banner460
banner128

TÜRKÜLER FARKLI RENKLERİ BULUŞTURDU

Malatya Arguvan’daki Uluslararası Türkü Festivali açılışında; AK Parti, CHP ve HDP Milletvekilleri, bilim insanları, AK Partili Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’li başkanlar aynı sahnede yer aldı. 

Dünyanın ilk ve tek türkü festivali olan Uluslararası Arguvan Türkü Festivali'nde bu yıl yediden yetmişe her kesim bir araya geldi. 

15, Arguvan Uluslararası Türkü Festivalinee; Eski Bakanlardan ve Ak Parti Milletvekili Bülent Tüfekçi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu,  Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Arapgir  Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, İBB İSYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr.Gökhan Günaydın, İnönü Üniversitesi Karaciğer Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Sezai Yılmaz, Türk Diabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Prof. Dr.Gazi Gülbaş,  CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz,  Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Ali Haydar Karaçam, Beşiktaş Belediyesi Başkan Vekili Soner Karakuş, Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Zeynel Suna, Avcılar Belediyesi Meclis Üyesi Erol Şahin,  CHP İstanbul Çekmeköy İlçe Başkanı Hüseyin Kızıldaş ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. 

*

 Kızıldaş: Geçmişten kopmadan çağdaşlaşmak istiyoruz

Arguvan Türkü Festivalinin evsahipliğini yapan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş yaptığı açılış konuşmasında, "Amacımız halklar arasında kardeşliği geliştirmek, türküleri aslına uygun olarak yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak ve yaymaktır.  Kültürel yozlaşmanın övnüne geçmek, geçmişten kopmadan çağdaşlaşmak, dünya kültürleriyel buluşmak amacıyla önemli bir etkinlik yapıyoruz."dedi. 

*

Gürkan:Memleketimiz bütün çiçeklerin bahçesi olsun

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arguvan'ın kendileri için önemli bir ilçe olduğunu belirterek, "Türkiye için önemli bir ilçedir. Kültür ve sanat dünyamızda Arguvan ağızı gerçekten önemli bir ağızdır. Burada acıların, dertlerin, sıkıntıların, güzelliklerin, neşenin, sevincin sözlere intikal ederek ozanlarımızın ağzından bütün Türkiye'ye teşmil edilmiş ve Türkiye insanı bu güzel ozanların sesini dinlemekten zevk almışlardır. İnşallah Arguvan'daki törende de ozanlarımızın, türkü severlerimizin, sanatçılarımızın güzel sesleriyle eğlenilecek. Memleketimizin güzelliklerinin her birinin, her coğrafyasının bir parçasının farklı güzelliklerinin olduğunu ve bu güzelliklerinin hepsinin toplandığı zaman bütün memleketimizin güzelliğini göreceğiz. Bir bahçede papatya olursa papatya bahçesi olur ama bütün çiçekler olursa bütün çiçeklerin bahçesi olur. Biz, memleketimizi bütün çiçeklerin, bütün meyvelerin olduğu meyve bahçeleri, çiçek bahçeleri görmek istiyoruz. Hani Nazım Hikmet diyor ya; " Bir ağaç gibi hür, bir orman gibi kardeşçesine" Bizim söyleyeceğimiz şarkı memleketimizin birliğidir, beraberliğidir, kardeşliğidir. Memleketimizi mazisine layık istikbale hazırlamaktır. Hacı Bektaş Veli’nin deyimi ile ; Bir olmak, iri olmak, hep birlikte Arguvan olmak, hep birlikte Malatya olmak, hep birlikte Türkiye olmak dileğiyle. Festivalimiz hayırlı uğurlu olsun" dedi.

*

Kenanoğlu: Arguvan’ı Arguvan yapan ozanları ve türküleridir

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise yaptığı konuşmada, “Türkiye’de kimi köyler kimi kasabalar kimi ilçeler var; buralar nüfusundan ve kapladığı coğrafi alandan daha fazla özgül ağırlıklara sahiplerdir. Bu yerlerden birisi de Arguvan’dır. Arguvan’ın nüfusu az olsa da kapladığı coğrafi alan küçük olsa da ünü tüm Türkiye’ye yayılmıştır hatta Arguvan, türkü denilince Türkiye sınırlarının ötesinde uluslararası alanda bilinen bir yer olmuştur. Bu özgül ağırlıkta zaman içinde Arguvan’ın kültürüyle oluşmuştur” dedi.

“Arguvan Türkü Diyarı” sloganına dikkat çeken Kenanoğlu, türkülerin insanların duygularını ifade etme biçimi olduğunu ama aynı zamanda türkülerin Alevi inancının da bir ritüeli olduğunu ve ibadet etme şekli olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Geçmişte saz kursu gibi müzik kursları yoktu dolayısıyla Arguvan’ı Arguvan yapan, Arguvan’da yetişmiş tüm aşıklar ve ozanlar, Alevi inançsal kültürü içinde yetişmiştir. Bu sebeple de Arguvan başta olmak üzere tüm coğrafyalarda Alevi inancı ve Alevi kültürel yapısı korunmalı ve desteklenmelidir. Alevi inancı ve kültürünün korunması ve desteklenmesiyle beraber bu tür değerler ortaya çıkmaya devam edecektir.”

*

Veli Ağbaba:Acıları yarıştıramayız, sevinçleri bölerek bir yere varamayız

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise festivalde yaptığı konuşmada; "Bizim kimseden alacağımız bir şey yoktur. Bizim kadını yok sayandan, gazeteci doğrayan prenslerden alacağımız bir şey yoktur. Bu ülkeye barışı getirinceye kadar mücadele edeceğiz.”dedi. 

Ağbaba şöyle özetle şöyle konuştu. "Herkes bilsin ki Atatürk olmasaydı, cumhuriyet olmasaydı, laiklik demokrasi olmasaydı Suriye’den Afganistan'dan İran'dan farkımız kalmazdı. Bu nedenle buradan Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyorum. Malatya’nın eşsiz değeri İsmet İnönü’yü de anıyoruz. Malatya’nın Türkiye’yi açan Rahmetli Turgut Özal’ı anmalıyız. Yurt dışında olen adını bu meydana veren Nazım Hikmet’i de her zaman anmalıyız. Nazım Hikmet Arguvan’dır. Nazım Hikmet Malatya’dır. Mehmet Akif Ersoy’u da Arguvan Meydanı’ndan anmalıyız. Bu topraklar büyük acılar yaşadı, yaşamaya devam ediyor. Tarihimizde hoşgörü var ama maalesef katliam da  var. Acıları yarıştıramayız. Sevinçleri bölerek bir yere varamayız. İnsanlık tarihinin en barbarlıklarından biri olan Madımak taki katliamını kınıyoruz. Başbağlar katliamında kaybettiklerimizi anıyoruz. Sivas’ın katili kimse Başbağlar’ın katili de aynıdır. Yapılan katlaimları kınıyoruz. Sağcının, solcunun, sosyalistin her kesimden insanın sevdiği Ahmet Kaya yurt dışına gitti,  Paris’te yatıyor. Malatya’nın vazgeçilmez bir insanıdır.  Malatyalı Hırant Dink i de savunmalıyız. Deniz Gezmiş’i de anmalıyız, sahiplenmeliyiz. Acılarımızı da sevgilerimizi de paylaşmalıyız.

Bu topraklar önemli topraklardır.. Avrupa engizisyonun merkezi iken Anadolu hoşgörünün merkezi olmuştur. Bizim kimseden alacağımız bir şey yoktur. Bizim kadını yok sayandan, gazeteci doğrayan prenslerden alacağımız bir şey yoktur. Malatya’da tüm değerleri bir arada gördük. Sayın Başkanımıza teşekkür ederim. Bu ülkeye barışı getirinceye kadar mücadele edeceğiz.”

*

Tüfekçi: Talibandan İran’dan alacağımız bir şey yok

Malatya Ak Parti Milletvekili ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi yaptığı konuşmada, laikliğin bu ülkenin önemli bir değeri olduğunu, taliban ve İran'dan alacağımız bir şey olmadığını belirterek, "Bu toprakların değeri bizim için yeterli. Bizim geçmişimiz bunu ortaya koydu. Biz geçmişimizle gurur duyduğumuza göre, bundan sonra istikbale de hep beraber mazimizden aldığımız güçle yolumuza devam edeceğiz." dedi. 

Tüfekçi şöyle konuştu."Arguvan’ın insanı türkü gibi güzel, insanlık değerleri önemli. Arguvan’ı Malatya’nın, Türkiye’nin önemli bir markası olarak görüyoruz. Seavginin, barışın, hoşgörünün, kardeşliğin hakim olduğu bu meydanların, esasında  geçtiğimiz günlerde Büşükşehir Belediye Başkanımızın başlattığı ‘Türk Yürek Malatya” mottosuyla yapmış olduğumuz kortejde oluşan fotoğrafı tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz.

Biz inanıyoruz ki acılarındili yok. Biz ianıyoruz ki türküler hem acıları hem sevinçleri paylaştığımız ortak paydalarımız. V ebiz inanıyoruz insanı değerleri öne çıkardğımızda, kimsenin kimseye üstünlüğü olmadığı, kimsenin kimseyle de farklılğının olmadığını görüyoruz. Yine göüroyuruzki gözyaşlarının rengi yok. Siyasi düşüncelerimiz farklı farklı olsa da, mücadellerimiz farklı farklı olsa da insanlığımızı hiç bir zaman yitirmemeliyiz. Bunu yaptığımız da; hep barıştan yana oluruz, diyaloğdan yana oluruz. mazlumdan yana oluruz. Onun için birbirimizi anlama adına türkülerimnizi fırskata dönüştürmemiz lazım. Bu meydanı fırsata dönüştürmemiz lazım. Arguvan belediye başkanımıza teşekür ediyorum. Malatya için biz hep beraber hareket etme kabiliyetini ortaya koyuyoruz. İnşallah   İnanıyorum ki Türkiye için de birlikte hareket etme kabiliyetini yarınlarda ortaya koyacağız. Elbettik haklıdan, haktan, adaletten yana olmak gerekiyor. Bu topraklarda halkın iradesini en üstün irade olarak ortaya koyan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere , kurtuluş savaşı kahramanlarına cenabı Allahtan rahmet diliyorum.  İsmet  İnönü  gibi bir cumhurbaşkanını, başbakanı yetiştiren bu topraklarda yetişmemizden dolayı kendimle gurur duyuyorum. Bu toprakların  çocuğu olarak bu değerlere sahip çıkmak adına mücüdelemizi devam etitireceğiz.  Elbetteki laiklik bu ülkenin ortak değeri. Elbetteki talibandan,  İran'dan alacağımız örnek yok. Bu toprakların değeri bizim için yeterli. Bizim geçmişimiz bunu ortaya koydu. Biz geçmişimizle gurur duyduğumuza göre, bundan sonra istikbale de hep beraber mazimizden aldığımız güçle yolumuza devam edeceğiz."

Festival daha sonra sanatçıların seslendirdiği türkülerle coşkulu bir şekilde devam etti. 

*

-Erhan KIZILYAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.