banner460
banner128

Lütfen doğayı bulduğunuz gibi bırakın

Sevgili Dünlük… Bugün Kurban Bayramı’nın ikinci günü. Umarım herkes sağlıkla ve sorunsuz bir şekilde geçiriyordur. Tahminimce korona yüzünden dışarı çıkamadığı günlerin intikamını alır gibi herkes doğaya akın etmek isteyecek. Deniz sevenler deniz kenarına, yeşillik sevenler belki ormana belki bulduğu tek bir ağacın altına. Buraya kadar her şey güzel, bir de çöplerini o doğaya kusmasa!

Biliyorsunuz 1 Ocak 2019’dan bu yana marketlerde poşetler paralı veriliyor. Amaç plastik kullanımını azaltmak, doğaya çöp olarak dönmesin diye. Doğaya bir etkisi oldu mu bilmiyorum ama devlet bütçesine katkısı olduğu bir gerçek.

Greenpeace Türkiye’nin instagram sayfasında güzel bir kampanya gördüm. “Plastiksiz1ay” adı. Plastikten kurtulmak için aşağıdaki plastikleri bir aydır kullanmadım diye bir görseli var. Plastik kaşık, çatal bıçak, plastik pipet, plastik bardak, plastik şişe, plastik poşet ve plastik kulak çubuğu var listenin görsellerinde. Ama bence eksik. Çünkü örneğin sıvı sabun aldığınızda her seferinde yeni bir plastik de almış oluyorsunuz. Siz ne kadar evde onu cam bir sabunluğa aktarsanız da… Ve o plastikler ne yazık ki ayrıştırılarak da olsa çöpe gidiyor. Ve bir plastik binlerce yıl doğada yok olmadan kalabiliyor!

Plastik poşet yerine bez torba kullanıyorum uzun zamandır. Plastik poşetleri ise çöpümü atarken kullanıyorum. Çöplerimi de 25 yıldır ayrıştırıyorum. Yeniden değerlendirilecekleri, camları ve mutfak çöplerini ayrı poşetlerde atıyorum. Belediyemiz de çöpleri ayrı şekilde topluyor çok şükür. Ama 25 yıl önce belediyeler ayrı toplamıyordu. O zamanlar çöp toplayan vatandaşlar bu görevi görüyordu daha çok. Onlar hala varlar, çünkü her belediyede çöp ayrım sistemi yok. Etrafta bu kadar plastik çöp varken hala yurtdışından ithal etmemiz ise ayrı bir garabet.

Laf lafı açtı, uzadı. Özetle demem o ki dinlenmek, eğlenmek, huzur bulmak için gittiğiniz doğayı, bulduğunuz gibi bırakın. Ha kirli mi buldunuz, bu sizin çöp eklemeniz için bir neden değil. Ben hem arabada hem çantamda her zaman çöp için bir poşet bulundururum. Arabada bir şey yiyip içtiğimizde çöpleri bunda biriktiririm. Çöp konteynırı bulursam atarım, bulamazsam da ağzını bağlayıp eve kadar getiririm. Çok zor değil, inanın. Çünkü doğa hasta olduğunda gördük ki, bütün dünya hasta oluyor. Bu hastalık da virüs ya da başka türlü şekillerde insanı vuruyor.

Tekrar sağlıklı ve temiz bayramlar diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Filiz 4 yıl önce

Muhtesem her zaman ki gibi....

Avatar
Pembegül 4 yıl önce

Ellerine düşüncene sağlık harika