banner460
banner128

EKİN ETÜD EĞİTİM MERKEZİ

 

Güçlü bir gelecek için

ETÜT MERKEZLERİ

 

Ekin Etüt Eğitim Merkezi Kurucu Müdürü Mehtap Tazegül, ‘Sınava dayanan bir Eğitim sisteminde Çocuğun geleceği için Etüt Merkezleri olmazsa olmaz kurumlardır.  Ayrıca çalışan ailelerin çocukları için çok güvenli bir merkez ‘dedi

 

-Uzun yıllar CHP içinde siyaset yaptı. Kadın kolları başkanlığını yürüttü. Partinin İl Genel Meclisi Üyesi oldu. Daha sonra Sosyal Demokrasi Platformu’nun kurucu başkanlığını yaptı.  Partinin Belediye Başkan Aday adayı oldu. Bu çalışmaları vesilesiyle bölgede tanınan bir isim.  Bunun yanında uzun yıllar Büyükçekmece Merkezde Mali Müşavirlik yaptı. Bürosu’nda bir çok mali müşavirin yetişmesine katkı sundu. İki yıldırda aktif olarak eğitim sektörüne adım attı.  Çocukların ‘Mehtap abla’ diye hitap ettiği Ekin Etüt Öğrenci Merkezi Kurucu Müdürü Mehtap Tazegül sorularımızı yanıtladı.

 

-Bildiğimiz kadarıyla uzun yıllar Mali Müşavirlik yaptınız,  sonra Eğitim sektörüne geçtiniz. Nasıl oldu bu?

 -Benim23 yılık  bürom var. Hala devam ediyor. Eşim de mali müşavir. Ona devrettim. 2015-2016 yılı eğitim yılı başında burayı devir alarak eğitim sektörüne başlamış oldum. Burası yaklaşık on senedir var. Kiracımız işletiyordu.  Çok güzel bir kurum . Bizim çocuklarımız da buraya geliyordu.  Büyükçekmece Merkez’de bunun dışında başka böyle eğitim kurumu yok. Onlar kapatmak isteyince doğrusu içim elvermedi. Biz aldık. Bu sene daha da büyüttük. İki bina da faaliyet gösteriyoruz.  Bahçe düzenlemesi yaptık. Tamamı okul sonrası çocukların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir mekana dönüştürdük. Gelecek sene de dört binayı da etüt merkezi olarak planlıyoruz.

 

Olmazsa olmaz kurumlar

 

-Etüt  merkezi deyince ne anlamamız gerekiyor

Velilerle  konuşmalarımızda  Etüt Merkezinin ne olduğunun tam anlaşılmamış olduğunu görüyoruz.  Şöyle çocuklar özel ya da devlet okuluna gidiyorlar.  Etüt çocuklara okullarda verilen ödevlerin çalıştırılmasını sağlayan bir kurum.  Yani çocuklar okuldan sonra, özellikle çalışan anne babalar için çok önemli. Güvenli bir yer .. Branş öğretmenleri nezaretinde okulda verilen ödevleri burada hocalar gözetiminde yapıyor. Çocuklar akşam eve gittiğinde daha rahat bir zaman geçiyor. Çalışan anne baba düşünün.  İşten gelecek, yemek yapacak, sonra da çocuğun dersiyle

ilgilenecek. Zor oluyor tabi.   Ayrıca müfredat da çok sık değişiyor.  Ailenin okuduğu zamanki müfredat ile şu an ki müfredat ta birbirine uymuyor. Yardım etmek istesen de her alanda tam istenen düzeyde yardımcı da olunamıyor.. Bu anlamda tüm bu yardımı en sağlıklı bir şekilde ancak bir Etüt Merkezi verebiliyor. 

 

Çocuğum Etüt Merkezi desteğiyle Tıp kazandı

 

-Siz çocuklarınızı çalışarak büyüttünüz değil mi? Siz Etüt Merkezi’nden faydalandınız mı?

-Benim de çocuklarım vardı. Ben de bir veliydim. Ben hem okul tarafını hem diğer tarafını biliyorum. Yani hem veliydim. Hem çalışandım. Hepsini iyi biliyorum.

Üç kızım var.  Eylem doğduğunda Mali Müşavirdim. Üçünü de Mali Müşavirlik yaparken büyüttüm. Böyle bir Etüd  Merkezi’nin faydasını çok gördüm.  Benim çocuklarım Etüt Merkezi’ne gitti. Eylem buraya gidiyordu. Çocuklarım burdan faydalandılar.  Buranın sayesinde Tıp Fakültesini kazandı. Ortanca kızım da buranın sayesinde lise de önemli bir yeri kazandı.  Verilecek dersleri ve ne şekilde verileceğini tam bilmesek te  Bilinçli bir veli olarak öğretmenin kıymetini ve dersin önemini biliyordum.  Faydasını da çok gördüm.

 

Yüzde 50 sosyal faaliyet yüzde 50 ders

 

-Burda dersler ne zaman nasıl başlıyor

-Şimdi Etütlerin zaten kanunu var. MEB’e bağlı bir kurumuz. Mili Eğitim standardına göre dersleri programlıyoruz.  Yüzde 50 sosyal faaliyet yüzde 50 ders programlanmış. Biz de buna uyuyoruz.

Birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar olan öğrencileri kabul edebiliyoruz. İlkokulalar, birle dört arası olanlar iki buçukta buraya geliyorlar.  Bahçemizde basketbol, voleybol, masa tenisi ve salıncaklar .. Bunlardan faydalanıyorlar. Yemeklerini yiyorlar yemekhanemizde.  Dörde yirmi kala derse başlıyorlar. Yani 15.40’da ders başlıyor. 18.50 de ders bitiyor. 40 dakika ders on dakika teneffüs. Dört ders görüyorlar her gün. Beş gün bu şekilde dersleri tamamlıyor. Okuldan alınıyor servisle akşamları da evlerine bırakıyorlar.  Bu arada hem spor faaliyetlerinde bulunuyorlar, hem derslerini yapıyor, hem kültürel faaliyetlerde bulunuyorlar. Tiyatro dersimiz var.  Masa tenisi, santranç var. Kapalı masa tenisi sahamız var. 

Ortaokullarla ilgili, Recep Özbaş Fen Bilgisi hocamız o ilgileniyor. Onlar akşam geç çıkıyorlar.  Dört buçukta eğitim başlıyor 19.40’ta da onların ders programları var. Yine dört saat.  Onlara da ödev yaptırma , sosyal etkinlikler.. TEOG hazırlık çok önemli. Branş derslerimiz var.. Matematik, İngilizce, Fen, sosyal ve Türkçe.. Branş hocalarımızdan bu dersleri alıp, ödevleri onların gözetiminde yapıyorlar.  İlkokullarda  her derslik için on-on iki arası, ortaokullarda da en fazla on beş öğrenci alıyoruz. Derslikler dolunca da yeni derslik açıyoruz. 

 

Eğitim sistemi sınava dayanıyor

 

Kaç derslik var?

-Derslik olarak şu anda dokuz derslik var. Yerimiz çok fazla değil. Çok ta fazla öğrenci alamıyoruz. Kapasitenin yarısı şimdiden doldu. Kapasitemiz geçen yıla göre iki kat arttı. En büyük reklamı da çocuklarını buraya getiren veliler oluyor. Geçen yılki tüm öğrencilerimizin hepsi Anadolu Liselerini kazandı. Bu sene daha hazırlıklı oluyor. 500 puan alabilecek öğrencilerimiz var. 

Türkiye’nin eğitim sistemi,  sınav sistemine dayanıyor.  Sınav sisteminin olduğu bir yerde de Etüt Merkezleri  vazgeçilmez bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor.

Türkiye’de şu anda çocuklarımız içinher yerde sınav var. Daha ilk okulda başlamak zorundalar sınava. Çocukların geleceğini şansa bırakmamak lazım. Eğitim sınav sistemine dayanıyor. Mutlaka destek almaları lazım çocukların.  Okulda sadece belirli kaynağı kullanıyorlar. Eğitimde eşitsizlik var. Etüt merkezlerini ulaşılmaz görmesinler. Ekonomik şartları uygun bu merkezlerin.  Etüt merkezleri ile iletişime geçip çocukları öğleden sonraları yalnız bırakmasınlar diyorum. Çocuklar yalnız kalınca bilgisayarlar tehlikeli, sokaklar tehlikeli..

 

Geleceği kurtarıyoruz

 

-İki yıl sonra geldiğiniz noktada muhasebecilik ile eğitim sektörünü karşılaştırır mısınız. ? Memnun musunuz

Memnunum. Çok büyük bir fayda sağlıyoruz. Geleceği kurtarmış oluyoruz. En güzel yatırım çocuğa yapılan yatırımdır.  Mali müşavirliği de çok başarılı yaptım. Onda da başarılı oldum. Bunu da severek yapıyorum. Çocuklara, Büyükçekmece’ye, ülkeme faydalı olmuş oluyorum. İl Genel Meclisi üyesi iken, hep okulları dolaştım. Okullara yatırım yapıp destek olup tamiratlarını yaptık. O zaman gördüm ki eğitimin desteğe ihtiyacı var. O zaman kafama koymuştum. Belediye başkan adayı idiydim.  Eğer belediye başkanı da olsaydım. Hayata geçireceğim bir projeydi. Kendi binamız var. Onu da çocukların faydasına kullanıyorum.  Fiyatları oldukça aşağıda tutuyorum. Bu da bir katkı olmuş oluyor.  Burslu öğrenci alma projem var. İki öğrenci alarak bunu gerçekleştirdim. Gelecek yıllar bunu artırmak istiyorum. Bu şekilde ilçeme ve çocuklara yardımcı olduğunu düşünüyorum. 

Burada sadece eğitim değil, sosyal anlamda da eğitimler ediniyorlar.

Ortaokul açın kolej açın diye de talep var. Biz de Etüt Merkezi ihtiyacı var. Bu alanda faydalı olmaya çalışıyoruz. Ama gelecekte hayat nereye götürür bilmiyoruz. 

Çocuklarla beraber olmak, çocuklara tecrübelerinizi aktarmak önemli bir şey. Mali Müşavir olmakta çok önemli. Ama eğitim çok daha önemli. Toplumsal eğitim ve geleceğe insan yetiştirmek açısından çok önemli bu sektör. Yazları da Yaz okulumuz var. Havuzumuz var. Yüzme dersleri, İngilizce, tiyatro gibi alanlarda eğitimlerimiz oldu.

 

Çocukların Mehtap Ablası

-Şu anda bir çocuk size Mehtap abla dedi. Hepsi mi öyle söylüyor?

-Evet hepsi öyle söylüyor diyor. Mehtap Abla..  Çünkü onlarla diyaloğum çok sıcak. Hepsiyle ilgileniyorum.

Çocukların Mehtap ablası oldunuz

-Evet.

Geç kalmışız diye düşündüğünüz oldu mu?

Belki bir üç dört sene önce  başlasaydık iyi olurdu.  O zamanda siyaset yapıyorduk.

Kaç saatinizi alıyor günlük olarak?

Uyku saatler dışındaki tüm saatlerim eğitimle geçiyor. Akşam dokuz ona kadar buradayım. Cumartesi Pazar sürekli açığız. Tüm vaktimiz burada geçiyor.

 

Siyaset hayatın her alanında

-Siyaset nerede kaldı

-Siyaset mutfağımızda, evimizde. Siyaset her yerde. Aktif siyaset yok. Belediye başkan adayı oldum. Kimseye sormadım. Bütün partilerde kimse halka üyeye sormuyor. Aday yukardan atanıyor.  CHP’ye hizmet ettim.  Belediye Başkan adayı olmuştum. Meclis üyesi adayı da olmayı doğru bulmadım.  Ben yirmi yıl aktif görev yaptım. Beş yıl İl genel meclisi üyeliği yaptım. Herkes keşke 25 yıl hizmet etse. Gelecek ne gösterir bilmiyoruz.  Eğitimci olarak ta yeni projelerle hizmet etmeye çalışacağım.

 

Eşi destek oluyor

-Dursun Bey ne düşünüyor /

-Destek oluyor.  Sadece sen eğitimci değilsin nasıl başaracaksın dedi. Ben de iktisat mezunuyum.  Burda kurucu müdürüm. Kurucu müdür olmak için üniversite mezunu olmak yetiyor.  Kanun da bu şekilde. Güzel bir öğretmen kadrosu seçtiğimi düşünüyorum.

Biz yirmi yıl boyunca yanımızda çalışan personeli eğitttik.  Bir çok arkadaşımız bizim eğitimimizden geçerek mali müşavir oldular. Onların öğretmeniyim.   O da bir eğitimdir. Yöneticiliği bilmek gerekiyor.  Bunlarında içinde yaşadık.  Kalabalık çalıştık. Onları da eğittik.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Suzyn 5 yıl önce

Saila, tiedän, mitä tarkoitat, mutta tämän kirjan kanssa ei ole pÃämlli¤mäisenä se talosuru. Päinvastoin, ehkä on lohdullista tietää, että talot voivat nyt toimia ainakin eläinten koteina - ja ainakin niitä taloja on näin dokumentoitu, ellei muuten. Autiotalot ovat kyllä aina pysäyttävä näky: kiehtovia ja murheellisia samaan aikaan.Elma Ilona, Risto Rasan runot ja autiotalot sopivat jotenkin todella hyvin yhteen. Kummatkin ovat pieniä, hiljaisia, pysähtyneitä ja kertovat enemmän tarinoita kuin ensin näyttää.

Avatar
Kailee 5 yıl önce

Good day. I am inrseeettd for the position of service crew at canada. Is this still available? Please reply at my e-mail address so that i can visit your office. I am looking forward to your response. Thank you so much.