banner460
banner128

Seçimlere ilişkin olarak İstanbul 3. Bölge için yaptığımız değerlendirmede sıra bugün MHP ve İYİ Parti’de.

MHP 15 Mayıs'a nasıl uyanır?

Önce MHP’den başlayalım.  MHP 2018 seçimlerinde bölgeden 3 Milletvekili çıkarmıştı.  2018’de sırasıyla; Feti Yıldız, İsmail Faruk Aksu ve Arzu Erdem bölgeden vekil seçilmişti.  Bu isimler yine listede. 1. Feti Yıldız, 2. İsmail Faruk Aksu, 3. Hayati Arkaz, 4.Arzum Erdem.

Anlaşılan o ki MHP bu kez dört çıkarmayı hedefe koymuş.  2018 seçimlerinde İYİ Parti’den seçilip daha sonra MHP’ye katılan Hayati Arkaz listede 3. Sıraya konarken, Arzu Erdem ise bir sıra gerilemiş.

MHP Ak Parti’den ayrı liste çıkararak, aslında kendisi açısından iyi yaptı.  Liste ayrığlı Ak Parti ile arasına mesafe koymak olarak ta yorumlandı kimi çevrelerce.  Beş-altı önce 2 milletvekili anca çıkarabilir diye düşünülen MHP , yakın süreçte başta rakiplerinde olmak üzere ortaya çıkan gelişmeler sonucunda yine 3’ü çıkaracak gibi. Biraz sonra anlatacağımız üzre İYİ Parti’nin son dönemde bölgede sıkıntılı bir süreç yaşaması da MHP için avantaj. Ve tabi Silivri’deki Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın da bulunması kendileri açısından avantaj.  Ancak yine de  MHP genel seçimler için her ne kadar ayrı liste çıkarsa da sürüp giden Ak Parti iktidarının ortağı olarak ekonomik sıkıntıların yarattığı olumsuzluktan nasibini alacak. AK Parti 2018’deki 15’i çıkaramaz ama MHP  2018’daki 3’ü çıkarabilir. Çıkarabilir diyoruz çünkü; Adaylarından; Hayati Arkaz ve Arzu Erdem 3. Bölgeden. Ayrıca Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’da kendileri açısından olumlu bir faktör. Peki Arzu Erdem çıkabilir mi? Çalışıyorlar ama zor gibi..Dün bir semtten geçiyorum. Bir apartmanın önünde bir kaç araba. Çakar da var. 'Ne var burda?' diye sordum. 'Milletvekili Arzu Erdem ev ziyaretinde' yanıtını alıyorum. Kimselere duyurulmuyor ama Erdem çalışıyor.  Hayati Arkaz, ve Volkan Yılmaz'dan sürekli mesaj.. Ancak yine de bu ekonomik ortamda iktidarın destekçisi olarak durumlarını korumaları bile başarı sayılmalı. 

*

İYİ Parti nasıl bir sonuçla karşılaşabilir?

İYİ Parti 2018 seçimlerinde bölgeden 3 vekil çıkardı. Ahat Andican, Ümit Beyaz ve Hayati Arkaz.  Sonra Hayati Arkaz ayrılıp MHP’ye geçti. Ahat Andican önseçimde iyi bir derece alamayıp liste dışı kaldı. Ümit Beyaz’da Ersin Beyaz liste başı olduğu için ‘İki beyaz olmaz’ denilerek liste dışı kaldı. Yani 2018’deki üç vekilinin üçü de yok. Bu pek sorunda değil varsayalım ki, Hayati Arkaz üçüncü bölgede tanınan bir isim. Ve bir çok insana dokunan bir isim.

-

2023 seçimleri listesinin birinci sırasında Ersin Beyaz, ikinci sırasında Seyithan İzsiz, 3. Sırada  Genel Merkez Kadın Politikaları Başkanı Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, 4. Sırada  İYİ Parti GİK Üyesi Şükrü Kuleyin, beşinci sırada GİK Üyesi  Celal Karapınar var.

Ersin Beyaz 3. bölgeden bir isim ama bölge halkıyla iletişimi pek yok. Seyithan İzsiz’in bölge halkıyla yakın iletişimi var. Ancak O’nun da aday gösteriliş şekli; hem Seyithan bey için, hem parti açısından sıkıntılı. Yüzlerce aday önseçime giriyor.  Siz ön seçime girmiyorsunuz, ama hepsinin önüne geçiyorsunuz.  Üstelik 3 GİK üyesinin de önündesiniz. Seyithan bey’in bölge ile iyi iletişimi olması, aday gösteriliş şeklini sorgulatmanın önüne geçemiyor ve parti açısından olumsuz izlenim bırakıyor. İnsanlar zaten böylesi atamalardan bıktı. İnsanların bu çok dikkat etiği faktörlerdir: Liyakat, adalet, torpil..Hak, hukuk, adalet! 

Özetle bana üç ay önce sorduklarında İYİ Parti İstanbul 3. Bölgede 5’i zorlar derken, bugün acaba 3’ü çıkarabilir mi? diye düşünüyorum. Bakalım kaç vekil çıkaracak? İYİ Parti 3. Bölgede üç-beş ay önce bir seçimde üçüncü çıkabilecek bir parti durumundayken,  şimdi  5’nci ya da 6’ncı sırada çıkarsa şaşırmayın derim. Şu anda çalışmaları da başarılı sayılmaz. Seyithan bey Esenyurt'a sıkışmış.  Ersin bey'i bugüne kadar bölgede gören olmamış. Şimdi ilçeye uğrayıp bir kaç esnaf eli sıkıp gitmek başarı getirmez. .

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.