banner460
banner128

“Ekim Geçidi” BÜYÜKADA’da

Aynı anda 15 il ve belde de, yüzlerce gönüllü sanatçının oluşumda yer alacağı, sanal ve canlı olmak üzere düzenlenen ‘‘EKİM GEÇİDİ’’ Sanal Karma Sergisi’nin İstanbul ayağı 25-29 Ekim'de İstanbul Büyükada Kent Konseyi Çelik Gülersoy Kültür Merkezi’nde de gerçekleştirecek.  Sergi 25 Ekim Saat:14:00’de Sanatçı Perihan Koca’nın şiir performansı ile açılışı yapılacak.

Sergi ile ilgili olarak yapılan basın açıklamasında şu bilgilere yer verildi.

Kültür ve Sanat; Toplumların seviyesini gösterdiği gibi ülkeler arasında bulunduğu ülkenin çıtasını yükselten en değerli araçlardan biridir. Bu değerleri hayata geçirecek en yaygın, en anlaşılır ve en kalıcı aracılardan biri de sanatçılar ve sanatseverdir.

Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, Silah arkadaşlarının, ilmi akılla çalışmaları yürüten yoldaşlarının, tek bayrak altında toplanan, yüreği vatan sevdasıyla atan yüce Türk milletinin, sanat ruhuyla ışığı açık tutan sanatçı ve sanatseverlerin yürek birliğiyle bizlere armağan ettiği Cumhuriyetimizi, bizlere kazandırdığı edinimlerden biri olan sanatla kutluyoruz.

Bu yıl 19.’su düzenlenen Ekim Geçidi sergileri Gülsün Erbil tarafından 1983 yılında ilk tohumları atılmış, 2001 yılında İstanbul Galeri ‘X’ da ilk sergisi gerçekleşebilmiştir. Ülkemizin birçok ilinde (22 ilde) binlerce sanatçının katılımıyla her geçen yıl bir çığ gibi büyümektedir

Gülsün Erbil anlatısı ile ‘‘13. yy. da Mevlâna Celaleddin Rumi’ nin “Gel, gel ne olursan ol, yine gel.” çağrısı ile başladığımız bu yolculuk sanatın her disiplininin Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet için üreten özel, özgür ve özgün sanatçıları tema olmaksızın bir araya getiren karma bir sergidir.

Türkiye’ den ve dünyadan yüzlerce sanatçının katıldığı ve katılmaya devam ettiği Ekim Geçidi sergileri her türlü disiplini kapsayan heykel, resim, enstalasyon, seramik, video, fotoğraf performansları vs. alanlarında üretmekte olan çağcıl Türk sanatçılarını yurt içinde ve yurt dışında tanıtmayı amaçlamaktadır.’’

Sanatın görevlerinden biri de toplumları aydınlatmak, gerçekleri açığa çıkarmak, alışkanlıkları irdelemek, uygulamaları sorgulamak, nedenleri araştırmak, niçinleri sorgulatmak çözümleri arattırmaktır. Geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe kalıcı eserler üretmektir. Elbette ki bu çıkarımlar sanatın ışığında buluşan sanatçıların elleriyle, gözleriyle, becerileriyle, aklıyla, zekâsıyla ve tarafsız dik duruşuyla gerçekleşir.

Sanatı icra edenlerin yanı sıra ışığı bulmada diğer söz sahipleri ise sanatın ışığında buluşan sanatseverlerdir. Sanat, sanatçı ve sanatseverler el ele, gönül gönüle verip, yaşadıkları toplumda sanat ruhunun şekillenmesinde, ışığı açık tutmada yol göstericilerdir.

Sanatçı, üretim aşamasında suskunluğa çekilirken sanatıyla konuşur. Konuşan sanat, sanat ışığının gölgede kalmamasını dikkate alarak en değerli katkıyı sağlamış olur. Sanat susmamalı ışığı bulmada önderliğini korumalıdır. Özgün, özgür ve yaratıcı disiplinle eserini ortaya koyarken farkındalığını yansıtır.

Bu bakış ve hissiyatla kurucu ve proje sahibi Gülsün Erbil liderliğinde, aynı anda 15 il ve belde de, yüzlerce gönüllü sanatçının oluşumda yer alacağı, sanal ve canlı olmak üzere düzenlenen ‘‘EKİM GEÇİDİ’’ Disiplinler arası karma sergileri ile sanatı kavrıyor, anıyor, anlıyor, çoğaltıyoruz.

Bu kapsamda eş zamanlı sergilerimizden biri olan 25-29 Ekim ‘‘Ekim Geçidi’’ İstanbul Büyükada Kent Konseyi Çelik Gülersoy Kültür Merkezi’nde de gerçekleştirecektir. 29 Ekim akşamına kadar sürecek olan Serginin 25 Ekim Saat:14:00’de Sanatçı Perihan Koca’nın şiir performansı ile açılışı yapılacaktır.

Ekim Geçidi sergileri bu sene covid-19 tedbirleri nedeni ile internet adresinden kapılarını açıyor. Ekim ayı ile ziyaretçilerle buluşacak sergimize www.ekimgecidi.com adresinden ulaşabilirsiniz.”

KATILIMCILAR

Alangoya Alınç, Alaybey Karoğlu, A.Seda Meral, Aslı Aslan, Avni Yamaner,

Ayfer Demircioğlu, Ayşegül Demirkol, Ayşen Erte, Berna Okan, Berrin Başaran,

Birsen Küpeli, Burçin Demir, Cahit Oben, Can Tatlıparmak, Cihat Aral, Deniz Koşar,

Doğu Erte, Eda Öz, Elif Çatlıoğlu, Elvan Kargın, Emine Tokmakkaya,

Eray Mutlu Asal, Erol Eti, Esra Sağlık, Fatma Çelebi, Firdevs Sağlam, Gamze Duman,

Genco Gülan, Göksun Yener, Gülce Dölkeleş, Güler Yıldız, Gülsün Erbil,

Gülnaz Yılmaz Tezcan, Gizem Özel, Halide Okumuş, Hakkı Sabancalı, Hasan Pekmezci, Hasibe Çöteloğlu, Hatice Gülmez Nalbant, Hatice Kumbaracı Gürsöz, Hera Medikyan,

Hülya Değerbilir, Hüseyin Sönmez, Işık Tüzüner,  İsminaz Aslan, İris Pala,

J. Aslı Özer, M. Feta Büyükköse, Kaya Hacaloğlu, Mehmet Ali Doğan, Meltem Söylemez,

Mihriban Neva Sel, Mithat Sürenoğlu, Muammer Durmuş, Münir Gözen, Mustafa Sevinç,  Murat Cengiz, Muzaffer Güler, Nergis Barış, Nevin Güven, Nilüfer Çile, Nur Ataibiş,

Nurdan Erçin, Nurşen Kulattı, Nurseren Tor, Nurten Erdoğan, Olcay Gültepe, Özlem Tok, Özüm koşar, Pelin Özbozdağ, Perihan Koca, Perihan Sadıkoğlu, Rabia Çiloğlu, Rebap Şenkal,

Sabahat Bayar, Sabahattin Şen, Said Adalı, Şebnem Altuntaş, Sedat Kumova, Semra Özcanlı, Şenay Atagün, Serap Efe, Sevgi Sarıyıldız, Şükran Pekmezci, Suna Arslan, Vesile Aykaç, Volkan Çöteloğlu, Yasemin Korkmaz, Yasemin Sözer, Yeşim Önde

Anahtar Kelimeler:
Perihan Koca
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.