banner460
banner128

ALMANYA'DA MERKEZ SOLUN YÜKSELİŞİ

Almanya’da seçimleri SPD kazanırken, SPD ve Yeşiller oylarını yüzde 5 dolayında artırdı.  Hristiyan Birlik Partileri 2017 seçimlerine göre yüzde 8’den fazla oy kaybetti. SPD’li Scholz ‘Almanya başbakanlık için beni seçti( derken, Hristiyan Birlik Lideri Laschet ise hükümeti kurmak için elinden geleni yapacağını söyledi.

Almanya’da yoğun bir katılımın olduğu seçimlerde;  Sosyal Demokrat Parti (SPD) en güçlü rakibi Hristiyan Birlik Partilerini (CDU/CSU) geride bırakarak seçimleri birinci bitirdi.  .

SPD liderliği garantiledi

Seçimlerin  kesin olmayan ilk sonuçlara göre, Olaf Scholz'ün başbakan adayı olduğu SPD'nin oy oranı yüzde 25,7'e yükseldi. Armin Laschet genel başkanlığındaki Birlik partilerinin oy oranı ise yüzde 24,1. Üçüncü sırada yüzde 14,8 oy oranı ile Yeşiller yer alıyor. Yeşiller'i yüzde 11,5 oy oranı ile Hür Demokrat Parti (FDP), yüzde 10,3 oy oranı ile sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) izliyor.  Sol parti ise yüzde 4.9 da bulunuyor.

Hristiyan birlik partilerinin düşüsü

Seçimin en büyük kaybedeni ise Angela Merkel dönemini kapatan muhafazakar blok oldu. Hristiyan Birlik partileri 2017 seçimlerine göre yüzde 8’den fazla oy kaybına uğradı.  Mektupla oy kullananların sayısının yüksek olması nedeniyle kesin sonuçların açıklanmasının uzun sürebileceği bildiriliyor. 

Scholz: Seçmen başbakanlık için beni seçti

SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz yaptığı açıklamada seçmenlerin kendisinin bir sonraki başbakan olmasını istediğini söyledi. Scholz "Seçmenler adalet ve iklim koruma istiyor ve SPD’yi savunduğu konular nedeniyle seçti" dedi ve SPD’nin seçimlerde "büyük bir başarı" elde ettiğini kaydetti. Scholz, ZDF kanalında yaptığı açıklamada "Hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini" söyledi.

Laschet’te hükümeti kurmaya talip

SPD’nin ardından seçimlerden ikinci çıkan  Hristiyan Birlik partilerinin genel başkanı ve başbakan adayı  Armin Laschet de  "Birlik partilerinin liderliğinde koalisyonu" kurmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Gözler koalisyon pazarlıklarında Merkel hükümet kurulana kadar görevde 

Seçim sonuçlarının ardından gözler yeni hükümet kurmak için yapılacak koalisyon müzakerelerine çevrildi. 

Olası koalisyon ihtimalleri arasında SPD cephesinde FDP ve Yeşiller ile bir koalisyona sıcak bakılıyor. Almanya’da koalisyon müzakerelerinin aylarca sürebileceği belirtilirken bu süreçte Merkel yeni hükümet kurulana kadar göreve devam edecek. 

Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından en çok oy alan partinin adayı hükümet kurmak için görevlendirilecek. (zdf-durum)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.