banner460
banner128

BEYLİKDÜZÜ'NDE İMAMOĞLU DÖNEMİNDE  BAŞLANAN CEMEVİ TAMAMLANIYOR

Beylikdüzü’nde Ekrem İmamoğlu döneminde başlanan ve Türkiye’de ilk defa kamu ihalesiyle yapılan Cemevi tamamlanmak üzere.  Silivri Cemevi Başkanı Kırkıcı yapıyı ‘Bir mimarlık şaheseri olarak’ yorumladı.

Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye, Horasan Erenleri’nden Hacı Bektaşi Veli’ye, Pirsultan Abdal’dan günümüze, binlerce yıllık tarihi süreçten bugüne gelen Alevi -Bektaşı inancının ibadethanesi olan cemevleri,  son yıllarda binbir zorlukla da olsa  ülke düzeyinde giderek yaygınlaşırken, bunlardan biri de Beylikdüzü’nde tamamlanmak üzere.

İMAMOĞLU DÖNEMİNDE BAŞLADI ÇALIK BİTİRİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2014 yılında Beylikdüzü Belediye  Başkanı seçildikten sonra ilçesindeki alevi vatandaşların ihtiyacını karşılayacak bir cemevi yapılması talebine duyarlılık göstererek örnek bir cemevi yapmak için uluslararası bir proje yarışması düzenledi.  120 dolayında proje arasından seçilen proje Beylikdüzü Kavaklı’da ihalesi yapılarak inşaatına başlandı ve bugünde hem Ekrem İmamoğlu’nun hem de Beylikdüzü’nen yeni Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın girişimleriyle tamamlanma aşamasına gelmiş bulunuyor.

Son rötuşları yapılarak açılışa hazırlanan cemevi’ni Beylikdüzü Belediyesi Meclis Üyesi Durmuş Şahin ve Silivri Belediyesi Meclis Grup Başkanı ve Silivri Cemevi Başkanlığını yürüten Süheyl Kırkıcı ile birlikte ziyaret ettik.

ŞAHİN: İHALEYLE YAPILAN İLK CEMEVİ

Beylikdüzü Belediyesi Meclis Üyesi Durmuş Şahin cemevinin özellikleri ve yapım süreciyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı. “ 2014 yılında Beylikdüzü Belediyesi’ni alınca bizzat Ekrem Başkan ile ben görüştüm. Başkanım dedim böyle böyle ilçemizin bir cemevi ihtiyacı var. Alevi vatandaşların bu konuda talebi var. ‘Benim de aklımda. Vatandaşın da talebi var. Yerimiz hazır. Başlayacağız’ dedi. Süreç başladı. Uluslarası Proje Yarışması düzenlendi. 120 Proje yarıştı. Bu proje birinci çıktı. Bunun haricinde o yarışmadaki projelerden bazı cemevlerine de gönderildi. Dereceye giren bazı projeleri talep ettiler. Ekrem Başkan onları da onlara gönderdi. Burda bildiğiniz taş ve ahşap ağırlıklı bir bina.

Türkiye’de; ihaleyle  ve kamu kurumu parasıyla yapılan ilk cemevi oluyor bu. Tamamen Beylikdüzü Belediyesi parasıyla yapılıyor. Ekrem bey döneminde önemli ölçüde tamanlanmıştı. Sonra da şimdiki başkanımız Mehmet Murat Çalık ta bir an önce tamamlanması için büyük gayret gösterdi.  Koronavirüs olmasaydı şimdiye çoktan tamamlanmıştı. Ama bitmet üzere. Yüzde  99’u bitmiş yüzde 1’i var. Çok az bir şey kaldı. En kısa zamanda açılacak

Burda Alevi erkanının aklına ne geliyorsa bütün bölümleri var. Aşevi var. Cem yapılacak bölüm var. Toplantı bölümü var. İdari bölümler var. Morg var. Kurs odaları var. Çok ta geniş bir bahçesi park.

KIRKICI : BİR MİMARLIK ŞAHESERİ

Silivri CHP Grup Başkanı ve Silivri Cemevi Başkanı Süheyl Kırkıcı ise cemevini gezdikten sonra izlenimlerini şöyle aktardı.

"Bir Mimarlık şaheseri ile karşı karşıyayız. Ama şöyle bir durum var.  Nere gidersek, hangi cemevine gidersek farklı bir mimariyle karşılaşıyoruz. Bence bunu  inancın geçmişiyle  bağlantılı, yöreye de uygun bir projeyle buluşturmak gerekiyor.  Burada,  ahşap ve taş buluşması yapı Anadolu’daki geleneksel  cemevini çağrıştırsa da ona göre çok modernize olmuş bir yapıyla karşı karşıyayız. Ama yine de burada tüm hizmet alanlarının konuşlandırılması ve bunun bir kamu ihalesiyle, anlayışıyla bu aşamaya getirilmesi çok anlamlıdır. Önemli bir kazanım olarak görülmelidir. Projesinden, yapımına emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Bunun dışında bütün ilçelerde devam etmekte olan cemevleri inşaatları var. Ne yazık ki istenilen hızda ve kalitede yürümüyor. Bu konuda kamunun daha çok desteğine ihtiyacımız var.  Alevi yurttaşların bağışlarıyla bir yere kadar gidebiliyor ama burada olduğu gibi bir kamu katkısının bütün ilçelerde hissedilmesi çok kıymetlidir. Daha güzel sonuçlar alınabilir. Bu güzel bir örnek. Darısı diğer ilçelerin başına. Bizim Silivri’nin de başına. Corona süreci bizi de çok olumsuz etkiledi. Tabi bu biraz daha merkezi düşünürsek devletin de  bu inancın kurumlarını tanıyan yerden yaklaşmasını ve çok ciddi katkı ve yatırım yapmasını bekliyoruz."            Erhan KIZILYAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.