banner460
banner128

Pastırma yazının yaşandığı bir haftadan merhaba sevgili “Dünlük”. Bizim sitenin yöneticisi bakan makan dinlemeyip bu sıcak havalarda kaloriferi sonuna kadar yakmasa daha da güzel olacak ya neyse… Gelelim bu haftaki “Dünlük” konuma…

Sosyal medya araçlarından en çok kullandığım Instagram. O da ilk günden beri neredeyse her gün bir yenilik getiriyor. Mesela ağustos 2020’de reels diye bir özellik geldi. Snapchat ve Tiktok uygulamalarındakine benzer videolar bu reels’ler. 15 saniyelik. Daha önceden çekilmiş ses kayıtlarının üzerine kendi videonu falan çekebiliyorsun. Ya da yüklenmiş müziklerden seçiyorsun.

Sosyal Medya Yöneticiliği bölümünden haziran 2021’de mezun oldum. Ve bizim kitaplarda henüz reels gelmemişti. Bu tür bölümlerde de bu risk var. Her an yeni bir şey eklenebiliyor.

Neyse ben reels videoları özel olarak seyretmiyorum. Ama keşfette başkalarının çektikleri önüme düşünce bazen vaktim bolsa bakıyorum. Ve görüyorum ki, biri bir “akım başlatmışsa” -aynısını yapmayanı dövüyorlarmış gibi- herkes aynı müzik ya da seslendirmeyle aynı videoyu çekmiş.

Benim karşıma en çok çıkan reels akımı örneğinde evli bir çift, “tam onca yıl sonra evlendik rahata erdik derken” yazıyor, sonra ekranda ya bir ultrason çıktısında ya da kucakta bir bebek ve alttan “Selamün aleyküm” sesi…

Ya da şöyle bir versiyonu var: “Tam çocuk büyüdü rahata erdik derken”, yine ultrason çıktısı ya da bebek fotoğrafı ve yine “Selamün aleyküm” sesi. Yalnız bu şekilde orijinal çekilmiş bir reels videosuna da denk geldim. Adını kaydetmemişim. Ama tebrik ettim içimden. Düğün fotoraflarını kullanıp “Tam evlendik rahat edeceğiz derken” diyor, sonraki karede faturalar üst üste yığılmış “Selümün aleyküm” sesi… Gerçekten farklı ve yaratıcı bir videoydu. Aynı klişeleri kullandığı halde.

Pandemi zamanında bunun her gün için kıyafet değiştirdiği versiyonu vardı. Zıplıyor, üstündeki kıyafet değişiyor. Yanda haftanın günleri yazıyor. Sonra yere kıyafet atıp üstünde ayağa kalktığı versiyonları çıkmıştı. İnsanlar evden çıkamıyordu ya geçen sene böyle böyle bir şeyler paylaşabiliyordu. Benim mesela 2020’ye ait güncel fotoğrafım hiç yok. Hep tbt, hep geçmiş zaman fotoğrafları…

Diyeceksiniz ki, madem bu kadar eleştiriyorsun, izleme… İşte bazen insan hipnotize olmuş gibi izliyor. Biri bitince diğeri otomatik başlıyor zaten. Böylece neredeyse bütün “akım”ları izlemiş oluyorum. Çirkin taklitleri, biraz daha yaratıcı olanları…

Ben de geçenlerde Edirne’ye gittiğimde çektiğim birkaç fotoğraf hatıra şeklinde video gibi olsun diye video yükledim müzikli. O da reels olarak kayıt oldu. İstemeden de olsa ben de “reels”lendim iyi mi? Ama benim amacım sadece görüntülerden güzel bir arşiv videosu oluşturmaktı. Neyse, her şeyin bir ilki varmış işte. Öğrenmiş oldum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.