banner460
banner128

Altın Portakal’ın en iyisi ‘Okul Tıraşı’

2 Ekim’de başlayan 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali, yapılan kapanış ve ödül töreniyle sona erdi. Altın Portakal’ın En İyi Filmi; Ferit Karahan’ın yönettiği "Okul Tıraşı" oldu! Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen festivalin ödül ve kapanış töreni Halk TV’den canlı olarak yayınlandı, sunuculuğu Şevval Sam ve Yekta Kopan yaptı.

Antalya Kapalı Spor Salonu’nda yapılan törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Festivalin İdari Direktörü Cansel Tuncer, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, Antalya protokol üyelerinin yanı sıra Emin Alper, Ahmet Sesigürgil, Ayfer Tunç, Gaye Su Akyol, Hazal Kaya, Muhammet Uzuner, Senem Tüzen, Öykü Karayel, Tunç Şahin, Didem Pekün, Pelin Esmer, Pınar Öğünç, Demet Evgar, Şerif Sezer, Derya Alabora, Gülsen Tuncer,Engin Ayça, Nihal Yalçın, Ekin Koç, Hare Sürel, Ushan Çakır, Tamer Karadağlı, Erkan Petekkaya, Kerem Fırtına, Birol Güven gibi sinema dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Törende Başkan Böcek ve Bakan Ersoy birer konuşma yaptı. Sonra ödül kazananlar açıklandı ve ödülleri verildi.

BÖCEK: FESTİVAL UMUT VE GÜÇ VERDİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Muhittin Böcek konuşmada, yaşanan afetler karşısında festivalin umut ve üç verdiğini belirterek şunları söyledi:

“Salgının gölgesinde ve yaşadığımız yangın felaketinin hüznüyle hazırlandığımız festivalimiz, bize yine umut ve güç verdi. Altın Portakalımızın taşıdığı miras ve sinemamızın ışığı bir kez daha hem Antalya’mızı hem de ülkemizi aydınlattı. Kıymetli sanatçılarımızla ve sinemaseverlerle buluşmak hepimize moral verdi. Yaralarımızı sarmamıza, güzellikleri çoğaltmamıza ve yarınlara umutla bakmamıza vesile olan festivalimizde unutulmaz anlara birlikte imza atmanın mutluluğunu yaşadık. Bu mutluluğu hep birlikte yaşatmaya devam edeceğiz. Bugün Altın Portakalımız 58. kez sanatçılarımızın ellerinde yükselecek. Ödül alacak sanatçıları tebrik ediyorum.”

ERSOY: DAHA ÇOK HİKAYELERİMİZ VAR!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da konuşmasında sanatın önemini vurguladı: “Ülkemizin en önemli kültür ve sanat organizasyonlarından biri olan Uluslararası Antalya Film Festivali’nde sizler bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti belirterek sözlerime başlamak istiyorum. Atatürk’ün ‘Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ veciz ifadesinden ilhamla toplumumuzun bu hayat damarını beslemek en büyük yükümlülüğümüzdür. Köklü bir medeniyetin varisleri olarak anlatacak daha çok güzel ve çok güçlü hikayelerimiz var. Bunları siz çok değerli sinema sanatçılarımızın engin hayal gücü sanatsal becerileriyle gerçekleştireceğimize tüm kalbimle inanıyorum.”

EN İYI FILM “OKUL TIRAŞI”

Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 10 film, 14 kategoride toplam 770 bin TL tutarındaki ödül için yarıştı. Senarist, yönetmen, yapımcı ve akademisyen Emin Alper’in başkanlık ettiği, görüntü yönetmeni Ahmet Sesigürgil, yazar, senarist Ayfer Tunç, şarkıcı, söz yazarı, besteci ve prodüktör Gaye Su Akyol, oyuncu Hazal Kaya, yönetmen, eğitmen ve oyuncu Muhammet Uzuner ile yönetmen ve senarist Senem Tüzen’den oluşan jüri, Ferit Karahan’ın “Okul Tıraşı” adlı filmini En İyi Film seçti. Ödülü açıklayan Emin Alper, gerekçelerini şöyle anlattı: “Çocukların şiddetle tektipleştirildiği bir sistemi etkileyici ve inandırıcı bir eleştiriyle ortaya koyması, hikayesinde meselesini ajitasyondan uzak durarak ama son derece net ve berrak biçimde işlemesi ve başarılı oyunculukları nedeniyle Okul Tıraşı filmine ödülü veriyoruz.”

Ferit Karahan yönetmenliğindeki “Okul Tıraşı” En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra Ferit Karahan ve Gülistan Acet’e En İyi Senaryo, Sercan Sezgin, Ferit Karahan ve Hayedeh Safiyari’ye En İyi Kurgu Ödülleri’ni de kazandırdı.

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’ne Selman Nacar yönetmenliğindeki “İki Şafak Arasında” filmi layık görülürken, Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’nü Emre Kayiş imzalı “Anadolu Leoparı” aldı.


PIRSELIMOĞLU “EN İYI YÖNETMEN”

“Kerr” filmiyle Tayfun Pirselimoğlu, En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı. Jüri, yaptığı açıklamada ödülün gerekçesini şöyle açıkladı: “Korku ve tedirginlik üreten, distopik bir atmosfer kurmaktaki başarısı, görüntü ve sanat yönetimi arasında ustaca yakaladığı uyum ve sinemasal araçları etkileyici ve özenli kullanımı nedeniyle.”

Tayfun Pirselimoğlu, “Kerr” filmiyle, Ali Özel, Leyla Yılmaz ve Vuslat Saraçoğlu’ndan oluşan jüri tarafından FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü’ne de layık görüldü. Filmin müziklerine imza atan Nikos Kypourgos, En İyi Müzik Ödülü’nü kazandı.

Nihal Yalçın “En İyi Kadın Oyuncu”, Tarhan Karagöz “En İyi Erkek Oyuncu”!
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü “Zuhal” filmindeki rolüyle Nihal Yalçın’a, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise “Kafes” filmindeki performansıyla Tarhan Karagöz’e verildi.

Özgür Eken, “Bağlılık Hasan” filmiyle En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü alırken, Billur Turan “Anadolu Leoparı” filmiyle En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü kazandı.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü “Kafes” filmiyle Özay Fecht ve “İki Şafak Arasında” filmindeki performansıyla Nezaket Erden arasında paylaştırılırken, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’ne “İki Şafak Arasında” filmiyle Erdem Şenocak’a verildi.

Sinema yazarları Ayla Kanbur, Okan Arpaç, Suzan Demir’den oluşan SİYAD En İyi Film Ödülü ise Necip Çağhan Özdemir’in yönettiği “Bembeyaz” filmine verildi.

CAHIDE SONKU ÖDÜLÜ; BALTAŞ VE ÇIÇEKOĞLU’NA!

Cahide Sonku’nun anısını yaşatmak ve Türkiye sinema sektöründeki kadın temsili ile görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla verilen 50 bin TL para destekli Cahide Sonku Ödülü’nün bu seneki kazananları, “İki Şafak Arasında” filminin cast direktörü Ezgi Baltaş ve yardımcı yapımcı Feride Çiçekoğlu oldu.

EN İYI BELGESEL “HER ŞEY DAHIL”

9 filmin yarıştığı Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın Didem Pekün, Pelin Esmer ve Pınar Öğünç’ten oluşan jürisi, “Merkezine aldığı karakterleri derinleştirerek özgünleşen, çalışma acısını, eşitlik arayışını, anlam sorgulayışını kahramanlarının dünyasından taşırarak bir insanlık meselesi haline getiren ve incelikli diliyle bizi etkileyen bir film var,” diyerek En İyi Belgesel Film Ödülü’nü Volkan Üce’nin “Her Şey Dahil” filmine verdi.

Jüri Özel Ödülü de Aslı Akdağ’ın “Bekleyiş” filmine verildi. Ödül verilme gerekçesi “İyi belgesel filmler cesaretten doğar. Muhafazakâr bir toplumda bekar bir anne olmak başlı başına zor; bu serüveni kendisini bir özne yaparak içtenlikle anlatan yönetmen daha da büyük bir cesaret örneği gösteriyor” diye açıklandı

Jüri üyeleri ödülleri açıklamadan önce etkilendikleri bir filmi de övgüye değer bulduklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı: “Almanya’ya ilk giden işçi kafilesinde tek başına bir kadının göçle parçalanıp sonra buluşan ailesinin hikayesi bu. Bulanıklaşan bir hafızanın dehlizlerinde acı ve tatlı bir yolculuğa bizi de dahil ettiği için Acı ve Tatlı... Didem Şahin...”

EN İYI KISA FILM “SIZ BIRAZ UZAK KALDINIZ”

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda ise toplam 12 kısa film yarıştı. Onur Saylak, Öykü Karayel ve Tunç Şahin tarafından yapılan değerlendirme sonucu, Elif Refiğ’in yönettiği “Siz Biraz Uzak Kaldınız”, En İyi Kısa Film seçildi. Filmin “Anlatısının her dönemecinde seyircinin beklentisini kıran, karakterlerinin kimlik ve değer olgularını sorgulayan hikayesini yetkin ve etkili bir sinema diliyle anlatması” nedeniyle ödüle değer bulunduğu belirtildi.

Jüri Özel Ödülü’nü Ali Tansu Turhan’ın “İkinci Gece” adlı filmi kazandı. “Güçlü oyuncu yönetimine sahip olan, etkileyici ve özgün bir görsel dünya kuran, yaptığı cesur sinemasal tercihlerle yeni bir dil arayışının altından ustalıkla kalktığı” için filme ödül verildiği açıklandı.

Jüri üyeleri ayrıca, “Karakterinin zihninde çıktığı yolculuğa kamerasıyla bizleri de eşlik ettiren, soyut ve özgün anlatısıyla izleyende güçlü bir duygu bıraktığı” gerekçesiyle Musab Tekin yönetmenliğindeki “Rewşen” filmini de övgüye değer bulduklarını belirttiler.

ULUSLARARASI YARIŞMA’NIN EN IYISI “LIBERTAD”

10 filmin yarıştığı, Polonyalı yönetmen Dorota Kędzierzawska’nın başkanlık ettiği Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın, Filistinli oyuncu Ali Suliman; İsveçli gazeteci, film eleştirmeni Eva af Geijerstam; Fransız yapımcı Guillaume de Seille ve Bulgar oyuncu Margita Gosheva’dan oluşan jürisi, Clara Roguet’in “Libertad” adlı filmini En İyi Film seçti.

Jürinin kararı şöyle açıklandı: “En İyi Film Ödülü gençlerin olduğu kadar yaşlıların da sorunlarını etkileyici nüanslarla aktaran bir filme gidiyor. Bu büyüme hikayesi aynı zamanda oyuncularının güçlü performansından destek alıyor. Ödülün sahibi Clara Roquet’nin filmi Libertad.”

EN İYI YÖNETMEN VE OYUNCU ÖDÜLLERİ

- Jüri, En İyi Yönetmen Ödülü’nü “kadınlık durumunun farklı yüzlerini derinlikli ve incelikli bir biçimde perdeye yansıttığı, sinemasal sadeliği ve becerisi nedeniyle” “Aurora” filminin yönetmeni Paz Fábrega’ya verdi.

- En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü “Aile / The Fam” filmindeki performansıyla Claudia Grob aldı. Jürinin kararı; “En İyi Kadın Oyuncu son derece içten bir performans sergiliyor ve bunu bütün film boyunca ağırbaşlı biçimde sürdürüyor. Canlandırdığı karakterin duygusal karmaşasını derinlikli bir şekilde yansıttığı için ödül Aile filmindeki rolüyle Claudio Grob’a gidiyor” denilerek açıklandı.

- En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne “Titanik’i Seyretmek İstemeyen Kör Adam / The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic” filmiyle Petri Poikolainen layık görüldü ve şöyle açıklandı: “En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi bizlere etkileyici bir oyunculuk dersi veriyor. Yönetmen ile oyuncu arasındaki kusursuz bağ sayesinde, seyirci olarak bizler de, engelli bir karakterin yolculuğunu canlı bir şekilde deneyimliyoruz.”

YARIŞMALAR ÖDÜLLER


- Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması
Jüri Özel Ödülü: İkinci Gece - Ali Tansu Turhan
En İyi Kısa Film: Siz Biraz Uzak Kaldınız - Elif Refiğ

- Ulusal Belgesel Film Yarışması
Jüri Özel Ödülü: Bekleyiş - Aslı Akdağ
En İyi Belgesel Film: Her Şey Dahil - Volkan Üce

- Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması
En İyi Uluslararası Film: Libertad - Clara Roquet
En İyi Yönetmen: Paz Fábrega - Aurora
En İyi Kadın Oyuncu: Claudia Grob - Aile / The Fam
En İyi Erkek Oyuncu: Petri Poikolainen - Titanik’i Seyretmek İstemeyen Kör Adam / The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic

- Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması
En İyi Film: Okul Tıraşı - Ferit Karahan
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: İki Şafak Arasında - Burak Çevik, Diloy Gülün, Selman Nacar
Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü: Anadolu Leoparı - Emre Kayiş
En İyi Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu - Kerr
Cahide Sonku Ödülü: Ezgi Baltaş, Feride Çiçekoğlu
En İyi Senaryo: Ferit Karahan, Gülistan Acet - Okul Tıraşı
En İyi Kadın Oyuncu: Nihal Yalçın - Zuhal
En İyi Erkek Oyuncu: Tarhan Karagöz - Kafes
En İyi Görüntü Yönetmeni: Özgür Eken - Bağlılık Hasan
En İyi Müzik: Nikos Kypourgos - Kerr
En İyi Kurgu: Sercan Sezgin, Ferit Karahan, Hayedeh Safiyari - Okul Tıraşı
En İyi Sanat Yönetmeni: Billur Turan - Anadolu Leoparı
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nezaket Erden - İki Şafak Arasında / Özay Fecht - Kafes
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Erdem Şenocak - İki Şafak Arasında
SİYAD En İyi Film Ödülü: Bembeyaz - Necip Çağhan Özdemir
Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Tayfun Pirselimoğlu - Kerr

Haber: MUSTAFA KAZIM AYDIN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.