banner460
banner128

 Kırkıcı: Silivri Cemevi’ni en kısa sürede tamamlayacağız

Silivri Hacı-Bektaş Anadolu Vakfı Başkanlığına seçilen Süheyl Kırkıcı  “ilk hedef olarak cem evini  olabilecek en kısa sürede tamamlayacağız. Çevresini düzenleyeceğiz. Bu konudaki gelişmeleri kısa sürede herkes görecek” dedi.

Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şubesi Başkanlığına seçilen Süheyl Kırkıcı, öncelikli olarak dört yıldır yapımı süren Cem Evi’ni en kısa sürede hizmete sokmak  ve çevre düzenlemesini yapmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ,  bu konudaki gelişmeleri çok kısa sürede herkesin göreceğini ifade etti.  “ Alevilerin imamlara asla nikah kaydırmayacağını da belirten Kırkıcı;  Alevilerin  ulusal düzeydeki sorunları, Silivri’ye özgü sorunları ile bağlantılı sorularımızı yanıtladı.

-Göreviniz hayırlı olsun. Siz bu bölgede tanınan bir insansınız ama belki tanımayan okurlarımız da olabilir. Sizi bir tanıyalım. 

Kırkıcı: Yaklaşık 217 yıldır Silivri’de yaşıyorum. Harita Mühendisliği bürom var. İki dönemdir CHP Belediye Meclis Üyeliği yapıyorum.  Evliyim 2 oğlum var. Yıldız Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden 1985 yılında mezun oldum.

-Siyasi bir kimliğiniz var. Meclis Üyesiniz. Bunun yanında Alevi Vakfı Başkanlığına seçildiniz. Neden böyle bir göreve-hizmete talip oldunuz?

Kırkıcı:-Silivri de Alevi-Bektaşilerin  kendi inançlarında ibadet etme, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılama konusunda sıkıntıları talepleri vardı. Bunu önemseyen vatandaşlar 2007 yılı içerisinde  bir araya gelerek Alevi Derneği ve Vakfının kuruluşunu sağladı. Ben de bunların içinde oldum.  O günden bugüne çeşitli etkinlikler, eylemler yaptık.  O günden bu yana çalışmalarına destek vermeye devam ediyorum. Büyük bir özveri ve iyiniyetle bugüne kadar gelindi. Alevi-Bektaşiler’in en temel ihtiyaçlarından bir tanesi cem evi binasıydı. Hem inançlarını hem de kültürlerini hayata geçirmeleri için cem evi binasının olması kaçınılmaz bir ihtiyaçtı.  Belediyemizle yapılan görüşmeler sonucunda şu anda yapımı süren cem evi binasının arazi tahsisi alındı. Projeleri belediyemiz tarafından hazırlandı. Temel atılması konusunda belediyenin önemli katkılarını aldık. Tamamlanması gerekiyor.  Tamamlanınca tüm ihtiyaçları karşılayabilecek.

Dört yıl önce başladı

-Cem Evi inşaatı ne zaman başladı

Kırkıcı:Şu anda cem evi dört sene önce başladı. Bir hizmet binası var. Geçici hizmet ve geçici idari bina var. Ve bir katı tamamlanmış bir bina var. Üç kat daha yapılması gerekiyor. Çevre düzenlemesinin yapılması gerekiyor. Beş bin metrekare arsamız var. Üç dönem arsa iki dönüm de yeşil alanımız var. Peyzaj çalışmasının da hızlı bir şekilde yapmaya çalışacağız.  Geçen dönem yönetim kurulu bir hayırsever vatandaş Ali Şahan’a yemekhaneyi düzenleterek önemli bir ihtiyacı karşılamış oldular. Onlara çok teşekkür ediyorum.  Bunların hızlı bir şekilde yapılması konusunda gerek belediyemiz, gerek işadamlarımız ve hayırsever yurttaşlarımıza gitmek suretiyle onların katkılarını alarak, toplumumuz bu ihtiyacını hızla karşılanmasını sağlayacağız.

Cem Evi’ni hızla tamamlamaya  çalışacağız

-Bir tarih verebilir misiniz? Ne zamana tamamlanabilir

Kırkıcı: Tarih vermek afaki olur. Ama hızlı bir şekilde çalışma yapacağımızı, değişim ve dönüşümlerin herkes tarafından kısa bir sürede görebilecek.  Önceki yönetim kurullarının iyiniyetinden asla şüphem yok.  Yaşanan iletişim ve diyaloğ eksikliği bazı işlerin biraz aksamasına sebep oldu.  Biz dilayoğu geniş tutacağız. Kültürümüz ve inancımızın gereği olarak hoşgörü, sevgi ve saygı temelinde herkesle yan yana  olmayı önemseyeceğiz.

Işıklar üyemiz ve yardımcı oluyor, olacak

-Belediyeler inançsal hizmetlerin sağlanmasına yer yer katkılarda bulunabiliyorlar. Sayın Işıklar’ın Cem evine  yardımı olmuyor mu?

Kırkıcı:  Tabi ki oluyor. Az önce de söyledim. Belediye Başkanımız Özcan Işıklar ve Belediye Meclis Üyelerimiz arsanın tahsis edilmesi, projenin yapılması ve planın şu ana gerçekleşmesinde bir çok katkısı olmuştur.  Belediye Başkanı Özcan Işıklar  bizim üyemizdir.  Kendisiyle iyi bir diyaloğ kurarak bu katkıların devam etmesini sağlayacağız.

Silivri’de Aleviler bugüne kadar mağdur oldu

-Silivri’de tahminen ne kadar Alevi var

Kırkıcı: -On ben bin dolayında Alevi –Bektaşi vatandaş var.

-Bunlar inançsal ve kültürel ihtiyaçlarını, cenaze defin ihtiyaçlarını nasıl karşılıyorlardı?

Kırkıcı: Cenaze konusunda camilerden faydalanılıyor. Ya da yakın çevredeki cem evlerinde Alevi ritüellerine uygun şekilde defin işlemlerini yapıyordu. Bu da büyük sıkıntı yaratıyordu. Bu inanca mensup insanlar İstanbul’daki değişik cem evlerine gitmek zorunda kalıyorlar. Bunların hızla aşılması konusunda bir çabamız olacak.

Aleviler Eşit yurttaşlık haklarından yararlanmak istiyor

-Aleviler Türkiye genelinde genel olarak yaşadıkları sorunlar neler olabiliyor.

Kırkıcı: Temel çelişki burada. Aleviler bu ülkenin kuruluşunda çok önemli roller üstlenmişlerdir. Kurtuluş Savaşı’nda, Mustafa Kemal’in devrimlerini sahip çıkılmasında, devletin kurulmasında en büyük katkıları sağlayanlardan olmalarına rağmen, yeterli olarak devletin imkanlarından yararlandığı söylenemez.

-Nelerden yararlanamıyor?

Kırkıcı: TEşit yurttaşlık haklarının çok gerisinde kaldığını görebiliyoruz. Eşit yurttaşlık talebi vazgeçilmezdir.

En doğal hak olan ibadet hakkı yok sayılmaktadır. Kendi tarihlerini, kendi inançlarını okullarda anlatabilmekten yoksun bırakılmışlardır. Bu kimliğin taşıyıcısı olduklarından dolayı da zaman zaman çok büyük baskılara ve kıyımlara da uğramışlardır.

Oysa Alevi-Bektaşiler bu ülkenin gerçek yurtseverleridir. Cumhuriyeti ve devlete bağlıdır. Eşit yurttaşlık haklarından yararlanmaları gerekir.

İbadethane olarak gördüğümüz cem evleri yasal bir statüye kavuşturulmamış durumda.

Bu kadar Alevi kuruluşu, örgütü varken, Aleviliğin sorunları ve ihtiyaçlarının tanımlanmasından bunlara söz hakkı verilmiyor. Israrla devletin bazı kurumları kendi tanımlamasıyla alevilerin sorunlarına yaklaşıyor. Açılımdı, sonra çözeceğiz yaklaşımları çabalar boşa çıkıyor.

Diyanet kurumu tek mezhep yaklaşımı ile örgütlenmiş durumda. Alevilik bunun dışında. Gönül isterdi ki laiklik ilkesinin gereği olarak   devletin tüm cemaatlere karşı eşit mesafede olsaydı.  Diyanet tek mezhebini ihtayıcını karşılıyor ve onların kadrolaşmasını sağlıyor. Bu durumu Alevileri mağdur ediyor. Alevilerin vergisinden faydalanıyorsun, bütçe kullanıyorsun ama aleviler için hizmet vermiyorsun.

En önemlilerinden bir tanesi de Milli eğitimdeki uygulamalar.  Milli Eğitimde din eğitimi adına bir mezhebin eğitimi dayatılmaktadır. Doğal olarak böyle olunca Aleviler zorunlu din dersinin kaldırılmasını istiyor. İsteyen kendi inancında din eğitimi almalı. Ama zorunluluk olmamalı.

Aleviler imama nikah kıydırmaz

-İmamların imam nikahı kıyması konusu var.. Alevi vatandaşlar imama nikah kıydırır mı?

Kırkıcı Hayır kesinlikle kıldırmaz. Medeni nikah kıydırırlar.  Alevi ve Bektaşilerin laik cumhuriyetin kazanımlarına bağlıdırlar. Laik kazanımları içerisinde dinsel objelere fazla yer verilmez.  Elbetteki medeni kanun gereği kıyılan nikahtan sonra isteyen başka nikahlarda kıydırabilir. Ancak öteden beri kaygı ile izlediğimiz inancın kullanılmasıyla ilgili bir çok uygulama insanı tedirgin ediyor. Bugün bunu tartışır toplum, bir adım sonra mahkemelerde kadının olabileceğini tartışabilir.  Şaşırmamak lazım.

Yanlış anlaşılmasın biz asla farklı mezheplerden rahatsızlık duymuyoruz. Onların taleplerinden de rahatsızlık duymuyoruz.   Alevi-Bektaşiler her zaman olduğu gibi bundan sonra da  toplamsal barış ve hoşgörünün gelişmesine katık sağlamayı sürdürecektir.

Eski yönetimlere teşekkür

Kırkıcı: Ben son olarak kuruluşundan beri gerek Kurucu Saşkan Tamam Köroğlu, Rıza Sevimli, ondan sonra Abdullah Kaya başkanlarımın ve onların yönetiminde yer alan herkese gösterdikleri emek ve katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Biz hepimiz bir canız. Her zamankinden daha çok birlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte herkesi bir arada olmaya ve bu yüreği büyütmeye davet ediyorum. Bir olalım, iri olalım, diri olalım. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.