banner460
banner128

Almanya'da hükümet göreve başladı

26 Eylül 2021 tarihinde Almanya'da yapılan Genel Seçimlerde; Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) %25,7 oyla seçimleri birinci , Yesiller %14,3 ikinci ve Hür Demokratlar (FDP) %11,5 ile üçüncü sırada bitirmişti.

Almanya 2.ci dünya savaşından bu yana hep Koalisyonlarla yönetildi. Ancak her zaman iki partili koalisyonlardı. Bu seçimlerde kitle partileri olarak tanımlanan büyük partiler; CDU ve SPD son yirmi yılda oldukça büyük oy kayıplarına uğrayınca yanlarına bir küçük parti alarak koalisyon kurma şanslarını kaybettiler. Bundan ötürü bu seçimlerde üçlü koalisyon zorunlu oldu.

*

Seçimlerden hemen sonra demokratik Partiler (Afd) haric kendi aralarında eğilim yoklamaları yaptılar. SPD ile yeşillerin ortak noktaları oldukca çoktu. Anlaşmaları kolay olabilirdi ancak cogunluk sağlayamiyorlardı. Yanlarına Hür demokratları da alarak koalisyon görüşmelerine başladılar. Bu görüşmeler oldukca uzun zaman alıyor. Bizdeki amiyane tabirle önceden  "ince egirip sik dokuyorlar“ ki koalisyon dönem sonuna hatta ikinci dönemde devam edebilsin.

Ön hazırlıklar için 23 ana başlık belirlendi ve bu yirmi üç anabaşlıkta toplam 300 kisi görev aldi. Bu calisma guruplarının hazırlıkları bitti ve partilerin yetkili Kurullarina teslim edildi. Ana başlıklar kamuoyu tarafindan biliniyor. Ancak hangi konularda kim hangi tavizleri verdi bilinmiyor. Hazirlanan koalisyon taslagi önce Partilerin Yönetim Kurullarında değerlendirildi. Her üç partinin Yönetimi hazırlanan koalisyon protokolünü Genel Kurullarına gönderilmesini ve onaylanmasını istedi. Partilerin organlarında da çok yüksek oyla Kabul edildi. Proğram Salı günü kamuoyu önünde  imzalandı ve bugün 08.12.2021 hükümette devir teslimlim törenleri yapıldı. Yapılan her devir teslim töreni en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş büyük bir nezaket ve olgunluk içinde gerçekleştirildi.

*

Almanya son üc ayda gecici bir Hükümet ile yönetildi. Hiç kimsenin işinden aşından geleceğinden en ufak bir kuşkusu bile olmadı. Hiç kimse bundan en ufak bir rahatsızlık duymadi. Eğer bir ülkede Devlet ve kurumlari zedelenmemisse ve herkes yerini ve görevini biliyorsa hiç kimsenin endise etmesine gerek yok. Angela Merkel onaltı yıllık görev süresinin sonuna geldiğinde görevi gönül rahatlığı ile Olaf Scholz‘ a devir etti. Yapmıs oldugu bir çok önemli dış ziyaretlere Scholz'u beraberinde götürdü. Eger politikacılar demokrasiyi özümsemiş ve içlerine sindirmişlerse gercekden güzel bir yönetim şekli. Yok Demokrasinin sunduğu olanakları kendi çıkarları için kullanıyor ve onu istismar ediyorsa büyük sorun var.

*

Bizde maalesef eger demokrasi benim çıkarlarıma hizmet ediyorsı çok iyi çok güzel, yok benim çıkarıma hizmet etmiyorsa  “tu Kaka“dir deniyor. Bundan ötürüde bizim demokrasimiz gelişmiyor. Ülkede hic bir sey doğru dürüst olmuyor. Umarım bizlerde Türkiye’de Demokrasinin tüm kuralları, kurumları ve kendini koruma mekanizmaları ile donatiıarak uygulandığı günleri görürüz.

Yeni Kabine Başbakan hariç 16 Bakanlıktan oluşuyor Onaltı Bakanın sekizi kadın. Partiler arası dağılım şöyle:

SPD’ye 7 Bakanlık

Yeşillere 5 Bakanlık

Hür demokratlara (FDP) dört bakanlık

*

Yeni kabine şöyle:

SPD

Başbakan: Olaf Scholz

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı: Hubertus Heil

İçişleri Bakanı: Nancy Faeser

Savunma Bakanı: Christine Lambrecht

Sağlık Bakanı: Karl Lauterbach

İmar Bakanı: Klara Geywitz

Ekenomik işbirliği ve Kalkınma Bakanı: Svnja Schulze

-

Yeşiller

Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı:Robert Habeck

Dışişleri Bakanı: Annalena Baerbock

Aile, Kadın ve Gençlik Bakanı: Anne Spiegel

Çevre ve Doğa Koruma Bakanı: Steffi Lemke

Gıda ve Tarım Bakanı:Cem Özdemir

-

FDP

Maliye Bakanı: Christian Lindner

Ulaştırma ve Djijital Altyapı Bakanı: Volker Wissing

Adale Bakanı: Marco Buschmann

Eğitim Bakanı: Bettina Stark-Watzinger

*

Almanya tarihinde ilk Türk bakan

Almanya tarihinde ilk kez yeşillerden Türkiye kökenli Cem Özdemir Tarım Bakanı olarak kabineye girdi.

Almanya’nın Milli savunma Bakanı Cristine Lambrecht ve İçişleri Bakanı Nancy Fasear yakınen tanıdığım insanlar. Her ikisi de demokrasiyi içlerine sindirmiş ve demokrasinin insanlara eşit düzeye yakın yaşam kalitesi sunacağına inanan güçlü şahsiyetler. Kanımca Almanya için en iyi kabine oluştu . Herkese başarılar diliyorum

*

Hıdır Karademir

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.