banner460
banner128

'23 Haziran'da hak sahibine geri verilecek"

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır,  ’Mazbatanın geri alınmasıyla yurt dışında Türkiye’de demokrasi olmadığını söyleyenler oluyor. 23 Haziran seçimlerinde ülkede demokrasi oylanacak. Ülkenin itibarını kurtaracak bir seçim olabilir. Haksızca elden alınan bir hakkı sahibine geri vereceğimiz bir seçim olacak bu. İmamoğlu en az 500 bin oy farkla bu seçimi alacaktır’ dedi.

CHP Genel Merkezi’nin görevlendirmesiyle 24 gündür Silivri ve köylerinde çalışmalar yapan İzmir eski CHP İl Başkanı ve İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, yaptığı çalışmaları, sahada edindiği izlenimleri, vatandaşın taleplerini ve seçim sonucuna ilişkin beklentilerini durumgazetesi.com tr ye anlattı. 

-Kaç gündür Silivri’desiniz. Neler yaptınız?

 Bayır: Yaklaşık 24 gündü Silivri’de çalışıyoruz   Ben üç dönemdir milletvekiliyim, iki dönem İzmir İl Başkanlığı yaptım. 37 yıldır aktif siyasetin içindeyim. Zaten bu 39 ilçeye sorumlu olarak tayin edilen arkadaşlarımız siyasi birikimi olan arkadaşlarımız.  Geldiğimiz zaman önce Silivri’nin sivil toplum örgütleri, hemşeri dernekleri, tesbit ettikm. Bu sivil toplum örgütleri, derneklere, odalara ziyaretler gerçekleştirdik.  Günde dört beş odayı derneği ziyaret ettik. Hafta sonları  hemşeri derneklerinin yatığı ıpiknik alanlarındaki piknikleri ziyaret ettik. Bunun dışında yineçok sayıda hemri derneğinin; Zonguldaklılar, ordulular, Giresunlular gibi. Sivaslılar, Bulgaristan Göçmenleri gibi, dernekleri ziyaret ettik. Onların üyeleri ile sohbet ettik. Sorularını yanıtladık.

Kimliğimi gizleyerek izlenim topladım

Bayır “Bunun dışında ben ilk geldiğim beş on gün kimliğimi de gizleyerek esnaf ziyaretlerinde  bulundum. sonra idğer siyasi patilerin temsilcileriyle konuştuk.  Bunun dışında diyebilirim ki bu süre içinde üç bin dolayında kişinin elini sıktım. Her sabah farklı bir yerde kahvaltı yaptım.  İlk geldiğimde Ramazandı. İftarlara katıldık. SİAD iftarına katıldık. İşadamlarını ziyaret ettik. Gazeteleri ziyaret ettik. Küpe FM’de bir radyo programı yaptık. “

İmamoğlu’na haksızlık konusunda geniş konsensüs var

-Neler tesbit edebildiniz. İnsanlar neler diyor. Nelerden şikayet ediyor?

Bayır: Doğrusu bu çalışmaların tamamında gördüğümüz şey şu idi. İnsanlar sayın İmamoğlu’na haksızlık yapıldığını düşünüyorlar.   Kendimi tanıtmadan sorduğumda   Ben geçer sefer Binali bey’e oy verdim. Ancak bu yapılanı da doğru bulmuyuorum. Defalarca sayım yapılmasına rağmen ve yapılan her sayımın sonucunda İmamoğlu’nun kazanmasına rağmen, verilen mazbatasının geri alınmasını doğru bulmuyorum. Mazbata Binali bey’e verilse geri alınacakmıydı? Bunu vicdanen düşündüm. Allah var yukarda. Bu bir haksızlık’ diyorlar.

Bir iki kişi bu haksızlığa karşı ‘Elim öbür tarafa da oy vermeye gitmiyor. Sandığa gitmemeyi düşünüyorum diyor. Daha önce Binali bey’e oy veren bir kaç kişi . Enteresan. Bu haksızlığa ortak olmak istemiyorum diyenler oldu. Daha önce Binali Bey’e oy verdim ama ben Ekrem İmamoğlu’nun kazanacağını hiç düşünmemiştim diyenler var. Bu sefer İmamoğlu’na vereceğim. Çünkü Ekrem İmamoğlu siyasete yeni bir soluk getirdi. Nedir bu? Diye sorduğumuzda aldığımız yanıt : O kimseyi suçlamıyor, kimseyi ötekileştirmiyor. Siyasette görmeye alışık olmadığımız bir siyasetçi. Herkesi kucaklayan, ayrımcılık yapmayan bir siyasetçi. Bu yüzden ben kendisini herhangibir siyasi parti mensubu gibi görmüyorum. Bir insan olarak bakıyorum. Seçmenlerine karşı çok yumuşak bir üslupla yaklaşan, güler yüzle yaklaşan, Barış ve kardeşlik içinde yaşam öneren. Seçilecek belediye başkanının hangi partiye oy verirse onlara eşit mesafede olmasını ifade ediyor.  Bunları söylerken de inandırıcı.  Bu da benim hoşuma gidiyor. Sadece burdan değil, İstanbul dışından da insanlar arıyıp soruyor. Ben bu noktada İstanbul İl Örgütümüzün, ilçe örgütlerimizin, aslında geçen seçimlerde birbaşarıya imza attıklarını düşünüyorum. Ekrem İmamoğlu’na seçimi kazandırdılar. Bizlerin dışarıdan gelmesi bu işe bir tavkiye. Sandıkların başında olmak adına bir takviye. Yoksa bizim örgütlere müdahale etmek, farklı şeyler yapmak, onları denetlemek sorgulamak değil görevimiz.

Ama eksik gördüğümüz bir şey var isede kendi siyasi deneyimlerimiz ve tecrübelirimize göre bunları önermek. 

Görünen o ki Ekrem İmamoğlu bu seçimi çok farklı kazanacak.

 İmamoğlu 500 bin fark atar

-37 yıllık siyasetçiyim dediniz. Kaç seçim geçirdiniz.?

Bayır -Vallahi hatırlamıyorum .Sadece son beş yılda dokuz seçim geçirdim.

-Bu seçim tecrübesiyle ve sahadan edindiğim izlenimle Ekrem bey bu seçimi farklı kazanır diyorsunuz

Bayır -Evet .. Ekrem bey farklı kazanacak. Geçen senekinden çok daha farklı kazanacak

-Ne bekliyorsunuz?

Bayır -Silivri’de yüzde 54 gibi oy almış, bize il başkanlığı 56-57 hedefi koydu. Ben Silivri’de yüzde 60 oy alacağımızı düşünüyorum.

-İstanbul genelinde ne düşünüyorsunuz

Bayır -Farkın en az 500 bin dolayında olacağını düşünüyorum. 500 bini geçecek. Toplumda şöyle bir şey vardı.  ‘ya vekilim sandığa gidin vatandaşlık görevinizi yapın’ driyorsunuz. Biz her seferinde sandığa gidip oyu veriyoruz. Ama siz oylarımıza sahip çıkmıyorsunuz deniliyordu. Bu seçimde görüldüki, C HP vatandaşın oylarına sahip çıkıyor. Biliyorsunuz 17 gün boyunca sandık saydık. Sağdan saydık, soldan saydık, aşağıdan saydık , yukadan saydık sonuç değişmedi. İmamoğlu kazandı.  Vatandaşın oyuna gerçekten sahip çıkıldı. Parti sağlam tuttu işi.

Köylerde çiftçi ürünüm ne olacak diyor

-Peki köylere gitme şansınız oldu mu ? Oralarda durum nedir?

Bayır -Tabi gittik. Ramazanda oruç açımından sonra köy kahvelerine gitttik. Bir kaç sorun aktardılar. Yeterince ürettiğimizi satamıyoruz gibi şikayetleri oldu. Onlara İmamoğlu’nun tarımdaki kooperatifleşme projesi olduğunu,  üretim yapan köylü ve çiftçilerimizin bu proje ile rahatlayacağını, gerek Silivri Belediyesi’nin on yıllık belediye başkanı Özcan Bey’in tarım politikaları ile geliştirdiği şeylerin, gerek bizim kooperatifleşmenin önünü açarak, kırsal alanlardakı insanların destekleneneceğini. Kentte suyun yüzde ucuzlaması. Ulaşımda öğrenci indirimi. Bir çok insan diyor ki demek ki bu adam beş yıl kalsa çok farklı şeyler yapacaktı. 

-İnsanlar bunun bilincinde yani..

Bayır-Evet toplum bunun farkında yani.

Tartışma programı demokrasiye katkıdır

-Açık oturumu nasıl buldunuz?

Bayır. Faydası şu oldu. Yıllardır toplumun her iki adayın bir araya gelerek tartışma ortamının sağlanması, halkın kimin projeleri daha iyi anlaması bakımından iyi  olduğunu düşünüyorum. Biz gençliğimizde bu tartışmaları dinleyerek siyasi görüşlerimiz oluşmuştu. Şimdi ki gençliğin böyle bir şansı yok. Sadece tek taraflı gazetelerden, kalemi satılık bir takım yazarlardan, bir anlamda sermayenin uşağa olmuş medyanın tek taraflı yayınlar, tek taraflı konuşan insanlar dışında ilk defa iki farklı görüşün, iki farklı rakibin ktonuştuğu bir program. Demokrasilerde olması gereken de bu.

Halk İmamoğlu’nu alkışladı

-Sayın İmamoğlu, ya da Sayın Yıldırım’ın performansını nasıl buldunuz ?

Bayır -Şimdi İmamoğlu çok naif bir insan. Bir kaç kez Binali bey , ‘Yalan’  falan demesine rağmen, soğukkanlı bir şekilde yanıt verdi. Silivri’de sahilde büyük ekranda, üçyüz –dörtyüz kişiyle sokakta izledim.  Orda insanların tepkisini ölçtüm. Sahilde gezen insanlar oturumu izlediler. Yaşlılara yer verdiler.  İmamoğlu yanıt verdikçe halk alkışxlıyordu. Ama Binali bey’in konuşmalarında böyle bir tepki görmedim. Bu da gösteriyor ki, İmamoğlu gösteriyor kiİnsanlarda güven oluşturmuş. Yeni birsiyasetçi tiplemesi var desek abartmış olmayız . Artık insanlar kavga eden siyasetçi istemiyor. İnsanlar sorunlara çözüm üreten siyasetçi istiyor. Aile ekonomisine ne katkı sunacak buna bakıyor. Daima çamur atan siyasetçi istemiyor. Bana oy vermeyen benden değildir, bana oy vermeyen teröristtir, bana oy vermeyene iş vermem, ananı da al git, ben senin çocuğuna iş bulmak zorundamıyım gibi nefret söylemleri ve itici söylemler, insanları ötekileştiren ayrımcı söylemler dışında; barışcı, insanları kucaklayan,  insanrları kardeşlik içinde yaşama yönlendiren söylemleri seviyor halk. İmamoğlu da bunu temsil ediyor. İyi bir örnek.

Bir hakkı sahibine teslim edeceğiz

-Yarın da miting var. Eklemek istediğiniz bir şey var ise alalım

Bayır -Yarın 18.00’da mitingimiz var.  Bütün Silivri halkını bekliyoruz. Mitinginde bugüne kadar yapılanların üstünde çok geniş bir katılım olacağını düşünüyorum. Şu anda Almanya’dan Türkiye’nin her yanıdan telefonlar geliyor. Yani bütün dünyanın gözü İstanbul’da. Bu seçim demokrasinin olup olmadığının kanıtı anlamında olacak. Demokrasi oylanacak. Şu anda insanlar yurt dışındaki insanlar mazbatanın geri alınmasından sonra Türkiye’de demokrasi olmadğını iddia etmeye başladılar. Bu Türkiye’nin itibarını, dünya kamuoyunda kurtaracak bir seçim olabilir.

Bu seçim inşallah Türk halkının da adalete olan güvenini, devlete olan güvenini artıracak sonuçlara vesile olur diye temeni ediyorum.  Haksızca elden alınan bir hakkın gerçek sahibine teslimini yapacağız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.