banner460
banner128

Ne gereksiz telaşa kapılın, ne de hafife alın!

CHP Milletvekili Dr. Ali Şeker,  koronavirüsle ilgili olarak “ Sağda solda yapılan kutsal su, kelle paça, dut pekmezi benzeri akıl ve bilim dışı uyarılara aldırış etmeyin. Ne gereksiz telaşa kapılın, ne de hafife alın. Kişisel bakımınıza özen gösterin. Ellerinizi sık sık yıkayın” öerisinde bulundu.

Dut Pekmezi önerisi ciddiyetle bağdaşmıyor

Milletvekili Dr. Şeker’in konuyla ilgili açıklaması şöyle:

Coronovirüs (COVID-19) hastalığı dünyayı etkilemeye devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye’de ilk coronavirüs vakasının tespit edildiğini ve hastanın karantinaya alındığını 00:54’de resmî olarak açıkladı

Hastalığın Çin’de ortaya çıkması ve dünyaya yayılmaya başlamasından bu yana bir taraftan mecliste gerekli uyarılarımızı yapıp, sorulacak soruları ilgililere sormaya devam ederken; diğer taraftan da tedbirlerin alınması konusunda sağlık meslek örgütleri ve aralarında Sağlık Bakanı’nın da olduğu yetkililerle konuyla ilgili yoğun bir iletişim halindeyiz.

Geçen hafta TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nu durumun vehametine uygun bir şekilde acil toplantıya çağırmıştık.

Komisyon Başkanı Akp Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız toplantıya gerek görülmediğini söyleyip vatandaşlara dut pekmezi yemeyi önermişti.

Yediyıldız’ı ciddiyete ve istifaya davet etmemizin ardından acil toplantı dün TBMM’de gerçekleşti.

Dünya’da 119 ülkede görüldü

Özetle aşağıdaki bilgileri paylaşıp, önerilerimizi ve uyarılarımızı komisyona ve Sağlık Bakanı’na ilettik :

- Tüm dünyadaki toplam vaka sayısı 119.220

- Toplam ölüm sayısı 4.299

- Dünyada 119 ülkede ve bir cruise yolcu gemisinde hastalık görüldü.

- Nüfusu 50 milyonun üzerinde olan ülkeler arasında Türkiye’de de tespit edilmesinden sonra sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde teyit edilmiş COVİD-19 vakası yok.

- Küresel bir kriz yaratan hastalık karşısında tüm bakanlıkların ve meclisin işbirliği içerisinde mücadele etmesi gerekmektedir.

- Türkiye’de 2 bin civarı test yapıldığı açıklanmıştı. Bu sayı nüfusumuza göre yetersiz değil mi? Ülkemizde yeterli test kiti var mi?

- Normal durumlarda dahi yoğun bakım yatak kapasitemiz ihtiyaca cevap vermemektedir. Olası bir coronovirüs salgınında yoğun bakım ihtiyacı İçin bir hazırlık yapılıyor mu?

- Milli Eğitim Bakanlığı okullarda yaşanabilecek bir salgın karşısında hazırlık yapıyor mu? Okullarda yeterli revir ve sağlık personeli, medikal malzeme var mı?

- Milli Savunma Bakanlığı’nın olası bölgesel karantina ihtiyacı durumunda harekat planı var mı?

- Turizme olumsuz etkisini nasıl azaltabiliriz?

- Spor karşılaştırmaları, turnuvalar, kongreler ertelenecek mi?

Vakaların gizli kalma ihtimali yoktur

Sağlık Bakanı’nın yaptığı açıklamalara göre; coronavirüs tehdidine karşı çalışmalar 36 kişiden oluşan Bilim Kurulu’nun önerileri ışığında yürütülüyor. Dün geceye kadar, ülkemizde PCR testi yapılarak “pozitif” sonuç elde edilen, yani virüs olduğu teyit edilen bir hasta yoktu. Avrupa’dan gelen bir hastada virüs tespit edildi ve hasta karantinaya alındı.

Vakaların “gizli” kalma, “saklanma” ihtimali de yoktur.

Ne yapmalı?

Sorun Türkiye’de Coronavirüs hastalığının görülmesi teşhis konulması yanında hastaların kontrol altına, karantinaya alınıp hastalığın topluma yayılmasının önlenmesidir.

Sonuç olarak;

Sağda solda yapılan kutsal su, kelle paça, dut pekmezi benzeri akıl ve bilim dışı uyarılara aldırış etmeyin. Ne gereksiz telaşa kapılın, ne de hafife alın. Kişisel bakımınıza özen gösterin. Ellerinizi sık sık yıkayın, avucunuzun içine değil değil dirseğinizin içine topluluğa sırtınızı dönerek öksürün, el sıkışmayın. Zorunlu olmadıkça yurtdışı seyahatlerinizi öteleyin. Sağlık Bakanlığı, WHO ve Türk Tabipler Birliği,başta olmak üzere meslek kuruluşlarının yapacakları açıklamaları takip edin ve ona göre önlem alın...

Anahtar Kelimeler:
Dr. AlişekerCoronavirüs
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.