banner460
banner128

Marmaris'te yanardağ bulundu

Bilim adamları Marmaris'te Küdür Burnu’nun kuzeyine doğru, 200 metre açıkta ve denizin yaklaşık 200 metre dibinde bir yanardağ buldu.

Yanardağın iki bacasının yüzeye çıkmasının ne kadar zaman alacağı bilinmiyor.

Marmaris'te son bir ayda binden fazla depremin meydana gelmesinin ardından 12 kişiden oluşan bilim insanları, Bozburun beldesi ile Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası arasında sarsıntıların büyük bir depremin habercisi mi olduğunu yoksa bir yanardağdan mı kaynaklandığını tespit etmek için çalışma başlatmıştı.

Araştırma ekibinden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yüksek Mühendis Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yanardağın bölgedeki deprem oğullaşmasının nedenini açıkladığını söyledi.

Bölgede meydana gelen bazı depremler sırasında yanardağda patlamalar oluştuğunu ve yaklaşık 10-15 metre su ve gaz püskürmesi yaşandığının tespit edildiğini söyleyen Ercan, büyük bir yanardağ patlamasının daha çok Sömbeki (Simi) Adası'nı etkileyeceğini dile getirdi.

Ercan, insanların Marmaris'te oturdukları yerden yanardağdan korkmalarına gerek olmadığını söyledi.

Ercan, 'Küdür Yanardağ' adı verilen yanardağın bacalarında lav yığılmalarının sürdüğünü, yaklaşık 2,5-3 kilometre uzunluğundaki kırığın kuzey ve güney doğrultularında uzandığını söyledi.

Marmaris'teki yanardağın lavlarının daha akışkan olduğunu belirten Ercan, bu tür, lavları daha cıvık olan yanardağlara, 'Hawaii türü yanardağlar' dendiğini söyledi.

Yanardağ bacasının yüzeye çıkmasının ne kadar zaman alacağının bilinmediğini belirten Ercan, “Bir veya üç yıl sonra da olabilir, 20 yıl sonra da olabilir. Yerin 85 kilometre derinliğindeki hareketlilikten kaynaklanan bir oluşum bu'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.