Bu başarı da Volkan Yılmaz’ın Bu başarı da Volkan Yılmaz’ın

Çorlu tren katliamı davasının 20. duruşması öncesinde tren kazasında yaşamını yitirenlerin aileleri, Çorlu santrali önünde bir basın açıklaması yaptı. Adalet vurgusunun yapıldığı açıklamada aileler yargı sürecine ilişkin tepkilerini dile getirdi.

Yürüyüş öncesinde açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Çorlu davasını dikkatle takip ettiklerini vurgulayarak “Böyle olaylarda ilk günden son güne aynı dirençte olmak lazım. Ailelerin, annelerin, kardeşlerin, çocukların, direnci bütün mağdur ve mazlumlara örnek olsun. Son sözüm şudur; biz burada geçen sefer söylemiştik, çok daha kararlı, çok daha güçlü ve kalabalık geleceğiz diye. Bunu sağlayan halkın iradesi, bir başkası değil. 31 Mart’ta her türlü adaletsizliğe dur dediler. Bundan sonra da burada olacağız. Geçen sefer kararı yerel seçimlerden sonraya bırakanlar, bugün bir kere daha düşünsünler. O günkü gibi niyetlendikleri kötü bir karar ya da yeni oyunlar, 31 Mart’ta nasıl millet bu annelerin yanında durduysa bundan sonra da durmaya devam edecek. Ölenleri suçlu, suçluları masum gösteren bir karara kimse yeltenmesin. Bu iş burada bitmez. Bu tip kararları alanları, yani tren kazasında ölmüş 3-5 yaşındaki küçücük yavruların hakkına girenlerin peşini bırakmam namussuzum” dedi.

Aileler yapılan açıklamanın ardından duruşmanın yapıldığı Halk Eğitim Merkezi önüne yürüdü. Yürüyüşte kazada yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşındı.

Davaya yoğun katılım

Davayı:  CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, CHP Genel Başkan Yardımcıları, Aylin Nazlı Aka, Suat Özçağdaş, Gül Çiftçi,  İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, Silivri İlçe Başkanı İbrahim Kömür, Beylikdüzü İlçe Başkanı Mülayim Demirtaş, Büyükçekmece İlçe Başkanı Halis Çiçekçi ve birçok siyasi parti temsilcisi izledi.

Dava da karar açıklandı

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili davada karar açıklandı.

Sanıklar hakkında verilen cezalar şöyle:Dönemin TCDD Birinci Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl, dönemin TCDD Bakım Müdürü Turgut Kurt'a 16 yıl 3 ay hapis cezası verildi.Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu'ya verilen 21 yıl hapis cezası adli sicilden dolayı takdir indirimi ile 17 yıl 6 ay hapis cezasına düşürüldü.Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Levent Meriçli'ye verilen 11 yıl hapis cezası adli sicil kaydına göre takdir indirimi uygulanarak 9 yıl 2 aya indirildi.

TCDD Birinci Bölge Bakım Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras'a 8 yıl 4 ay, TCDD mühendisleri Tevfik Baran Önder'e 10 yıl, Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya'ya 9 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat'a verilen 11 yıl hapis cezası 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme' suçundan önce 16 yıla, ardından da adli sicil indirimi uygulanarak 13 yıl 9 ay hapis cezasına indirildi.Özkan Polat, Mümin Karasu, Nihat Aslan ve Turgut Kurt hakkında hükümle beraber tutuklama kararı verildi.

4 sanık beraat etti

Mahkeme kararıyla davada yargılanan 4 sanık beraat etti. Sanıklar; Levent Kaytan, Burhan Ortancıl, Çetin Yıldırım ve Celalettin Çabuk'un ayrı ayrı beraatlarine karar verildi.

Özel: Önemli bir adım ama yeterli değil

Kararın açıklanmasının ardından CHP lideri Özgür Özel başta Çağdaş Hukukçular Derneği olmak üzere davayı takip eden bütün avukatlara teşekkür etti. Özel, ilk defa bir davada kamu görevlilerine bu kadar yüksek hapis cezaları verilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Özel, şöyle konuştu:

"Halkın gösterdiği büyük dayanışma sonucunda geri adım attıklarını görüyoruz. Mahkeme heyeti kendileri adına bir utanç değil, hukuk adına küçük ama Türkiye'deki hukuk mücadelelerinin önemi adına büyük bir adım attılar. Bölge düzeyindeki yöneticilerin ceza alması önemli bir adımdır ama yeterli değildir. Bize düşen istinaf aşamalarını dikkatlice takip etmektir. Buradaki kazanımların üst düzeylerde geri alınmasına müsaade etmeyeceğiz.

Son ana kadar ilk günkü öfkeyi unutmadan takip etmek önemlidir. Devlet Demiryolları'nın genel müdürleri ve tüm sorumluların yargılanması gerekmektedir ve siyasi sorumluluk asla unutulmamalıdır. Seçim öncesi hızla seferler başlasın diye kanunsuz emir verenlerin hesap verdiği günler gelmeden Çorlu için 'tam adalet' sağlandı diyemeyiz ama Çorlu hepimize umut olmuştur. Bu sonuç, direnenlerin başarısıdır.

Biz birlikte mücadele ettikçe kötülük geri adım atmaya devam edecek; anneler, mağdurlar kazanacak. Bundan sonra kim hak arıyorsa yanında olalım."