banner460
banner128

14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerine doğru giderken, siyasi partilerimiz arasında;  İYİ Parti’nin vekil adaylarını belirlemeden önce üyelerinin önüne sandık koyması demokrasi adına olumlu bir örnek olarak dikkat çekti. 

Türkiye Siyasetinin genç partilerinden biri olan İYİ Parti’de bu demokratik tavrın yaşanması,  hiç kuşkusuz uyeler arasında sevinç yarattı ve haklı olarak gurur ve onur duydular. Sayın Meral Akşener’in sağ siyasette yer alan bir lider olarak parti içi demokrasiyi işletmeye çalışması kendisinin liderliğine de artı değer kazandırdı.  Türkiye siyaseti ve demokrasisi adına Akşener’e teşekkür edilmeli.

Demokrasi güzeldir. Lafta değil icraatta yaşandıkça ve yaşatıldıkça anlam bulur. Bolca demokrasi nutukları atıp, icraata gelince de üstüne yatıp gitmeyi siyasette ilgilenen her vatandaş dikkatle izliyordur.  Ne söylesen boş!   Parti içi demokrasiyi işletmek hiç tartışmasız temayül’ün en önemli fazileti olmuştur. 

*

Peki sonuç ne çıktı?

-Öncelikle şuna şahit olduk Bir çok yerde partililerin tercihleri örgüt yöneticilerinden yana oldu. İstanbul 2. Bölge’de de vekillik için görevinden ayrılan eski İl Başkanı Buğra Kavuncu, 3 Bölgede  istanbul Kurucu İl Başkanı Ersin Beyaz, İzmir’de vekillik için görevinden ayrılan eski İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar,  Adana’da İl eski Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu, Bursa’da İl Başkanı Selçuk Türkoğlu'nun liste başı olarak seçilmeleri bunun örneklerinden bazıları oldu.  Üyeler arada bir gördükleri ya da  son dakika da karşılarına çıkan aday adaylarına pek itibar etmediler.  Partililerin sahada emek veren, kendileriyle sürekli yüz yüze olanlara değer vererek seçmesi temayülün fazileti olarak değerlendirilmeli.

- Öte yandan temayülde üyelerin her ne kadar  kendileriyle sık sık yüz yüze geliyor diye örgüt yöneticilerini seçmeleri, üyeleri boşlayanları ve son dakikada ortaya çıkanları cezalandırması fazilet sayılsa da;  yer yer partiye teknokrat olarak hizmet veren,  ülke düzeyinde kıymetli hizmetler vermeleri nedeniyle üyelerle bir araya gelemeyen  bazı isimleri harcaması da temayülün günahı sayılabilir.

Örneğin; Partinin önemli isimlerinden Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz,  temayülde ancak dokuzuncu sıradan listeye girebildi.  

Yılmaz, durumu “ 23.295 üyeden oy kullanan 11.212’den 697 oy aldım. 83 aday adayı içinden 9.ncu  oldum Ağırlığımı öğrenmiş oldum Herkese teşekkürler” sözleriyle paylaştı. 

Üyelerin kantarı doğru mu tartıyor? Çok emin olamadım.diyerek  Durmuş Yılmaz’ın sıralamadaki yerine tepki gösteren bir üvatandaşa Yılmaz, “Ona siz karar vereceksiniz’ diye yanıt verdi. Yılmaz'ın yanıtının yorumunu size bırakıyorum.  

*

-Temayüle kadınlar açısından baktığımızda en çarpıcı sonucu İstanbul üzerinden verelim. . İstanbul 1. Bölgede Nimet Özdemir birinci, 2 bölgede Binnur Karadağlı ikinci, Hatice Ceren Yılmaz dördüncü ve Hatice Kayalı’nın beşinci sıralarda yer almasını temayül ün fazileti sayabileceksek;  İstanbul üçüncü bölgede ilk onda bir kadının bile yer almamasını da çok rahatlıkla temayülün günahı olarak yorumlamalıyız. İstanbul 3 te Mehtap Nazan Göktaş onikinci, Ülkü Ayaydın ise onbeşinci olabildi.

-Yine bir çok yerde temayüle il yöneticisi olarak katılanların bu konumlarını avantaja çevirdikleri dikkat çekerken, ilçe yöneticisi bazında katılanların ise temayülde maalesef dezavantajlı olarak yarışa katılmış oldukları görüldü. İlçelerde emek verenlerin ilde emek verenlere karşı yenik çıkması da temayülün bir başka günahı oldu diye düşünebiliriz. 

-Yine örneğin İstanbul gibi bir ilde; binlerce üyenin oy kullandığı seçimler fazilet ise, oy kullananların ancak yüzde 20’lerde kalması, dolayısıyla katılımın çok düşük olması temayülün günahı olmalı.  

-İstanbul 3. bölgede Sayın Ersin Beyaz birinci, Sayın Ümit Beyaz ise dördüncü sıradan listeye girmişlerdir. Ersin bey ve Ümit bey'in aynı aileden olduklarını biliyorum. Eğer tesbitimde yanılmıyorsam, bir bölgede aynı aileden iki ismin ilk beş içinde yer alması ne kadar şık olmuştur? Bu sorunun yanıtını sizlere bırakıyorum. 

-Temayülün başka bir iki fazileti ve günahı daha dikkat çekiyor gibi ama fazla da ayrıntıya girmeyelim.

Sonuç: Parti içi demokrasiyi işleterek siyasi yaşamımıza önemli bir katkı sağlamış olan İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’in listelere son şeklini verirken;  temayülün faziletleri yanında, günahlarının da yarattığı olumsuzlukları gidermeye dikkat edeceğine şüphe yoktur.

-Her durumun faziletli ve günahkar yanları olduğu gibi umarım yazımızın da faziletli yanları, günahkar yanlarından çok ağırlıklı olmuştur diyerek yazıyı; padişanların divan toplantısını izlediği odanın kapısında yer alan "Bir saatlik adalet yetmiş yıllık ibadetten hayırlıdır" sözüyle noktalayalım. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.