banner460
banner128

Alevilerden 8 günlük festival

BRİTANYA Alevi Federasyonu (BAF), İngiltere Alevi Kültür Merkezi- Cemevi (İAKM- Cemevi) ve Enfield Alevi Kültür Merkezi’nin (EAKM) önderliğinde diğer cemevlerinin katkılarıyla düzenlenen ve sekiz gün süren 11. Britanya Alevi Festivali  yoğunbir katılımla gerçekleştirildi.

Onbinlerce kişinin izlediği estival kapsamında düzenlenen etkinlikte;  60 kişiden oluşan Enfield, Croydon, Sheffield ve Doncaster Alevi Kültür Merkezi- Cemevi semah grubu, zakirler Seher Ağbaba, Davut Ağbaba ve Ali Arslan eşliğinde semaha durdu. Merkezi Londra olan İAKM- Cemevi, 4 bini aşkın üye sayısıyla, İngiltere’nin en büyük Türkiye kökenli toplum kuruluşu ve 1993 yılından beri faaliyet gösteriyor. Festival kapsamında İAKM- Cemevi’nde, Alevi kültürünü anlatan sergi, paneller ve tiyatro oyunları düzenlendi.

Son üç günde ise 42 dönümlük BAF yerleşkesinde sanatçıların da sahne aldığı park şenliği yapıldı. Festivalin konukları arasında Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eş Başkanı Hüseyin Mat ve Avrupa Alevi Kadınlar Birliği (AAKB) Eş Başkanı Nevin Kamilağaoğlu da vardı. Hüseyin Mat Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Bugüne kadar Alevilerin bir araya gelmesi daha çok anma etkinliklerinde, acıları paylaşmak noktasında olmuştu. Ama bu tür festivallerde görüyoruz ki Aleviler sadece anma etkinliklerinde değil, mutluluklarını da başarılarını da kutlamak adına bir araya gelebiliyorlar. O yüzden bu festivaller çok çok önemli” dedi.

Milletvekilleri, meclis üyeleri katıldı

Yerel katılımcılar arasında Türkiye kökenli İşçi Partisi milletvekili Feryal Clark, milletvekili Bambos Charalambous, Enfield Belediyesi lideri Nesli Çalışkan, Belediye başkanı Doris Jiagge, geçen dönem belediye başkanı Sabri Özaydın, Belediye başkan yardımcısı Suna Hurman, Belediye meclis üyeleri Ahmet Karahasan, Alev Cazimoğlu, Mustafa Çetinkaya, Ergin Erbil, Ahmet Öykener, Eylem Yürük, Erdal Doğan, Thomas Fawns ve George Savva’nında aralarında yer aldığı çok sayıda Belediye Meclis Üyesi yer aldı.

Barış ve adalet vurgusu

Hürriyet’e konuşan Feryal Clark “Alevi festivalinin 11’incisi çok başarılı geçiyor. Emeği geçen herkese tek tek teşekkür etmek istiyorum. Toplumun gerçekten bir araya gelme ihtiyacı vardı. Son iki senede gerçekten çok büyük zorluklar çektik ve toplumun bir araya gelip türkü dinlemeleri, semah dönmeleri, buna toplumun ihtiyacı vardı. Festivalin adalet ve barış adı altında yapılmış olması daha da önemli. Çünkü Alevilerin hâlâ Türkiye’de barış ve adalete ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

BAF geçen dönem başkanı İsrafil Erbil de şunları söyledi: “11. Alevi Festivalimiz onbinlerce canımızın katılımı ile gerçekleşti. Bu birlik ve beraberlik 11 yıldır ne kadar doğru bir etkinlik yapıldığını gösteriyor. Bu etkinlik kimlik, aidiyet ve örgütlü olmanın sembolü oldu. 11. Alevi festivalimiz benim nazarımda aramızda ayrılan, Tugay Hurman, Gülbahar Aslan, Tülay Çoban, Zafer Çoban, Şükrü Taşçı, Kaya Demircivi, Demet Akçiçek ve Mamo Güzel amcamıza armağan olsun. Canlarımızın devri daim olsun!”

BAF VE CEMEVLERİ YÖNETİCİLERİ
İAKM- Cemevi’ndeki resepsiyon, Alevilik kültüründeki çerağ uyandırılmasıyla başladı. Çerağ uyandırılmasını Ana Yadigar Arslan, Dedeler Mehmet Yüksel, Mehmet Turhan, Haydar Buğa ve Piri Er gerçekleştirdi. BAF ve Cemevleri yöneticileri Müslüm Dalkılıç, Dilek İncedal, Filiz Koç, İbrahim Has, Hasan Gül ve Maksut Demir, Alevi inancının yaşatılması için Alevi kurumları ve bu festivalin önemine değindiler.

Festivalin son 3 günü BAF yerleşkesinde ‘Park Festivali’ adı altında gerçekleştirildi. Park festivalin açılışına (AABK) Eş Başkanı Hüseyin Mat, BAF ve Cemevleri yöneticileri ile Britanya Gençlik Federasyonu başkanı Ali Arslan katıldı. (hürriyet)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.