banner460
banner128

İstanbul Veteriner Hekimler Odası ile PROCNE Kadın Korosu ve gönüllü müzisyenler işbirliğinde 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne özel bir şarkı bestelendi ve klip çekildi. Çalışmanın amacı, genellikle sadece sokak hayvanları sorununun işlendiği Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde yaban hayvanlarına da dikkat çekmek. Zira yaban hayata müdahaleler ve ekosistem tahribatı, COVİD 19 pandemisinde olduğu gibi halk sağlığı sorunlarına yol açıyor.

“Yabanı Unutma” ismi verilen şarkı iki ay süren çalışmalar sonucu ortaya çıktı. Yaban hayvanlarını gönüllü tedavi eden veteriner hekim Nilay Tezsay şarkının sözlerini yazdı. Aynı zamanda solist olarak şarkıyı seslendiren Tezsay, şunları söyledi:

Genç nesillere armağan

“PROCNE Kadın Korosu, yeni bir şarkı yapalım fikriyle gelince, şarkı sözleri üzerine düşündük, işin uzmanı olan arkadaşlarımıza danıştık. Bugüne kadar denizde gördüğünüz Tırtak ve Afalina yunusları ve Caretta ilk kez bir şarkı sözünde can bulmuş oldu. İVHO Başkanımız Prof. Dr. Murat Arslan hocamız ‘Bu yıl yaban hayvanları için ses verelim ve ne gerekiyorsa yapalım’ deyince bu isteği en güzel şekilde gerçekleştirmek istedik. Bu şarkı genç nesillere, çocuklara bir armağan niteliğindedir.”

Dünya için harekete geçme zamanı

“Yabanı Unutma” şarkısında yunus, beyaz melek kelebeği, karaca, vaşak, yalıçapkını, kukumav baykuşu gibi türler tanıtılıyor. Çocukların hayvan türlerini öğrenerek doğa sevgisi ve koruma bilincinin yükseleceğine inandığını belirten Tezsay, “Dünya için harekete geçmenin, bir şeyler yapmanın öneminin vurgulandığı bir dönemdeyiz. Doğa gezilerine çıkıldığında görülen hayvanların fotoğraflarının çekilmesi, türlerinin ve özelliklerinin TRAMEM, TRAKUŞ, TRAKEL sitelerinden tespit edilmesi mümkün. WWF Tr Doğal Hayatı Koruma Vakfı, TÜDAV Türk Deniz Araştırmaları Vakfı gibi köklü vakıfların, yıllardır doğaya emek veren derneklerin çalışmalarına katılabilirler, o zaman dünyaya aktif bir katkı sağlamış ve yabanı unutmamış olacaklar. Dileriz ki birçok sahnede bu şarkıyı hep birlikte söyleriz” dedi.

“Geç Kalma Yabanı Unutma”

Çalışmada emeği geçen veteriner hekim ve müzisyenler, Covid 19 pandemisi nedeniyle #evdekal mesajına uyarak ses ve görüntü kaydını evlerinde yaptı. Sloganı “Geç Kalma Yabanı Unutma” olan şarkı bugün İVHO ve PROCNE Kadın Korosu sosyal medya hesaplarından #YABANIUNUTMA etiketiyle yayınlanacak.

Prof. Arslan: Covid 19 yaban hayatı kökenli

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “4 Ekim Hayvanları Koruma Günü çerçevesinde genelde sokak hayvanlarına ilişkin etkinlikler yapılmaktadır. Oysa özellikle son yıllarda yaban hayvanların yaşam alanlarının insanlar tarafından tahrip edilmesi ve ekosistemin değişmesi nedeniyle yeni ve önemli sorunlar yaşanmaya başlanmıştır. Nitekim Covid 19 pandemisinin yaban hayatı kökenli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bu yılki Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde yaban hayatına dikkat çekmek istedik ve özellikle çocuklara yabani hayvanları şarkıyla anlatmaya karar verdik. Tamamen amatör ruhla başlanan çalışma bence çok nitelikli bir eser haline geldi. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Klibi izlemek için

https://youtu.be/sZ53r3Fz-mk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.