banner460
banner128

Restorasyonu tamamlanan Silivri'deki Tarihi Mimar Sinan Köprüsü ve Kısa Köprü açıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi işbirligiyle restorasyonu gerçekleştirilen Silivri’deki Tarihi Mimar Sinan Köprüsü ve Kısa Köprü düzenlenen törenle açıldı.

Köprülerin açılış törenine;  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TBMM Başkanvekili Celal Adan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya; AK Parti Milletvekili Tülay Kaynarca, MHP Milletvekilleri; Arzu Erdem ve Hayati Arkaz, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, MHP İstanbul İl Başkanı Birol Gür, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, Belediye bürokratları, belediye meclis üyeleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

Tören; Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, kahraman silah arkadaşları ve vatan için şehit düşenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Şeyh Edebali’den alınan ders

Törende konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz özetle şunları söyledi  “ Gönülleri birleşenler selam size. Uzaklarda dertleşenler selam sizlere. İstanbul’un fethinin başladığı yerden, Alplerin, erenlerin, Akıncı beylerinin üzerinden geçerek Avrupa’yı titrettiği Fetih Yolu’ndan, Silivri’den selam sizlere. Selam olsun selam hepinize.

Şeyh Edebali,  Osman Gazi’ye vasiyetlerininin bir yerinde şöyle diyor. Geçmişini bilmeyen geleceğini de bilemez. Geçmişini iyi bil ki geleceğine sağlam basasın. Nerden geldiğini bil ki nereye gideceğini bilesin ve unutmayasın.

Silivrimiz 7 biin yıllık tarihi geçmişi ile bir çok mediniyete ev sahipliği yapmış ve bu vesileyle  bir çok medeniyetin kültür mirasını içinde barındırmış ve bugüne taşımıştır.

Bu köprüler de Silivri’nin en nadide ve en anlamlı eserleridir. Uzun süreli kullanım dışı olan ata yadiğarı eserler; İstanbul Valiliği, ve Karayolları tarafından restore edilmiş ve Silivri Belediyesi tarafından da çevre düzenlemesi yapılarak vatandaşların yeniden hizmetine sunulmaktadır.   

Silivri’nin iki yakası birleşmeli

Silivri’nin ulaşılabilir olmasına büyük katkısı olan, D 100 karayolunun modenleştirilmesi ve Silivri’nin iki yakasının birleştirilmesi Silivrimiz için hayati önem arzediyor.
Kuzey Marmara Otoyolu, Boğaz Köprüsü ve daha nice eserleri yapan iradenin Silivri için de bunu yapacağına inancımız tamdır.

Bu eserleri yapan ecdada, Mimar Sinan’a,  bu eserleri bugüne taşıyan herkese, ve bu köprüleri ihya eden restore eden Ulaştırma Bakanlığımıza ve İstanbul Valilliğine şükranlarımı sunuyorum.

Kaynarca’dan Yılmaz’ın talebine olumlu yaklaşım

Ak Parti Milletvekili Tülay Kaynarca da konuşmasında Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın Silivri’nin iki yakasının birleştirilmesi talebine olumlu baktığını belirterek, Silivri’nin İstanbul’un gözdesi olduğunu,  Silivri’nin iki yakasını birleştirecek projenin gerçekleştirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti ve köprülerin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Yerlikaya: Silivri yükselen yeni değer

Törende konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’da, Mimar Sinan ‘ın bu toprakların yetiştirdiği en değerli şahsiyetlerden biri olduğunu belirterek, O’nun eserlerinden, kişisel özelliklerinden bilgiler paylaştı. Vali Yerlikaya daha sonra Köprünün restarosyan süreci hakkında bilgiler verdi ve bugün köprünün geçmiş ile gelecek arasında hizmet vermeye devam edeceğini söyledi. Tarihi 7 bin yıla uzanan Silivri’nin İstanbul’un en batısında yer alan ilçenin gönüllerinin tam ortasında yer alan sımsıcak bir ilçe olduğunu söyleyen Vali Yerlikaya, “Bu ilçenin sadece tarihi geçmişine değil geleceği için de el birliği ile çalışmaya devam ediyoruz. Burası İstanbul turizminin yükselen yeni değeri. Tarım ve besicilikte ilk sırada yer alıyor. İstanbul’un hububat ve ayçiçeği deposu. “ dedi.

Validen Silivri’ye müjdeler

Vali Yerlikaya daha sonra Silivri’ye eğitim alanında yapılacak yeni projelerle ilgili müjdeler verdi. Selimpaşa’ya 32 derslikli ortaokul, Yenimaahalle’ye  32 derslikli ilkokul ve diğeri 32 derslikli ortaokul olmak üzere iki okulun ihalesinin yapılacağını bildiren Vali Yerlikaya, Mimarsinan Mahalesine de 40 derslikli anaokulu ihalesinin yapılacağını söyledi. Vali Yerlikaya ilçeye 5 anaokulunun da yapılacağını açıkladı.

Adan: Türk'ün Sinan’ı da Süleyman’ı da tükenmeyecektir

TBMM Başkan Vekili Celal Adan ‘da yaptığı konuşmada; Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın bir şiirinde ‘Milletler büyük evlatlarıyla soluk alır’ dediğini belirterek, ‘Bizim medeniyetimizin  tartışamız en büyük evlatlarından biri Mimar Sinan’dır. Koca Sinan’ı Türk Milletinin gönlünde ölümsüzleştiren taşlara işlediği ruhtur. O mermerlerin nabzında çarpan tekniği  eserleri asırlar öncesinden bugüne ulaştırmıştır. Üstelik Mimar Sinan sadece eserleri değil, kişiliği ile de eşsizdir. Süleymaniye’deki asalet, Selimiye’deki azamet Sinan’ı kibre değil tevazuya sevk etmiştir. O bir gönül adamıdır. Binlerce övgüyü hak ederken kendisine nüri natüvan yani güçsüz karınca lakabını seçmiştir.  Sinan’ın eserleri yalnızca feth ettiğimiz diyarlara vurduğumuz mühür değil, tarihin çarkı tersine dönerken terk ettiğimiz diyarlarda da derin izler bırakmıştır. Sinan olmasa Balkanların Türk yurdu olduğu kısa kırık hikayelerinden ibaret kalabilirdi. Konstantinopolis’i Türk yapanın başında gelen Mimar Sinan’dır. Ecdatdan evlada kalan eser sahipsiz kalmamış restore edilerek yeniden hizmete açılmaktadır. 

Volkan Yılmaz’a övgüler

MHP’nin İstanbul’a açılan yüzünü başarıyla temsil eden  olan Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz’a  bir Türk Milliyetçisi olarak teşekkür ediyorum. Bir çok hizmet üretirken tevazuyu elden bırakmaması gönlümüzü kabartmaktadır.

Türk’ün Sinan’ı da Süleyman’ı da tükenmeyecektir. Köprülerin altından çok sular aksa da kıyamete kadar bu topraklar bizimdir.

Karaismaloğlu: İstanbul ilk on şehirden biri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’da yapıtığı konuşmada özetle şunları söyledi: "İstanbul, binlerce yıllık medeniyetlerden miras kalan tarihi varlıkları ile kültürü ile şüphesiz dünyanın en önemli, en zengin ve emsalsiz şehri. Bu nedenle, Dünya Turizm Örgütü'nün, İstanbul'u dünyada en çok ziyaret edilen ilk 10 şehirden biri olarak açıklaması elbette bizleri şaşırtmadı. Bu yüklü miras karşısında bizim de önceliğimiz, İstanbul'un sahip olduğu bu eşsiz birikimleri en doğru şekilde korumak ve tanıtmaktır. İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi ile iş birliği yaparak restore ettiğimiz Silivri Mimar Sinan Köprüsü ve Boğluca Deresi üzerindeki Kısa Köprü çalışmaları da bu amaca hizmet eden çok güzel bir örnek olmuştur. Bildiğiniz gibi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak hem kültür hem de teknoloji tarihi açısından büyük önem arz eden tarihi köprülerin belgelenmesi, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla, aslına uygun olarak restore edilip, korunmasına büyük önem veriyoruz

“Nice dev eserler ekledik”

İstanbul'da sadece; atalarımızdan miras kalan Topkapı Sarayı'yla, Sultanahmet ve Süleymaniye Camileri'yle ya da Mimar Sinan Köprüsü ile övünemeyiz. Son 19 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu eserlerin üzerine nice dev eserler ekledik, yenileri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine İstanbulluların ve İstanbul'a gelen ziyaretçilerin daha hızlı ve kolay ulaşım imkânına kavuşması için şehir içi raylı toplu taşımacılık altyapısını geliştiren çok önemli projeler hayata geçirdik. İstanbulluların hizmetine sunduğumuz Marmaray ve Levent-Hisarüstü Metrosu'nun uzunluğu 80 kilometre. Şu anda da İstanbul'da 7 hatta, toplamda 103,3 km raylı sistemde yapım çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor

Yeni bir çağın kapısını aralıyoruz”

Dünya deniz taşımacılığına yeni bir soluk getirecek Kanal İstanbul ile ulaşım sektörü ve denizcilik alanında yeni bir çağın kapısını aralıyoruz. Bu proje, dünyada ve ülkemizde yaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmeler, değişen iktisadi yönelimler ile ülkemizin ulaştırma altyapıları konusundaki artan ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan bir vizyon projesidir. Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü inşası ile yapım çalışmalarına başlamıştık. Halkalı Kapıkule hızlı tren projesinin Kanal İstanbul kapsamındaki Halkalı Ispartakule kesiminin yapımına da başlıyoruz. Kanal İstanbul, gündelik tartışmaların ötesinde uluslararası ölçekte bir ulaşım projesidir."

Konuşmaların ardından köprünün açılışı yapıldı. 

Erhan KIZILYAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.