banner460
banner128

Sevgili okuyucularımız Türkiye adım adım tarihi bir seçime doğru yaklaşıyor. 14 Mayıs’a artık bir kaç hafta kaldı. Geldiğimiz noktada; partilerimizin, ittifakların aday listeleri netleşti, pusulalardaki yerleri de belli oldu. Bugünden itibaren 36 Milletvekilinin çıkacağı İstanbul 3.Bölgede; adaylar, partilerin durumunun nasıl göründüğünü ve 15 Mayıs’ta bu bölgede nasıl bir sabaha uyanacağımıza ilişkin değerlendirmelerde bulunacağız.  Ve ilk olarak ta CHP ile başlamak istiyoruz.

*

CHP’nin 35 vekil seçilen 2018 seçimlerinde 35 vekilden sadece dokuzunu alabilmiş.. Şimdi vekil sayısı bu bölgede bir arttı oldu 36. Peki CHP bu bölgede bu kez kaç vekil çıkarabilecek?

CHP İstanbul 3. Bölgede; DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’nden isimlerin yer aldığı bir listeyle seçime gidiyor. Hedef doğal olarak dokuz’un oldukça üstüne çıkmak.

İşte liste:

CHP Aday Listesine baktığımızda; 2018’de seçilen dokuz milletvekilinden; Engin Altay ile Erdoğan Toprak yine ilk iki sıradalar.   Üçüncü sırada katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi var. Dördüncü sırada birinci bölge milletvekili İlhan Kesici yer alıyor. Beşinci sırada Zeynel Emre’yi görüyoruz. 6’da DEVA’dan Mustafa Yeneroğlu, 7. Sırada Saadet’ten Bülent Kaya, 8. Sırada Gelecek Partisi’nden Doğan Demir, 9. Sırada CHP’li vekil Özgür Karabat, 10. Sırada DEVA’dan Medeni Yılmaz, 11. Sırada eski Beylikdüzü İlçe Başkanı Turan Taşkın Özer, 12. Sırada Silivri’den Doruk Bulut, 3.sırada Oğuz Kemal Yakar, 14. Küçükçekmece ilçe eski Başkanı Turgay Özcan, 15.sırada Fevzi Donat, 16. Utku Caner Çaykara, 17. Sırada Büyükçekmece İlçe eski Başkanı Hüseyin Remzi Gökbulak, 18. Sırada Bayramali Çeşmeci yer alıyor. Liste bu sırayla 36’ya tamamlanmış.

Kimler giremedi?

Milletvekillerinden; Mehmet Bekaroğlu, Emine Gülizar Emecan, Cihangir İslam, Turan Aydoğan, Sibel Özdemir listeye giremedi. Yine üçüncü bölgeden başvuran Ali Şeker’de listede kendine yer bulamadı.

Listenin avantajları ve dezavantajları

Listenin avantajları ve dezavantajlarına girmeden önce bu seçiminn  bir CHP rüzgarının eseceği seçim olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. CHP’nin dokuzun üzerine  çıkacağı kesin. Kaç vekil artıracağını en başta İşçi Partisi’nin performansı etkileyecek. İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ve gözaltında katledilen Gazeteci Metin Göktepe’nin kardeşi Meryem Göktepe ilk iki sıradan aday. CHP listesine tepki gösterenlerin oylarını alabilecek durumdalar. Ne kadar alırlar bilmem.

Şimdi gelelim CHP listesine: CHP Listesinin ilk ikisi; Erdoğan Toprak ve Engin Altay bir kaç dönemdir bu bölgeden aday. Her ikisi de partinin ağır abilerinden.   Üçüncü sırada yer alan Türkan Elçi’nin kürt seçmenin oylarını artı olarak pek te fazla etkilemez.  Ama Elçi, bilinen, tanınmış bir isim. İlhan Kesici birinci sıradan bu bölgeye neden kaydırılmış bilmiyorum. Anlaşılan İstanbul 1. bölgede liste yapılırken bayağı zorluk yaşanmış. Ekstradan artısı olur mu? Soru işareti. Zeynel Emre bu bölgenin sevilen bir ismi. Sonraki; 6, 7,8 ve 10. Sırada ittifakın adayları var. 8. Sırada Gelecek Partisi listesinden listeye giren Doğan Demir, Alevi Dernekleri eski Genel Başkanı.. Ekstra bir Alevi oyu getirir mi? Zor. Çünkü bilindiği üzere İstanbul 3. Bölgede iyi tanınan Alevi Dernekleri Federasyonu ve Garip Dede Cemevi Başkanı Celal Fırat’ta Yeşil Sol Parti’den aday.  6. Sırada yer alan DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu’nun, Ergenekon ve Balyoz davaları konusunda söylemleri kimi CHP’lilerin tepkisiyle karşılaşıyor. Oy getirmek bir yana oy gitmesine vesile olacak çıkışlar yapıyor. İtitak listesine 6. sıradan giren Saadet Partili Bülent Kurt ittifak adayları içerisinde pozitif katkısı olacak bir isim. Avukat. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev yapmış.  Listenin 10. sırasında yer alan DEVA Partili Medeni Yılmaz eski Ak Partili Muş Milletvekili. Doktor.  CHP listesinin 11 ve 12 sırasında ise bölgenin bilinen ve sevilen iki ismi yer alıyor. Turan Taşkın Özer ve Doruk Bulut.  Turan Taşkın Özer, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yakın çalışma arkadaşlarından.   13.sırada İstanbul İl eski Sekreteri Oğuz Kemal Yakar yer alıyor. Yakar da İl Başkanı Dr Canan Kaftancıoğlu'nun çalışma arkadaşı.  İl yönetiminden aday olan; Server Gökmen ve Ender Unutan Ersözlü listeye girmişler ancak 20'nci sıradan sonrada yer alıyorlar. Her iki isim de sıralarını dert etmeden arı gibi çalışıyorlar. Doruk Bulut, Silivri'de ve bölgede sevilen bir isim.  14.’te ise yine Küçükçekmece’de etkili olabilecek bir isim Turgay Özcan. Bölgenin sevilen isimlerinden Hüseyin Remzi Gökbulak ise 17. Sıraya konmuş.  Listenin aslan payını DEVA almış durumda. İki isim seçilecek sırada. Yeneroğlu ve Yılmaz. Her iki isimde bölgede tanınmıyor. DEVA'nın Esenyurt İlçe eski Başkanı Halis Kahriman bölgede çok iyi tanınan bir isim. listeye girmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Kahriman kendisine listede yer bulamadı. Keza yine Gelecek Partisi'nde Büyükçekmece eski Belediye Meclis Üyesi ve partinin Kadın Politikaları Genel Başkanı Habibe Çiftçioğlu'nun listede seçilebilecek bir sırada yer alması beklenirken listenin sonlarda yer aldığı dikkat çekti. DEVA ve Gelecek Partisi kontejanında seçilecek yerde Kahriman ve Çİftçioğlu'nun yer alması mutlaka bölge açısından liste açısından daha olumlu olacaktı ama olmadı.  Özellikle Türkan Elçi de olmasa seçilecek yerde bir kadının olmaması listenin olumsuz yönü.  Çiftçioğlu'nun iyi bir yerde yer alması kadınlar açısından da olumlu olacaktı.

Özetle İstanbul üçüncü bölgede an itibariyle CHP 14 vekili çıkaracak  gibi gözüküyor. Bu sayının artıp artmaması  veya eksilip eksilmemesi yukarda da belirttiğimiz gibi en başta  İşçi Partisi’nin performansına ve adaylar ile partilerin bundan sonraki genel gidişatına bağlı olacak. 

İyi bayramlar..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.