banner460
banner128

Başlık dikkatinizi çekti mutlaka. Ak Parti’nin adayı Aziz Yeniay derken CHP’nin adayının ismini yazamadık. Yazamadık çünkü partide Kemal Çebi’nin yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceğini bilmiyoruz. Gösterilmemesi de çok güçlü bir ihtimal. Gösterilmez ise yerine kim aday gösterilir o da henüz belli değil.

Önce isterseniz buyrun bir son seçimin sonuçlarına bakalım.

 2023 Mayıs’ında yapılan seçimlerde oy dağılımı şöyle:

Ak Parti 32.15, 161 bin

CHP 28,94 145 bin

Yeşil Sol 9,94 50 bin

İYİ Parti 9,44 47 bin

MHP 5,98 30 bin

TİP 4,10 20 bin

ZP 3,45 17 bin

Bu sonuçlara göre;AK Parti+MHP oylar yüzde 38 lerde kalmış. Karşısında ise yüzde 57 oy var. Yüzde beşte diğer partiler. Yani Millet İttifakını oluşturan partiler ile Cumhur İttifakını oluşturan partiler arasındaki oy farkı yüzde 20’lerde. Ancak. Ancak bir durum var. Yüzde 9,44 oy alan ve yüzde 3,45 oy alan iki parti artık millet ittifakı içinde değil. Kendi adaylarını çıkarıyorlar.  Yüzde 13 oy millet ittifakından gidiyor diye bakabiliriz. Denilebilir ki, İYİ Parti’ye oy veren yüz 9,44 oyun hepsi İYİ Parti adayına gitmez. Muhtemelen onların önemli bir kısmı yine Millet ittifakı adayı İmamoğlu’na oy verir. Diyelim bu oldu. Peki İmamoğlu’na oy veren Küçükçekmece’de CHP adayına oy verir mi? Bilemiyoruz. Adaya bağlı.

*

O halde CHP Adayı kim olur diye bakalım. Kemal Çebi zor diyoruz. Olsa bile söylediğimiz partilerin ne kadar oyunu alabileceği kuşkulu. Ve Yeşil Sol  yani DEM Partisi henüz kararını vermedi. Oy oranı yüzde 10’larda. CHP’nin çıplak oyu ise yüzde 28,94. Ak Parti’nin çıplak oyu 32,15. MHP ile ittifak olunca yüzde 38’lerde.

Şimdi nasıl olacak?

Çok bilinmeyenli denklem gibi.

Öncelikle CHP’nin adayı kesinlikle DEM Partisi’nin oyunu almalı. Yetmez İYİ Parti ve Zafer Partisi’nden de oy almalı. Kim bu aday? Oruç Oymak mı yakın, Turgay Özcan mı yakın? Her ikisinin de DEM Partisinden oy alabilir diyenler var. DEM Partisi’nden oy alanlar İYİ Parti ve Zafer Partisi seçmeninden oy alabilir mi?

Adayı seçecek kurulun Allah yardımcısı olsun demekten başka yol yok gibi. Ancak yine de Oruç Oymak bir numara ile ilk sırada, Turgay Özcan hemen yanında. Nefes nefeseler denebilir. P

*

Peki AK Parti’nin Aziz Yeniay ne yapabilir.? Benim gözlemim o ki, Ak Parti en iyi ismi aday yaptı. Küçükçekmece’yi biliyor. Burada başkanlık yapmış deneyimli bir isim. İnşaat mühendisi bir isim. Malatyalı. Yeniay ile Ak Parti Küçükçekmece’de iddialı duruma geldi diyebiliriz.

Son seçim sonuçları yukarda. Sizlerde rahatlıkla bu rakamlar ışığında yorumlarınızı yapabilirsiniz. CHP Adayı netleşsin biraz daha net yorumlar yapma imkanımız olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.