banner460
banner128

İlgezdi:Süreç kötü, bayram havası yakın

ERHAN KIZILYAR

*

Türkülere hasret bitti

Geleneksel olarak düzenlenen ve pandemi nedeniyle  iki yıldır ara verilen Arguvan Türküleri Ses Yarışması’nın 20.si, pandemi sürecinde hayatını kaybeden Ozan Ekberi (Ali Ekber Gülbaş) anısına yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi, "Sanat ve sanatçı için çok kötü bir süreçten geçiyoruz. Ancak aydınlık günler yakın. Bu ülkenin damarında olan her yöresinin ayrı ayrı ezgileriyle bayram havası yaşanan günler yaşayacağımıza  inanıyorum"dedi.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de 'Arguvan'ın; insana, eğitime, demokrasiye kadın erkek eşitliğine, insan haklarına verdiği değerle dünya ya model bir ilçe olduğunu" belirtti. 

Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonu’nda yapılan yarışma finaline; CHP Genel Başkan Yardımcıları ve İstanbul Milletvekilleri; Gamze Akkuş İlgezdi, Onursal Adıgüzel, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş,  Beşiktaş Belediyesi Başkanvekili Soner Karakuş, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Avcılar Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeynel Suna,  CHP Çekmeköy İlçe Başkanı Hüseyin Kızıldaş, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın, Türk-Rus İşadamları Derneği ve Andrey Karlov Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan, Vakfın Kurucu Başkanı olan ve uzun yıllar da başkanlığını yürüten Hasan Aydın ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Karaçam: Etkinlik geliri bursiyerlere

Ses Yarışması finali  Arguvan Köyleri Eğitim ve Kültür Vakfı Başkan Ali Haydar Karaçam’ın açış konuşmasıyla başladı.  Vakfın çalışmalarından bahseden Karaçam; etkinlikten sağlanan gelirin öğrencilere burs olarak verileceğini belirtti.  Daha önce yapılan etkinliklerden sağlanan gelirlerle 500’den fazla öğrenciye burs verildiğini hatırlatan Karaçam, bursiyerlerin de eğiimlerini tamamladıktan sonra Vakfa katkıda bulunmaya devam ettiklerini hatırlattı. Karaçam, vakıf adına başta; CHP Genel Başkan Yardımcıları Gamze Akkuş İlgezdi, Onursal Adıgüzel ve Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş olmak üzere tüm katılımcılara, jüri üyelerine;  Yeditepe Üniversitesi salonlarını açan Üniversitenin Kurucusu Bedrettin Dalan ile Rektör Prof.Dr. Canan Aykut Bingöl’e, vakfa destek olanlara teşekkür etti ve sanatçılara başarılar diledi. 

Kızıldaş’tan Arguvan’a başarılar

Uzun süre Vakfın Başkanlığını yürüten Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş’ta Arguvan Türküleri Ses Yarışmasının pandemi nedeniyle bir süredir yapılamadığını hatırlarak yeniden düzenlenmesinin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Tüm katılımcılara teşekkür eden Kızıldaş, Arguvan Belediyespor’un da üçüncü liğ yolunda Mersin’de iki play of maçı oynacağını bu maçları kazandığı takdirde profesyonel liğe çıkacağını belirterek sporculara başarı dileklerini iletti.

Adıgüzel: Kendi küçük yüreği büyük insanlar ilçesi Arguvan

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de konuşmasına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Arguvanlılara selamlarını ileterek başladı.  Adıgüzel “Arguvan’ın Türkülerin başkenti” olarak bilinen bir ilçe olduğunu ancak sadece türkülerin başkenti değil Arguvan’ın bir kültür olarak; insana, eğitime verdiği değerler, demokrasiye, insan haklarına, kadın erkek eşitliğine, insan haklarına değer veren bir ilçe olarak dünya da  model olduğunu belirtti.  Adıgüzel; Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş’ın büyük emek vererek Arguvan’ı geliştirmeye  çalıştığını vurgularken, kendilerinin zaman zaman arkadaşlarıyla Arguvan’a geziler düzenlediklerini ve arkadaşlarının ilçeyi gördüklerinde, ‘Bura mı Arguvan!” diyerek ilçenin küçüklüğü karşısında şaşırdıklarını ifade etti.  Adıgüzel, “Evet işte bura Arguvan. Arguvan küçük ama yüreği büyük insanların ilçesidir. Bu çok değerli ” Diye konuştu. Milletvekili Adıgüzel dana sonra hem sanatçı Ekberi’yi hem de Kul Duran’ı saygıyla andı. 

İlgezdi: Süreç kötü ama bayram havası yakın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi de yaptığı konuşmada, sanat ve sanatçı için çok kötü bir süreçten geçildiğini, ancak  ömünüzdeki günlerin sanatçı için aydınlık olduğunu belirterek, 'Bayram havası günler yaşayacağımıza inanıyorum" dedi.  İlgezdi şöyle konuştu: " Biliyoruz ki Ekberiler, Ekberi gibi sanatçılar,  Pir Sultanlar'dan,  Şah Hatayi’lerden damar aldılar insanlığa ait çok önemli değerlerdir. Özellikle şu süreçte sanata verilen değerin nereye geldiğini  hep birlikte  yaşıyor ve görüyoruz.  Çünkü sanattan korkan bir anlayışla şu süreçte yaşıyoruz. Sanatla yoğrulan insan, türkülerle resimle sanatın her  dalıyla buluşan insan dünya insanı olma yolunda. İnsanlığını tamamlama noktasında oluyor. Bu süreçte kaybettiğimiz sanatçılar oldu. Kimisi eve ekmek götüremedi. Kimi sazını sattı.  Ancak önümüzdeki günler onlar için aydınlık. Bu ülkenin damarında olan her yöresinin ayrı ayrı ezgileriyle bayram havası yaşanan günler yaşayacağımıza  inanıyorum. Unutulmasın ki, Bir ülkenin türkülerini yapanlar yasalarını yapanlardan daha güçlüdür. Sanatçı dostlarımın önünde saygıyla eğiliyorum. Türküler; sevgiyi,  hasreti,  ayrılığı anlatan türküler. Bizim yol arkadaşımız, yaralarımızı saran  sevinicimizi kederimizi yaşadığımız bir alan. Bir yabancı düşünür, “Bize türküleri söyletmiyorlar inci dişli kardeşim.” Demişti.  Bize türkülerimizi söyletmeseler de biz türkü söylemenin bir aşk hali olduğunu bilenler olarak türkülerimizi söylemeye devam edeceğiz. “ dedi.

Birincilik Murat Ağaç’ın oldu

Konuşmaların ardından Ses Yarışmasında ön elemeyi kazanan on yarışmacı sırasıyla Jüri üyeleri Şendoğan Karadeli yönetiminde ; Cengiz Özkan, Hüseyin Turan,  Ali Abbas Arslantürk, Ali Yılmaz ve Münevver Özdemir ile izleyicilerin karşısına çıkarak türkülerini seslendirdiler.

Yarışma sonunda;  20. Arguvan Türküleri Ses Yarışması birinciliğini Murat Ağaç, ikinciliği Sude Dilan Yalçın, üçüncülüğü ise Leyla Gedik kazandı.  Birinciliği alan Ağaç’a ödülünü Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş verdi.  Murat Ağaç yarışmayı seslendirdiği  ‘Kara koyun meler gelir’ ve ‘Yad eller vurmuş telli turmanı’ türküleriyle kazandı.

Ses Yarışmasında ayrıca; ikinciye, üçüncüye, başta Vakfa uzun yıllar hizmet eden Hasan Aydın’a ve vakfa destek olanlara teşekkür plaketleri verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.