banner460
banner128

Ayasofya'da miting havasında cuma namazı

Ayasofya,  86 yıl sonra yeniden cami olarak ibadete açıldı. Bugün kılınan namaz öncesi gece saatlerinde güvenlik önemleri kapsamında ibadete açılan yapının önü ve çevresinden uzaklaştırılan kalabalık, geceyi caminin çevresinde geçirdi. Sabah namazı için Ayasofya'ya girmeye çalışanlar ise içeri alınmadı. Öğlen kılınan namazla birlikte Ayasofya cami olarak ibadete açıldı

İnsanlık tarihinin en önemli kültürel miraslarından olan ve İslamiyet'in doğuşundan önce inşa edilen Ayasofya, tartışmalar eşliğinde bugün cami olarak ibadete açıldı.

Sabah namazı için gelenler bölgeye alınmayınca yoğunluk oluşturdu.

Ellerinde seccadelerle gelenler caminin bulunduğu bölgedeki güvenlik noktalarında durduruldu. Bunun üzerine bazı kişiler başka camilere giderken, bazıları ise güvenlik noktalarında namaz kıldı.

Ayasofya'ya girmek isteyenler, Çemberlitaş yönünde bariyerleri aşıp koşarak Ayasofya'ya ilerledi.

Namaz için gelenlerin koronavirüs tedbiri için şart olan sosyal mesafe kuralına uymadıkları görüldü.

Namaz kılınacak alanlara girişler 10.00’dan itibaren başladı. Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1’i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar Kısıklı'daki konutundan çıkarak Ayasofya'ya saat 12.05'de geldi. Ayasofya'ya TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak'ın da içinde bulunduğu çok sayıda davetli de geldi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, namaz kılma alanlarına 11.15 itibariyle girişlerin durdurulduğunu açıkladı. Yerlikaya, "Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu. Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu," dedi.

Ayasofya, öğle saatlerinde kılınan namazın ardından cami olarak ibadete açılmış oldu. Namazın ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, elinde kılıçla minbere çıkarak hutbe verdi.

 ERBAŞ'IN OKUDUĞU HUTBE

Erbaş yıllardır süren hasretin sona erdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu mübarek vakitte, bu mukaddes mekanda tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Ayasofya Camii Şerifi Kurban Bayramının gölgesinin üzerine düştüğü bugün yeniden cemaatine kavuşuyor. Milletimizin derin bir yürek yarasına dönüşen hasreti sona eriyor.  Bugün Ayasofya kubbelerinden yeniden salavatların yankılandığı, minarelerinden ezan seslerinin yankılandığı gündür.  Bugün müminlerin sevinç gözyaşları ile kıyama durduğu gündür. Bugün şeref ve tevazu günüdür.”

“Bizleri böyle onurlu bir güne kavuşturan cenabı Hak’a sonsuz selamlar olsun.  ‘Konstantiniyye mutlaka fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır. Ve o asker, ne güzel askerdir.’ buyurarak fethi müjdeleyen Muhammed Mustafa’ya selam olsun… Bilim ve sanat dehasına, gemilerini karadan yürüten, İstanbul’u fethe mazhar olan Fatih Sultan Mehmet Han’a selam olsun. Ayasofya’yı minarelerle süsleyen mimarların piri Mimar Sinan’a selam olsun. Ayasofya’nın ibadete açılmasını bekleyen bütün mümin kardeşlerimize selam olsun.”

‘VAKFEDİLENİ ÇİĞNEYEN LANETE UĞRAR’

“Ayasofya’nın cemaatine kavuşması için canla, başla emek veren büyüklerimize selam olsun… Bu kadim mabet alemlerin Rabbi olan Allah’a kulluğun ifadesidir. Fatih Sultan Mehmet Han burayı kıyamete kadar cami olarak kalması için vakfetmiştir. Vakfedileni çiğneyen lanete uğrar.”

‘İSLAM MEDENİYETİNİN YÜKSELİŞİNİN İSPATIDIR’

“Ayasofya’nın ibadete açılması tarihin müktesebatına gereği olarak mukaddes bir caminin asli vasfına dönüştürülmesidir. Temeli tevhit, tuğlası ilim olan İslam medeniyetinin yükselmeye devam edişinin ispatıdır.”

“İslam düşmanlığı nedeniyle dünyanın çeşitli bölgelerinde yıkılan camiler vardır. Mazlum ve masum yüz milyonlarca Müslüman zulme uğramaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya’da sergilediği davranışı örnek gösteriyor ve her türlü zulme dur demeye davet ediyorum…”

“Bugün insanı insanla buluşturmaya, insanı tabiatla tanıştırma her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bütün dünyaya seslenmek istiyorum. Ey insanlar Ayasofya Camimizin kapıları, tıpkı Selimiye, Sultanahmet camilerimiz gibi Allah’ın bütün kullarına açık olacaktır… Cenabı Hak şanlı tarihimizde mümtaz bir yeri, gönüllerimizde müstesna bir yeri olan Ayasofya Camimize bizlere hakkıyla hizmet etmeyi nasip eylesin.”

“Ayasofya Cami’nin yeniden ibadete açılmasında emeği geçen başta zatı devletleri (Cumhurbaşkanı Erdoğan) olmak üzere emeği geçen bütün devlet büyüklerimizi sevdiği kullar zümresine ilhak eylesin.”

"CUMHUR İTTİFAKININ GAYRETLERİYLE..."

Erdoğan, namazın ardından Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaretti. Ziyaret sırasında kısa bir açıklama yapan Erdoğan, "86 yıllık süreci cumhur ittifakı olarak gayretlerimizle, yargının hakikati görmesiyle sona erdirdik. Artık burası aslına döndü. Camiydi tekrar cami oldu. İlanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer. Şimdi de işin gerçek sahibi Fatih Sultan Mehmet Han'ın kabrini bir ziyaret edelim istedik" ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.