banner460
banner128

YAZARLARIMIZ İMAMOĞLU'NUN FATİH'İN RESMİNİ ALMASINI YORUMLADI

İtalyan Ressam Gentile Bellini tarafından  15.Yüzyılda çizilen ve Fatih Sultan Mehmet’in üç ünlü portresinden biri olan tablonun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun emriyle İBB tarafından alınması ülkede, uluslararası ve ulusal sanat camiasında  geniş yankı uyandırdı. Portrenin satın alınması  bir kaç gündür Türkiye’de  gündemin ilk sıralarında.  Biz de gündemdeki konuyla ilgili olarak yazarlarımızın  görüşlerini aldık. İşte o yorumlar..

Levent Donduran: Daha önce alamayanlar düşünsün

Fatih Sultan Mehmet gibi; İstanbul fetheden,  çağ değiştiren birinin portresi İstanbul’da olmalı. İBB  Başkanı Ekrem İmamoğlu,  İstanbul’a sahip çıktığını İstanbulu ne kadar benimsediğini, tarihimize nasıl sahip çıktığını  bu hareketiyle gösterdi. Ama özellikle yandaş medyadaki yankılar  biraz olayı olağan sınırlarının dışına taşıdı. İmamoğlu tabloyu  alarak iyi etti.  Daha önce akıl edemeyenler düşünsün.

Aytekin Kömürgöz:  Kültür  ve sanata verilen önemi gösteriyor

İstanbul’u fetheden,   çağ değiştiren bir Devlet Adamının 1500’lerde yapılmış bir portresinin uluslararası bir müzadeyede İstanbul Belediyesi tarafından alınması;:  Uluslararası arenada kültür ve sanata vermiş olduğumuz değer açısından anlamlıdır. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu son derece doğru bir iş yapmıştır.  

Kadriye Demircan:  Fatih’in portresi ancak İstanbul’da olabilirdi..

Belediyelerin sanata sahip çıkması son derece sevindirici ve teşvik edici bir hareket. Hertürlü sanatı desteklemesi, halkın kolay erişimini sağlaması belediyeciliğin ana görevlerinden birisi olduğuna inanıyorum. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul ile özdeşleşmiş bir isim. Ona ait bir tablonun olması gereken yer de ancak İstanbul olabilirdi. İstanbul’da çok doğru bir yerde sergilendiğinde turizm açısından da büyük katkısı olacaktır.

Süleyman Yağız: Dünya çapında önemli  bir eser alındı 

Bu tür girişimleri yanlış bulmuyorum.  Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fetheden bir isim.  Ortada çok önemli bir eser var. Parasal açıdan bakmamak lazım. Bir değer olarak bakmak lazım. Hangi açıdan bakarsak bakalım Ekrem bey çok doğru bir hareket yaptı. Dünya çapında önemi olan bir eser.  Dünya çapında İstanbul’un tanıtımı açısından da,  Kültür turizmi açısından da çok önemli bir eser. İstanbul birdünya kenti . İBB Başkanı olarak Ekrem İmimoğlu çok doğru bir iş yapmıştır. Böyle değerlendiriyorum.

Mustafa Kazım Aydın:Sözde değil özde Milliyetçilik ve vatanseverlik

Fatih Sultan Mehmet gibi bir ismin dünya’da ki yapılmış üç portresinden biri olması açısından çok önemli . Fatih Sultan Mehmet olması nedeniyle önemli. Yurt dışındaki eserlerimizin sahiplenilmesi açısından önemli.  Sözde değil özde Milliyetçilik ve vatanseverlik açısından önemli. Sergilendiği zaman kültür turizmi açısından bir önemli obje olması açısından da önemli. Ne yönden bakarsan bak, takdir edilecek bir harekettir.  Olumsuz şekilde ortada atılmış görüşleri dikkate değer olarak görmüyorum. Ekrem bey’i  tebrik ediyorm.

Perihan Koca: Ülkem adına çok mutlu oldum

Duyduğum da çok mutlu oldum. Geçmişi günümüze taşıyan en önemli unsurlardan birisi sanat eserleridir. Bugünü de yarına taşıyan da yine sanattır. Tarihi süreçler, ülkelerin politikaları ile çarpılatılabiliyor. Sanatta böyle çarpıtma mümkün değil. Görünen  neyse o. Dolasıyla bu davranışı ; hem genetiğimizi, hem kültürümüzü, hem de sanatsal bakışı günümüze taşıdığı ve sahip çıktığı için çok mutlu oldum. Sanat bir ülkenin gerçek değerini ve seviyesini açığa çıkarır. Hiç bir maddi yapı, bu kadar değerli kılmaz ülkeyi. Sanat değerli kılar. Böyle bir bakışa sahip oldukları için, ülkem adına sanatçı olarak çok mutlu oldum.

Yunus Arıkan: Yabancı birinin almasını kim içine sindirebilirdi ki?

İlk etapta  baktığmız zaman  ‘Bu kadar para neden  veriliyor ?’ denilebiliyor.  Düz mantık la baktığındabu görüş haklı da olabilir. Diğer taraftan  o  müzayedede başka ülkelerde var. İBB almasa  başkası alsa ne olacaktı. Sen babanın malını alamadın başkaları aldı gibi bir durum.   Yine mesela, bir yandan paran yok borçlanma yetkisi almaya çalışıyorsun, diğer yandan parayı buraya yatırdı diye düşünenler de olabilecek. Hepsinde haklılık bir payı olabilir İmamoğlu için, aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık gibi bir durum olmuş.. Erdoğan alsa böyle sorular sorulmayacak tı.  Ama bütün bunların yanında İstanbul’u fetheden bir tarihi kişiliğin portresini bir yabancının almasını kim içine sindirebilirki?  

Mehmet Necati Güngör: Fatih Atatürk ile birlikte tarihimizin yıldızıdır

Fatih Sultan Mehmet, Atatürk ile birlikte tarihimizin yıldızıdır. O’nun portresinin İBB tarafından alınması alkışlanacak bir hadisedir. Sayın İmamoğlu’nu alkışlıyorum. Parası konuşulmaz bile feda olsun. Para dediğin nedir ki!

Hıdır Karademir: Başka bir ülkede sergilenmesi Türkiye için ayıp olurdu

Vallahi doğrusunu istersen bunu şimdiye kadar 25 yıldır İstanbul’da iktidarda olan  AK  Partililer niye yapmamış, niye satın almamış,  Ben ilk  bunu düşündüm.   Benim böyle bir portreden haberim yoktu.  Türk Devletinin 500 yıl önce yapılmış portreden haberi olmaması mümkün değil.  Ekrem İmamoğlu akıllı bir iş yaptı. Güzel yapmış. Çünkü Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fetheden, çağ değiştiren bir isim. Akıl işi. Türkiye Devleti toplumu açısından başka yerde sergilenmesi ayıp olurdu. Kültürüne, sanat eserine  sahip çıkmayanın  ufku olamaz. İyi etmiş. Belki ekonomik olarak biraz para çıktı ama Almanların müthiş bir sözü vardır.  “Kültür her zaman paradır. Kültüre  harcanan para  gerekli bir harcamadır. Yerinde bir harcamadır.”

Mehmet  Ekmen : İmamoğlu’nu alnından öpüyorum.

Yüz milyar dolar olsa bile paha biçilmez bir değerdir.  Merkez  Bankası darphaneden sınırsız  para ve altın da verseler paha biçilmez. Onurlu, namuslu bir harekettir. Fatih’in portresini almamak Fatih’e ihanettir. Osmanlı’ya ihanettir. Kendine ihanettir. İmamoğlu’nun alnından öpüyorum. Karşı düşüncede olanların kanından şüphe ederim.  Başkası alsa bizim için utanç olurdu.

Haber: Erhan KIZILYAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.