banner460
banner128

Suya zamma geçit vermediler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) en büyük kuruluşlarından olan ve kentin su ihtiyacının karşılandığı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) suya yüzde 20 zam öngören talebi, AK Parti ve MHP'li belediye meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

İSKİ'nin 2020 yılı bütçesi ve yeni su tarifesi İBB Meclisi'nin 28 Kasım tarihli oturumunda gündeme gelmişti. İSKİ bütçe kitapçığında yer alan 2020 yılı su satış tarifesinde, 0-10 metreküpe kadar olan kullanımlar için uygulanan 4 TL'lik birim fiyatının 4.80 TL'ye çıkarılması planlanıyordu.

11-20 metreküpe kadar olan kullanımlarda 6 TL olan tarife 7.20 TL, 21 metreküp ve üzeri için oluşturulan yeni kademenin birim fiyatı da 12.60 TL olarak belirlenmişti.

İSKİ'nin su fiyatlarındaki artış talebi İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclisinde AK Parti ve MHP'li belediye meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

Üner: Her zaman vatandaşın yanında olacağız

İstanbul’da  mahalleye dönüşen köylerin en çok olduğu ilçelerin başında gelen  Çatalca’nın Belediye Başkanı Mesut Üner, sevinçli haberi sosyal medya sayfasından paylaştı.   Üner, ‘Biz her zaman vatandaşlarımızın yanında olacağız, dedik. İBB Ak Parti Grubu olarak İstanbul’a su Zam’nına hayır diyerek geçit vermedik. Mahalleye dönüşen köylerimizde de metreküp başına 4 tl olan su tarifesini yeniden indirimli tarife olan 1 TL’ye düşürdük.  Vatandaşlarımıza hayırlı olsun’ dedi.

Volkan Yılmaz İBB’de konuştu

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İBB Meclisi Kasım ayı 4. Oturumunda Silivri köylerinde yaşanan su tarifesiyle ilgili sorunları dile getirdi. Başkan Yılmaz’ın MHP Grubu adına verdiği teklif görüşülmek üzere kabul edildi.  Köylerin 5 yıldır indirimli tarifeden su kullandığını hatırlatan Başkan Yılmaz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İstanbul’daki köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin, hayvancılarımızın, İSKİ’nin tarife yönetmeliğinden dolayı uğradığı mağduriyeti sizlerle paylaşmaya ve konu ile ilgili yazılı teklifimizi meclis başkanımıza vermek adına söz aldım. Bilindiği üzere Büyükşehir Yasası ile Büyükşehir’in hizmet alanları valiliklerin hizmet alanlarına genişletilmiş olup, köy tüzelkişilikleri kaldırılıp mahalleler oluşturuldu. Köylerde yaşayan vatandaşlarımızın bir takım handikapları oldu. Bunların başında da İSKİ’nin tarife yönetmeliğinden kaynaklanan problemler geliyor. Kadıköy’de, Bakırköy’de veya İstanbul’un başka bir ilçesinde yüzme havuzundaki su ile Silivri’nin, Şile’nin, Arnavutköy’ün, Çatalca’nın köylerindeki çiftçinin su parasını aynı tarife üzerinden ücretlendiremezsiniz. Bu problemler yaşandığında bir önceki belediye başkanımıza ve İSKİ yönetimine ben buradan teşekkür etmek istiyorum. Bu problemler dile getirildiğinde İSKİ Genel Kurul Kararı ile tarife yönetmeliğinde değişiklikler yapılarak, bu suları normal tarifenin 4’te 1’ini yani yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde 5 yıl süre ile onayladılar. Çiftçi, hayvancı, şuan 6 lira olan suyu 1.5 liraya kullanıyor. Ama maalesef ki 2019 yılında, geçen ay bu süre bitti. Şuan Silivri’deki muhtarlarım 6 liradan ödedikleri su faturalarını bana gönderdiler. Bu salonu varlıkları ile şereflendiren tüm meclis üyelerinin vicdanına sesleniyorum. Bu tarife yönetmeliğinin 5 yıl daha uzatılması gerekiyor. Bunu yapmazsak köy hayatını, üretimi, çiftçiliği, hayvancılığı bitirir, onları da kente ve ilçelere göçe zorlarız. Şuan 33 tane eski köyümüz, ben hala köy diyorum onlara, mahallemiz bundan etkileniyor. Arnavutköy 9, Silivri 6, Çatalca 12, Büyükçekmece 4, Sultangazi 1 ve Tuzla’daki 1 köyümüz şuan pahalı fiyattan su faturası ödemeye devam ediyor. Ben bu yüzden üretimi desteklemek adına İSKİ Genel Kurulu’nda çok hızlı karar alınarak bu su tarifesinin 5 yıl daha uzatılmasını istiyorum.”

Anahtar Kelimeler:
Mesut ünerVolkan Yılmaz
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.