banner460
banner128

Coronavirüs ile insanlığın mücadelesi dünya çapında sürerken, 18 Nisan; bu süreçte can kaybının 3 milyonu geçtiği gün olarak kayıtlara geçti. Günlük can kaybı ise, ülkeden ülkeye değişiyor. Her gün yüzer yüzer, biner biner ölüyoruz maalesef.. 

18 Nisan tarihi itibariyle; DSÖ’ye 3.003.794 ölüm bildirildi. Bildirilen vaka sayısı ise 140  milyon 322 bin 903. Dünya Sağlık Örgütü kayıtlarına göre 14 Nisan 2021 tarihi itibariyle dünya da 751 milyon 452 bin 536 doz aşı uygulaması yapıldı. Dünyada şimdilik durum bu.

Türkiye’de ise dün akşam saatleri itibariyle toplam vaka sayısı 4 milyon 268 bin 447.  Toplam can kaybı 35 bin 926. Aşı durumunu tam sayıs bilmiyoruz ama.. Şu süreçte 60-65 arası ile özel bazı grupların aşılaması sürüyor.

...

Katil virüsle mücadele bir yılı geçti.  Süreçte aşılar icat edildi. Aşılama başladı. Ancak virüste mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı bir hal alarak insanlığı tehdidini sürdürüyor.

Son 24 saatte;

Brezilya da 3 bin 305,

Hindistan’da 1 501,

ABD’de 911,

Rusya’da 389,

İtalya da 310,

Türkiye’de 288  ( Dün akşamki veri 318), 

Polonya'da 207,

 Fransa’da 177,

Arjantin'de  159,

 Almanya’da 67 kişi hayatını kaybetti.  

Kayıtlar yukardaki şekilde.. Vakanın ilk ortaya çıktığı ve dünya nüfusunun en kalabalik olduğu Çin’den hiç kayıt yok.  İspanya da kaydedilen 24  saat itibariyle ölüm sayısı sıfır. İngiltere 35..  Demek ki birileri bu işi başarmış..

...

Peki başaranlar nasıl başardı ? Başaramayanlar neden başaramadı.  Ve biz niye bu haldeyiz.?

Bu soruların doğru yanıtlarını bilim adamları verecektir. Ne biz gazetecilerin gözlemleri ne de her konunun uzmanı siyasiler değil.

Ancak şunun da üzerinde durmalıyız.. Toplum olarak biz alınan tedbirlere ne kadar uyuyoruz.  Örnek olması gelenler örnek olabildiler mi. Başta iktidar sahipleri, topluma uyulması konusunda koydukları kurarlara kendileri ne kadar uydular? Lebaleb kongreler toplumu yanlışa kanalize de ne kadar etkili oldu acaba?

...

Kuşkusuz gün gelecek bugünler için çok daha çarpıca analizler ortaya konacak. Gün gelecek; tedavide, tedbirde, aşılamada yaşanan aymazlıklar, toplum sağlığını tehlikeye atan sorumsuzluklar üzerinde daha bir durulacak. Muhtemelki yeryüzü coğrafyasında zengin ve fakir ülkeler arasında; aşıyı üreten ve üretemeyen ülke halkları arasında, ve sağlığın bir ticari sektör olarak ta kullanılmasının kimi ülkelerde çıkarabildiği sorunlar hakkında yaşanan  sorunlar, sorumsuzluklar, halk sağlığını hiçe sayan uygulamalar daha bir ortaya çıkacak. 

Hele bir duman dağılsın.. Fırtına ve boranın etkisini o zaman göreceğiz..

Bugünlerde hepimiz çevremizden çok sayıda vaka haberi alıyoruz. Can kayıpları artıyor.  Yeryüzünde insanlık her gün virüse;  yüzer yüzer, biner biner can veriyor.  Ama yine de umutsuzluğa yer yok. Milyon milyon, milyar milyar ayaktayız.

Kendinizi koruyun dostlar.  Sağlıklı günleriniz olsun..  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.