hessen’de. Birdaha da alamadı.)   Yeşiller bir önceki seçime göre 5 % oy kaybetti. İç çekişmelerde ötürü sol parti oylarının  yarıdan fazlasını kaybetti. (6,3 % ten 3,1 % düstü ve parlamentoya giremedi.)  Eskiden SPD ve solun kalesi konumunda olan Hessen eyaleti bu özelligini kaybetti. Hessen Eyaletinde Turgut Yüksel SPD ve Yanki Pürsün Hür demokratlardan parlamentoya giren isimler oldu. Bunların yanı sıra Yeşillerin Baskanı Tarek Al Vazir (Yemen Kökenli)  ve Asırı sağcı AFD’nin (Almanya icin alternatif) Başkanı Robert Lambrou (Babası Yunanistanlı) seçildi. (Yüzde 18.4 aldılar.) Birinci ise Hristiyan Demokratlar oldu.  yüzde 34.6 aldılar.

Umarım önümüzdeki yıllarda sol kendine gelir. Bu arada şunu vurgulamak isterim. Bu seçimlerde göçmen kökenli seçmenler seçime çok az ilgi gösterdiler. Nedenini iyi araştırmak lazım.

*

Hidir Karademir 
Rödermark, SPD Belediye Meclis Üyesi 
Ekim 2023

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.