banner460
banner128

İBB Tesisi Seymen'de kokuları %90 azaltacak

CHP Silivri İlçe Başkanı Berker Esen , meclis üyeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki şirketlerinden  İstanbul Enerji AŞ Genel Müdürü Aslan Değirmencioğlu ile birlikte Seymen Katı Atık Depolama sahası içerisinde 60.000 m2’lik bir alan üzerine yapımı süren Seymen Enerji Üretim Tesisini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Yetkililer;  Ağustos ayında devreye alınıp enerji üretimine başlaması planlanan tesisle birlikte yıllardır çevredeki yerleşim birimlerinden gelen koku kirliliği şikâyetlerinin  %90-95 mertebelerinde önlenmiş olacağını  belirterek böylelikle bölgede meydana gelen koku kaynaklı hava kirliliğinin engelleneceği müjdesi verildi.
Çöp gazından nasıl elektrik elde edileceğini de aktaran yetkililer, “Organik materyallerin çürümesi sonucu oluşan çöp gazı Türkiye’nin ilk yapay zekâlı sistemi sayesinde vakumla çekilerek gaz kolektörlerine iletilecektir. Metan gazının belirli işlemlerden geçirilerek iyileştirilmesi sağlanarak arıtılmış çöp gazı önce mekanik enerjiye ardından da elektrik enerjisine dönüştürülecektir. Elde edilen enerji şehir şebekesine aktarılarak yılda yaklaşık 350 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacaktır. Böylece küresel ısınmaya neden olan metan gazının zararlı etkileri önemli ölçüde ortadan kaldırılacaktır” dediler.

Projenin asıl amacının katı atık depolama sahasında oluşan depo gazının atmosfere salınmadan bertarafını gerçekleştirmek olduğunu belirten yetkililer; bu şekilde koku kaynaklı hava kirliliğinin önüne geçilmesi ve emisyon azaltımının hedeflendiğini belirttiler. Aynı zamanda Enerji üretiminin bu projenin ikincil  faydası olduğunun da altı çizildi. Tesisin faaliyeti ile yıllık ortalama 2 milyon ton karbondioksit emisyonu azaltımı sağlanacak yani her sene 1,6 milyon aracın trafikten çekilmesine eşdeğer fayda üretilcek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.