banner460
banner128

Gökyüzüne komşu şehir:MARDİN

Mardin.. Güneydoğu’nun kadim şehirlerden.   Dillerin, dinlerin, ırkların iç içe yaşadığı, yüreklerin birlikte attığı, gökyüzüne komşu kent MARDİN... Gazeteci Remzi Tanış.. Gitti, gördü, yazdı.. Buyrun bakalım nasıl anlatmış..

 

Güneydoğu’nun tarih boyunca yaşadığı acıları yoğrulduğu ötelenmişliği ve kavram karmaşasını silmek için mücadele eden insanların birlik beraberlik içinde kardeşçe yaşayabileceklerini anlatmak için çırpınan. Medeniyetlerin, Dinlerin, dillerin, ırkların ve yüreklerin birlikte insanca attığı yerde, Mardindeyim.
Kardeş kavgasından çok çekmiş Mardinliler.
Binlerce yıldır birlikte barış içinde insanları ötekileştirmeden nasıl yaşadıksa yine öyle yaşarız düşüncesindeler.
Haklılar da çünkü hiç kimsenin kimseyi ırkıyla, dini yada düşünceleriyle ötekileştirilmediği bir şehir Mardin.
Atalarından gördükleri hoşgörü kültürünü her gün üstüne bir şeyler ekleyerek yaşatmışlar bugüne kadar.
Hiç kimsenin doğduğu yada yaşadığı kente olamayacağı kadar aşıklar şehirlerine.

Batıya göçüp gidenler de hiç bir şekilde koparmıyor bağlarını doğdukları topraklardan.
.....
Kaya Ninova otelde kaldım. İstanbul’da yaşayan Mardinli KAYA kardeşlerin antik Mardin’in merkezinde kurdukları otel, modern ve yöresel mimari sentez ile inşa edilerek çok sıcak bir atmosfere sahip olmuş. Hoşgörü kültürüne sahip gönüllere hitap eden personeli ile üst katmanda yer vermiş Kaya Ninova otel’e.
KAYA kardeşler para kazanmanın ötesinde Mardin’e vefa borçlarını misafir ettikleri sanatçı , sporcu, iş adamı, yerli-yabancı turist veya basın mensuplarını kentlerinin tanıtımı için ağırlayamak kaydıyla ödemekle yetinmemişler. Bunun yanısıra hiç bir masraftan kaçınmayarak bölgenin en büyük cami ve kuran kursunu inşaa ederek beldeleri olan Kabala’ya armağan etmişler.
Kardeşlerden Nedim KAYA hemşehrileri tarafından çok sevilince hemşehrileri tarafından siyasete yönlendirilmiş. Bir sonraki adım da Mardinli bir bakan olursa hiç şaşırmam.
.....
Mardin’in birde robin hood’u var. Zenginden alıp fakire veren değil ama kendi çalışıp ihtiyaç sahiplerine dağıtan yürekli ve hep içten gülen bir Robin hood.
Kendi adı olan “Mahmut KILIÇ” olarak değil Y.K. Başkanı olduğu Holdingin adıyla Mahmut GAZALA olarak biliniyor memleketi Mardin’de.
......
Sanayi kenti olmuş Mardin. Kuzey Irak bölgesel yönetimi ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü Mardin karşılıyor. Bunda en büyük pay gecesini gündüzüne katarak çalışan OSB başkanı Nasır DUYAN’ın. Genç dinamik ve çağa uygun fikirleriyle taşımış Mardin sanayisini zirveye.
.....
Mardin’in en büyük sorunu trafik ve işsizlik.
Antik Mardin’deki park sorunu bir türlü çözülememiş. Gerek HDP belediyeciliği gerekse kayyum yönetimi sorunu çözmekten uzak öteleyip durmuş.
Yeni şehirde büyük paralar harcanarak yapıl(a)mayan battı çıktı. Trafiği daha da batırmış. Kim düşünmüş, kim çizmiş, kim yapmış bilmem ama olmamış yazık etmişler devletin paralarına. Şehirde çok konuşulan bu geçit için Çözüm üretilip üretilemeyeceğini zaman gösterecek.
....
İşsizlik oranı Suriyeli akınından sonra artış göstermiş. Halkın tek dayanağı Turizm.
....

Mardin’in en zayıf olduğu kısım ise STK lar. MAREV dışındaki organlar, gurbette yaşayan Mardinlileri bir araya getirip yardımlaşmak, birlikte hareket edebilmek ve Şehirlerine hizmet etmek amacıyla kurulan STK lar malesef Tırıvırı Federasyonun ıvır-zıvır Dernekleri modundalar. Kendi başkanlarını, patlatan kuş dernekleri görünümünde başka bir işlev içinde değiller.
Bu yüzden siyasette geri plandalar.
İstanbul’da 800 bin kişilik nüfuslarıyla birlikte hareket edememelerinin sebebi de çalışmayan üretmeyen yok hükmündeki STK lar.
.....
Abo başkan gerçeği var Mardin’de. Abdulkadir TUTAŞI AK partiden Beld bşk. Seçilmiş bir masal kahramanı gibi Artuklu’da. Arı gibi çalışkan ve tecrübeli. Her kesimi etrafında toplamayı başarmış. Tek derdi Mardin ve Mardinlilere hizmet. Bunu da iyi yapıyor.
.....
Artuklu Üniversitesinin şehre katkısı olağanüstü. Çağdaşlık çizgileriyle doğu batı sentezi oluşturmuş genç nesil. Tek ve en büyük eksikleri bir tıp fakültesi bunu da çoktan hak ediyor Mardin.
.....
“Hasan ANUK” başlı başına bir marka TSD Mardin şb başkanı, Beld Mec. Üyesi ve Mardin el sanatlarının olmassa olmazı Telkari’yi ayakta tutan Mardin aşığı ve hümanist bir yürek. Ondan dinleyeceğiniz o kadar çok şey var ki...
....

Mardinspor amatör lige düşünce Mardin Bş. Belediyespor heyecan katmış futbol’a. Ama bir ayrıntı herkesi rahatsız etmiş o da forma renkleri sarı-lacivert’in yerine eski renkleri olan bordo-lacivert’i istiyor Mardinliler.
....

Mardin de ne alınır derseniz; yöresel badem şekerleri, dibek kahvesi, Süryani çöreği, zahfaran çayı mutlaka denenmeli.
Nerede diye sormanıza gerek yok “Artukbey” size yolu gösterecektir.
.....

Ne yiyelim diye düşünmenize gerek yok Çok büyük bir mutfakta bulacaksınız kendinizi. Mardin kebabı, kaburga dolması, kibe, güveçler, tatlılar, şerbetler.....
....
Biliyorum konuyu terör’e, güvenliğe getireceksiniz.
Hemen söyleyeyim siz götürmesseniz orda terör bulamassınız. Güvenliğinize gelince, evinizden daha güvende olacağınız muhakkak çünkü sizi Mardin’liler herşeyden koruyacaklardır.

….

Sizin gökyüzüne komşu şehre Mardin’e gitme zamanız gelmedi mi daha?....

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.