banner460
banner128

ALMANYA'DA TÜRKÇE'YE HAYIR!

Almanya’nın Hessen Eyalet Parlamentosunda; Çince, Lehçe, Portekizce ve Arapça yabancı dil statüsünde eğitim müfredatına alınırken, Türkçe ve Yunancanın alınması ; çoğunluğu elinde bulunduran CDU ve Yeşiller tarafından red edildi. SPD Milletvekili Turgut Yüksel, Türkçe ve Yunancanın red edilmesine tepki göstererek, “ Bu eğitimde ayrımcılığı kurumsallaştıran, ötekileştiren bir karardır. Evrensel insan haklarına,  Avrupa Birliği normlarına ve Yeşillerin çok kültürlülük yaklaşımına da aykırı” dedi.

SPD (Alman Sosyal Demokrat Partisi) Hessen Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel, Almanya’nın Hessen Eyalet Parlamentosu’ndan Türkçe’nin yabancı dil statüsünde  eğitim müfredatına alınmamasına tepki gösterdi.

SPD’li  Yüksel, kendilerinin parti gurubu olarak Türkçenin de eğitim müfredatına;  ikinci , üçüncü yabancı dil olarak alınması için Hessen Eyalet Parlamentosuna önerge sunduklarını hatırlatarak, “BM İnsan hakları, Avrupa Birliğinin bildirgelerinde: anadilin- çok dilliliğin, azınlıkların dillerinin yaşaması desteklenmesi gerekir diye önermeleri var. Ben de bundan hareket ederek okullarda; İtalyancanın İspanyolcanın, Rusçanın yanında: Türkçe,  Yunanca,  Arapçanın da  yabancı dil statüsüne alınması için önerge verdim. İki  defa gündeme getirdim. Beklemeye aldılar. Burda bir grupla bir imza kampanyası düzenledik. Aşağı yukarı 20 bin imza topladık. Bizim önerimizden sonra , parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran CDU ve Yeşiller Partisi kendileri yeni bir önerge hazırladılar. Bu önergede; Çince, Lehçe, Portekizce ve Arapça yabancı dil statüsünde eğitim müfredatına dahil edilirken; Türkçe ve Yunancaya ise yer verilmedi. Çoğunlukta olmaları nedeni ile de geçen hafta parlamentoda bu önerge kabul edildi. Bizim hazırladığımız önerge ise red edildi’ dedi.

Türkleri ötekileştiren ve ayrımcılığı kurumsallaştıran bir karar

SPD olarak ta,  kişi olarak ta diğer dillerin yabancı dil satatüsüne alınmasını olumlu bulduklarını belirten Turgut Yüksel, ama Türkçenin kabul edilmemesinin; kurumsal olarak ötekileştirme ve ayrımcılık olduğunu bildirdi.

Yüksel şöyle konuştu. “Çince, Lehçe, Portekizce ve Arapçanrın kabul edilmesi memmuniyet verici. Bunların çıkmasının nedeni de bizim önergemiz.  Ancak 3.5 milyon Türkiye kökenli insanın yaşadığı bir Almanya da,  bizim eyalette de 400 bin Türkiye kökenli yaşamakta  ve bazı okullara 200 dolayında Türk öğrenci bulunmasına, ayrıca bu kadar imza toplanmasına rağmen, Türkçenin kabul edilmemesi anlaşılabilecek bir şey değil.  Alınan karar haksızlıktır, ayrımcılıktır. Buradaki Türkçe konuşan insanları ötekileştiren bir karardır. Kabul edilecek bir şey değil. Özelikle Yeşiller Partisi Türklerin oylarını alıyorlar, ayrımcılığa da karşılar.  Ayrımcılığa karşı olmak demek sadece şiddete karşı olmak demek değildir. Irkçılığa karşı mücadele etmek te yetmez. Hayatın her alanında ayrımcılığa karşı mücadele edeceksiniz. Alınan karar ayrımcılığı kurumsallaştırmaktır. Yeşiller de buna destek oldular. Yeşillerin destek olması kabul edilmez.Yeşiller bunu hesabını  Türk toplumuna vermek zorunda .”

Milletvekili Turgut Yüksel, bu ayrımcılığa karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, önümüzdeki hafta parlamentoda SPD grubu ve sivil toplum örgütleriyle basın toplantısı yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Erhan KIZILYAR

Anahtar Kelimeler:
Turgut Yüksel
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.