banner460
banner128

1 numaralı gündem:İşsizlik ve geçim sıkıntısı

Röportaj:Erhan KIZILYAR

*

CHP Silivri İlçe Başkanı Berker Esen,  bugün vatandaşın en önemli sorununun geçim sıkıntısı ve işsizlik olduğunu belirtti. Kendilerine en çok talebin ise iş konusunda olduğunu belirten Esen, ‘İBB Bölgesel İstihdam Ofisini açtırdık. En çok iş bulan ofislerden biri oldu. İhtiyaç sahibi aileler belirlendi. Düzenli olarak kendilerine gıda ve alışveriş kartları ulaştırılıyor’ diye konuştu.  “Cumhurbaşkanı Adayı kim olacak” diye bir gündemlerinin de olmadığını belirten Esen, Millet İttifakının bu konuda önceliğinin ilkeler olduğunu ve ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme’ dönüşü kabul ettiğini oylanacak olanın da aday değil sistem olacağına dikkat çekti.  Silivri’de yaptıkları çalışmaları da anlatan Esen, 35 mahallede aynı anda etkinlik gerçekleştirebilmek konusunda  büyük aşama kaydettiklerini, sandık görevlilerini, okullarda görev alacak avukatları belirlediklerini eğitim çalışmalarına başladıklarını belirterek, ‘Biz seçime hazırız. Önce genelde sonra yerelde iktidarı alacağız” dedi. CHP İlçe Başkanı Berker Esen, Erhan kızılyar'ın sorularını yanıtladı: 

*

Gençler olarak giriş çıkışları tuttuk!

-Sayın Berker Esen, sizi bilen biliyor. Bilmeyenler için kendinizi özetle bir tanıtırmısınız?

Esen: 1992 Silivri doğumluyum. İlk ve lise eğitimini Silivri’ðe tamamladım. İstanbul Üniversitesi,  siyaset bilimi-  kamu yönetimi yüksek lisans mezunuyum . 10 yıldır partide aktif görev yapıyorum.  5 yıl gençlik kolları başkanlığı yaptım. 2020 Aralık’ın dan bu yana da ilçe başkanı olarak görev yapıyorum. Evliyim.

-CHP’nin en genç ilçe başkanı mı oldunuz seçildiğinizde?

Esen: 28 yaşında ilçe başkanı oldum. Gençlik kolu başkanlığından gelen en genç ilçe başkanıyım.  Tuzla’da  Eren Ali Bingöl arkadaşım ay farkıyla benden genç. İstanbul giriş çıkışları emin ellerde. Gençlik kolu başkanlığında emek verdik. Mücadele ettik. Gençlerin  bu yerlere gelmesi kolay değil. Uzun yollardan geliyoruz. Kendimizi ifade ettik.  Delegelerimizin gösterdiği tevecühle bayrağı devraldık.  Görevimizin bilincindeyiz. 30 yaş altında olduğum için aynı zamanda gençlik kolları üyesiyim.  Gençlik kolları üyesi olarak ilçe başkanlığı yapmaktan gurur duyuyorum. Bundan sonra gençlerin aday olmasının temsilcisi destekçisi olacağız.

Başımız dik alnımız ak yürüyoruz

-  Silivri’nin son 25-30 yılına bakıtığımızda;  CHP 25 yıl belediyeyi yönetmiş.   Siz CHP’nin yerel yönetimi kaybettiği bir dönemde görevi devraldınız. Döneminizin şansız bir dönem, zor bir dönem olduğunu düşünüyormusunuz?

Esen: Yerel seçim sonuçlarında  Silivri’de oluşan durumun farkındaydık.  Zor bir dönemden geçtiğimizi biliyoruz. Çünkü kaybedilmiş bir yerel yönetim var. Ardından 25 yıl aradan sonra kazanılmış bir İBB var. Bu anlamda beklentiler çok büyük. Aslında her dönem kendi açısından özel bir durumu barındırır. Yaşadığımız durum daha önce hiç tecrübe edilmemiş bir durum. Yerelde muhalefet, İBB’de yönetimdeyiz. Ve genel iktidar için en büyük adayız. Böyle bir tabloda biz, yerelde muhalefete düşüğümüz andan itibaren hiç bir zaman boynumuzu aşağı indirmedik. Başımız dik, alnımız ak bir şekilde gezdik. Çalışmalarımızı gerçekleştirdik.

İBB’nin alınması bizim için büyük şans

-“Başımız dik alnımız ak çalışmalarımızı gerçekleştirdik’ dediniz. Peki neler yapabildiniz. Buyrun bir anlatın bakalım:

Esen: İBB’nin 25 yıl sonra alınması bizim için büyük bir şans. Bizler de bu temsiliyeti burada en iyi şekilde kullanıyoruz. Çünkü biz uzun yıllar yerelde olarak üvey evlat muamelesi gördük. Birtakım İBB hizmetlerinden muaf tutulduk. Siyaset gözetilerek bunların dışında bırakıldık. Fakat İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu öncülüğünde siyaset ayrımı gözetmeden, 39 ilçeye eşit hizmet anlaşıyı ile birlikte Silivri’mizde de yatırımları çok fazlasıyla görmeye başladık. Bizlerin talep ettiği yatırımlar da var. İlçe belediyesinden gelen talepler de var. Bunların her biri değerlendirilerek talep nerden gelirse gelsin her birinin altına imzamızı atıyoruz. Bunlar MHP’li belediyeymiş, AKP li belediyeymiş, CHP’ li belediyeymiş ayrımı da yapmıyoruz. Ortak anlayışla ilçemize faydalı olacak yatırımların buraya gelmesi noktasında da emek sarf ediyoruz. Taleplerimizi; ilgili bürokratlara, genel sekreter yardımcılarına, genel sekretemize, İBB Başkanımıza iletiyor, bunların gelmesi için çaba sarf ediyoruz.

Çalışıyoruz kazanacağız

Esen: İnşallah yerel iktidarımızı da yeniden alacağız. Biz emanetimizi geri alacağımıza eminiz. Bunun içinde bir sloganımız var. ‘Çalışıyoruz kazanacağız’ diyoruz.

Bugün Silivri’mizin 35 mahalesinde eş zamanlı olarak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Belediye’de  muhalefet olarak görevimizi yapıp bir takım sorgulamalarımızı vatandaşlarımız adına yapıyoruz. Genel başkanımızın mesajlarını, genel merkez politikalarını, köylerimize , mahallerimize, beldelerimize iletiyoruz.

Sandık görevlendirmeleri tamam

Esen: Partiyi seçime hazırlıyoruz. Yerel iktidardan önce genel iktidara hazırlanıyoruz. Çünkü önümüzde genel seçim. Bu genel seçimin sonuçlarının da yereli etkileyeceğinin farkındayız. Şu an tek hedefimiz genel seçim. Sandık örgütlerinimi yaptık. Silivri deki 400 sandığın sandık görevlendirmelerini yaptık. Sandık görevlileri, öbek sorumluluarı eğitimine de başlıyoruz. Eğitimlerini vererek  görevlendirmelerini yapacağız.

Komisyonlar her alanda çalışıyor

Esen: CHP olarak bizler olası bir seçime hazırız. Her türlü çalşımamızı yapıyoruz. Kurduğumuz komisyonlarımız kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Hukuk komisyonuna çok önem veriyoruz. Amacımız her sandık olan okulda 6-7 avukat görevlendirerek seçimin, sandığın güvenliğini sağlamak. Bu anlamda entegre bir şekilde çalışıyoruz. Eğitim kodmisyonumuz eğitimleri takip ediyor. Hukuk komisyonumuz avukatlarla görüşmelerini yapıyor. Emekliler komisyonumuzu çok önemsiyoruz. Sayıları da her geçen artıyor. Onlar da sandık güvenliği olsun, diğer alanlar olsun çalışmalarını yapıyor. Yöneticilerimiz, gençlik kollarımız, kadın kollarımız, belediye meclis üyelerimiz hepsi yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Kadın kollarımız pandemi sohbetleri adı altında bizimle aynı dünyadan bakmayan hemşehrilerimizi evlerinde ziyaret ediyor. Partimizi anlatıyoruz. Desteklerini almaya çalışıyoruz.

Kadınların katılımı çok önemli

Esen:Son düzenlediğimiz örgüt toplantısı bunun meyvvesini aldığımız toplantılardan biriydi. Pandemi dolayısı ile örgüt toplantısı yapamamıştık. 1.5 yılın ardından pandemi ye rağmen, gerekli önlemleri alarak sosyal mesafayi de ayarlayarak toplantıyı gerçekleştirdik. Özellikle kadınlarımızın katılımı bizi çok memnun etti. Yeni üyelerimizin büyük kısmı kadınlardan oluşuyoruz. Biz şuna inanıyoruz. Kadın evi yöneten kişidir. Kadınları kazanınca, evi de kazanmış olacağımıza inanıyoruz.

Z Kuşağının dilinden anlıyoruz

Esen: Genç bir ilçe başkanı olarak gençlik örgetlenmesine son derece önem veriyorum. Z kuşağından bahsediyoruz. Z kuşağını temsil eden bir parti olarak kendimizi konuşlandırmaya çalışıyoruz. Onların dilinden anlıyoruz. Onlar ile paylaşımlarda bulunuyoruz. Z kuşağından aklı selim, bilinçli bir kuşak yetişiyor. Neyin ne olduğunu biliyor. Ve onların da desteğini alarak gençlik kolları çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Mahale temsilcileri aktif hale getirildi

Esen: Meclis üyelerimiz ile birlikte belediye ye katkı sunmakta anlamında bir takım çalışmalar yapıyoruz, sorgulamalar yapıyoruz. Sorunlar ve çözümleri konusunda tesbitlerimiz oluyor. Bunlara dı meclis üyelerimiz vasıtasıyle mecliste dile getiriyoruz. Yönetim kurulu üyelerimiz kendi görevleri dahilinde çalışmalarını gerçekleştiriyor. Mahalle temsilcilerini aktif hale getirmiş durumdayız. Kağıt üstündeydiler. Şimdi biz bunları kağıt üstünden alıp sahada aktif hale getirdik.  En son ziyaretlerimizde eş zamanlı çalışmalar yapıyoruz. Resmi bayramlarda resmi törenlerin ardından beldelerimizde çelenk törenleri yapıyoruz. Selimpaşa , Kavaklı, Değirmenköy, Gümüşyaka, Çanta, Çavuşlu da eş zamanlı çelenkler bırakıp ziyaretler yapabiliyoruz. Hatta son 29 Ekim’de köyleri de buna kattık. Kadıköy’ümüzü de kattık. Çok güzel tepkiler aldık.  Amacımız 2 yılın sonunda 35 mahallede aynı anda;  çelenk bırakan, esnaf ziyareti, kahve ziyareti yapan örgütlü yapıyı oluşturabilmek. Bu anlamda da çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz. Önümüzdeki 24 Kasım’da da inşallah öğretmenlerimizi okullarımızı aynı anda 35 mahallede ziyaret edeceğiz.

Yaşanabilir güzel günler için mücadele

Esen: Hiç bir konuda telaşımız endişemiz yok. Parti üyemiz olan herkes partilimizdir. Herkese verilecek görev var. Bu süreçte görev almak isteyen, taşın elini koymak isteyen herkese kapımız açık. Komisyonlarda görev alınabilir. Biz yerelde ve genelde partimizin iktidarı için son nefesimize kadar mücadele vermeye devam edeceğiz. İnşallah önce genelde sonra da yerelde iktidar olarak CHP öncülüğünde millet ititfakı ile birlikte yaşanabilir güzel günlere ulaştıracağız.

 Seçim kaybetmeye takılıp kalmadık

-Sizce  CHP seçimi neden kaybetmişti Silivri de?

Esen.Bunun kendi içinde bir çok nedeni var. Cezaevi oylarının Silivri’den alınması ayrı bir etken, aday adaylığı sürecinin uzuyor olması ve böylelikle adayın yıpratılması ayrı bir etken, Kendi partimiz içinden çıkıp başka partiden aday olunulması başka bir etken,  Yani burada bir çok etken var. Bu etkenlerin hepsi bir ardaya gelince seçim kayboldu. Ancak dediğim gibi biz bunun üzerinde fazla durmadık. Hızlı bir şekilde bunu üzerimizden atarak 31 Mart’tan sonra 23 Haziran7a odaklandık. Seçimde sandıklara sahip çıktık. Seçim kurullarında sabahladık. Oy pusulaları üzerinde nöbetler tuttuk. Devamında da 23 Haziran sürecçinde İBB seçimlerninde yüzde 67 lik oy oranına  ulaştık. Silivri de bu zaferi taçlandırdık.  Biz burada kaybetmeye fazla takılmıyoruz.

Üye sayısı 5 binin üzerine çıkacak

-Görevi aldığınızda üyeniz kaçtı şimdi kaç?

Esen:  Görevi aldığımızda üye sayımız 4 bgim 500 idi.  Biz  750-800 dolayında üye yaptık ama. Vefatlar, taşınmalar, istifalar oluyor . Son aldığımız verilere göre 250 dolayında üye artışımız var.  Şu an 4 bin 800 dolayında üyemiz var. Seçmen listeleri altı ayda güncelleniyor. Önümüzdeki altı ay içinde beş binin üzerine çıkacak.

İBB’nin hizmetlerinin tanıtımını yapmamız partizanlık değil

-AK Parti’ye en çok yapılan eleştirilerin başında; ‘Partizanlık, liyakata önem vermemek” geliyor. Örneğin İBB’nin  ramazan iftarlarını mahallelerde sanki AK Parti liç eteşkilatı veriyormuş havası, ibb’nin spor malzemesi dağıtımını AK Parti ilçe başkanı yapıyor olması. Bunlar çok eleştirildi ki ben de eleştirdim. Şimdi siz de zaman zaman paylaşıyorsunuz. İBB şunu yaptı, bunu talep ettik yaptı gibi. Bunlar AKP’nin o eleştirilen davranışını andırmıyor mu biraz?

Esen:Büyükşehir hizmetlerinin paylaşılabileceği bir platform yok açıkcası. Silivri Belediyesi yapmış olduğu hizmetleri kendi sosyal medyası belediye başkanı aracılığı ile paylaşabiliyor. Örnek olarak çim suluyor. ‘Belediye olarak çim suladık’ diyor. Rutin işlerini bile hizmet olarak vatandaşaya yansıtıyor. Büyükşehir Belediyesi ise İBB sayfasında olsun, Ekrem Bey’in sayfasında olsun, çok daha büyük işleri paylaşıyor. Silivri’de yaptığı hizmetleri paylaşmıyor. Silivri yerel özelinde hizmetlerin vatandaşla paylaşılması noktasında böyle bir eksiklik tesbit ettiğimiz için,  ben de bu hizmetlerin vatandaşlara ulaşması,  tanıtılması noktasında sahada takibatlar yapıyorum. Bizler hizmeti yaparken, siyasi parti hizmeti olarak bakmıyoruz. İBB hizmeti olarak bakıyoruz. Bizler sadece tanıtım konusunda bir aracı görevi görüyoruz. Neler yapılıyor, neler yapılması gerekiyor, planlanıyor. Bunlar gayet te normal bir durum diye düşünüyorum. Bunu herkes yapabilir. İBB’nin hizmetidir. Ama CHP’liler olarak bizler bu hizmetlerden gurur duyuyoruz, onur duyuyoruz. Günün sonunda Ekrem İmamoğlu CHP’nin öz evladı. Bizler de aynı partili olarak başarısından yaptığı işlerden gurur duyuyoruz. Bizler de bu güzel işlerin vatandaşlar ile paylaşılmasından noktasında da aracı görevi görüyoruz.

Memleket Partisi konuşmak bize düşmez

-Büyükçekmece’de kuruldu, Esenyurt ta kuruldu , Beylikdüzü’nde kuruldu. Ama burda kurulmadı. Oysa Özcan bey dünür olarak da burda? Ne düşünüyorsunuz? Neden kurulmadı acaba?

Esen: Başka bir siyasi partinin iç işleriyle ilgili bize konuşmak düşmez. Doğru da olmaz. Bize herhangibir istifa ulaşmış değil. Bu süreç başladığından sonra, sayın İnce’nin ayrılıp başka parti kurmasından sonra bu konuda bize istifa gelmedi. Böyle bir duyum da söz konusunu değil. Dolayısıyla neden kurulmuyor, ya da neden kurulmadı? Bunlar bizi ilgilendirmez. Biz kendi siyasi sürecimizden, biz CHP’den sorumluyuz.

Cumhurbaşkanı Adayı değil ekonomi önemli

-Genel seçimlere hazırlanıyorsunuz. Birinci hedef bu dediniz. Kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsunuz. Aday isimleri de geçiyor. Kim aday olmalı?

Esen:Millet ittifakının duruşu adaylar değil, ilkeler üzerinde. Biz burada altı siyasi parti TBMM çatısı altında ortak paydada buluştuk. Demokratik Parlamenter Güçlendirilmiş Sistemi istiyor ve savunuyoruz. Hedef bu. Eski sisteme döneceğiz demiyoruz. Eski sistemin eksiklikleri giderilmiş daha da iyi hala getirilmiş bir sistem. Tarafsız bir cumhurbaşkanı. Cumhurbaşakının kuvvetler ayrılığı arasındaki dengeyi gözettiği. Bu bir ilkedir. Sadece biz karar vermiyoruz. Millit ititfakı olarak ortaklarımız var. Ortak karar alıyoruz. İlkeler doğrrultusunda ortaklık sağlandı. Bu ortak paydaya ilişkin işler yapılıyor.  Millet İtitfakının çabası süreçte ilkelere yoğunlaşmış bulunuyor. O yüzden bir aday konuşmamız söz konusu olmaz. Zamanı geldiğinde genel merkezler, liderler bir araya gelir açıklayacaktır. Bizim bugünkü gündemimiz ekonomi, bizim gündemimiz geçim sorunu. Bugün tüm siyasi genel başkanları Türkiye’nin çeşitli illerinde ziyaretler yapıyor. Esnaf ziyaretleri yapıyor. Vatandaşlar isyan ediyor. Geçim sıkıntısı var. Tencere kaynamıyor. Zamlar illalah ettiriyor. Bizim gündemimiz bunlar.

İşsizlik ve geçim sıkıntısı bir numaralı gündem

-Silivri’de vatandaşlar senden en çok ne talep ediyorlar. Ne istiyorlar. Ne oranda bu isteklere yanıt verebiliyorsunuz?

Esen-Ülkenin bir numaralı sorunu işssizlik. İkin numaralı sorun geçim sıkıntısı. Geçimle ilgili talepler. Çözüm bulabiliyoruz mu? İşsizliğe çözüm bulunması noktasında silivri’de bölgesel istihdam ofisini açtık. Silivri sanayii bölgelerine hakim bir ilçe. Organize sanayii bölgelerimiz var. 600’ye yakın reel sektörümüz var. GSMH’nın yüzde 3’ünü yaratıyor. İBB’ye başvurarak bölgesel istihdam ofisinin kurulmasın ıtalep ettik. İstanbul’da diğer istihdam ofisleri arasında en çok istihdam sağlayan ofgisler arasınad birinci sırada geliyor. Bu ofisler araclağıyla siyasi parti ayrımı yapmadan iş arayan tüm vöatadaşlara yardımcı olmaya gayret sarf ediyoruz. Gıda talepleri noktasında da İBB’nin sosyal hizmetleri son derece başarılı çalışmalar yapıyor. Soüsyal incelemeler doğrultusunda ihtiyaç saipleri tesbit edilmiş durumda. İBB düzenli olarak ailelere yardım ulaşıyor. Gıda yardımları olsun, market kartları olsun. Bunları İbtakip ediyor. Ama maalesef Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik ve geçim sıkıntısı bunlar en çok gelen talepler.

-Konuşulacak konu bitmez. Ama biz tamamlayalım. Eklemek istediğiniz bir şey var mı

Esen: Çok memnun oldum. Sesimizimin duyurulması noktasında basının varlığı çoük önemli. Hizmetlerin genişkesimlere ulaşması ve duyurulması adına çabamız var. Bu bilinmesi yayıhması basının görevi çok önemli. Bize fırsatı veridğiniz için teşekkür ederim.

.....

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.