banner460
banner128

Arguvan Derneklerinden vahşi madenciliğe tepki

İstanbul’da faaliyet gösteren 32 Arguvan Sivil Toplum Kuruluşu, ilçe ve çevrede vahşi bir madencilik faaliyetleri girişimi bulunduğunu belirterek, buna karşı örgütlü bir şekilde mücadele etme amacıyla harekete geçti. 

Dernekler adına yapılan basın açıklaması şöyle: 

     “İstanbul’da örgütlü Arguvan’lı Vakıf ve Dernekler , Ankara Arguvan’lılar Derneği, Almanya Arguvan’lılar Derneği olarak Arguvan’da yapılan madencilik çalışmaları ile ilgili tarafımızdan uzun süreden beri araştırılıp incelenmiş , bilgi ve belgelere dayanan kapsamlı bir çalışma yapılmıştır.

   Söz konusu çalışmalarımız sonucunda Arguvan Yukarı Atma’da yapılan sondajların merkezi Ankara’da bulunan MTA (Maden Teknik Arama ) kurumuna  bağlı Malatya Maden Teknik Araştırma Şubesince iş taşerona verilerek bölgede açık Kömür İşletme Ruhsatı Verildiğine ve kömür arama ve tespiti amaçlı olduğuna yönelik sondaj çalışmaları olduğu kanaatine varılmıştır.

    Gerek Arguvan özelinde ve gerekse çevremizde tüm ülkedeki genel madencilik faaliyetleri de ayrıca araştırılıp incelenmiş, mevcut yasalardaki çevresel faktörler yerine getirilmeden, bilimsel, çevresel duyarlılığı ön görmeyen  ve ekolojik anlayışlardan uzak,  sadece rant elde etme düşünceli bu tür işletmelerin ayrı ayrı doğa talanı ve çevre kirliliği oluşturduğu, canlı yaşamını , havayı, suyu ve toprağı geri dönülmez biçimde kirlettiği, zehirlediği bilinen bir gerçek olup tarafımızdan da tespit edilmiştir.

   Yukarıda belirtilen anlayışlarla yapılan projeler ve işler belki yüz yıllarca sürecek bir doğa katliamına ve tahribatına neden olacaktır. Bu nedenle İstanbul’da ki Arguvan’lı Kurumlar olarak, kirli ,vahşi madenciliğe karşı mücadelede tüm toplumu ortaklaştırmak ve birlikte mücadele etmek ile ancak çözüme ulaşılması olası görülmektedir.

   Kirli  ve vahşi madenciliğe karşı herkesin birlikte hareket edeceği, ulaşabildiği yerlerde, Çevreci Platformlara, kurum ve kuruluşlara da bireysel ve kitlesel katılım sağlayarak haklı çevre mücadelelerine destek sağlanmalıdır...

İstanbul Arguvan Çevre Komisyonu:

Hasan Aydın,

Mustafa Çıplak ,

Alişan Mutlu

Sözcü: Gazi Duvarcı

Saygılarımızla.

Kurum İsimleri:

1- Arguvan Vakfı,

2-Ankara Arguvanlılar Derneği,

3-Almanya Arguvanlılar Derneği,

4-Arguvan Merkez Derneği,

5-Asar Derneği,

6-Alhasuşağı Derneği,

7-Ballıca Derneği,

8-Bellikler Derneği,

9-Çayırlı Derneği,

10-Çavuş Derneği,

11-Doydum Derneği,

12-Ermişli Derneği,

13-Eymir Derneği,

14-Gökağaç Derneği,

15-Göçeruşağı Derneği,

16-İsaköy Derneği,

17-Karahöyük Derneği,

18-Kınık Derneği,

19-Konakbaşı Derneği,

20-Koyuncu Derneği,

21-Kuruttaş Derneği,

22-Kuyudere Derneği,

23-Koçak Derneği,

24-Kömürlük Derneği,

25- Kesirik Gümüşlü Çermik Derneği,

26-Narmikan Derneği,

27-Sığırcıuşağı Derneği,

28-Şotik Derneği,

29-Yamaç Derneği,

30-Yayıklı Derneği,

31-Yoncalı Derneği.

32-A.Sülmenli Mah. (Köyü) Temsilciliği”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.