banner460
banner128

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırken, milletvekilliğinde ise seçimler sonuçlandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre ülke genelinde Cumhur İttifakı 321 Millet ittifakı ise 213, Emek ve Özgürlük İttifak ise 66  vekil çıkarmış bulunuyor.

Partiler açısından dağılım ise şöyle: AKP 266, CHP 164, YSP 62, MHP 50, İYİ Parti 44.

*

CHP içinde Deva 14, SP 10, Gelecek 10, Demokrat Parti ise 3 vekil çıkarmış bulunuyor. Bunları çıkardığınızda CHP’nin vekil sayısı 127.

CHP’de, Ak Parti’de bir önceki seçime göre vekil sayısı azalmış bulunuyor.

Genel sonuçlar üzerine yorumları hepiniz biliyorsunuz. Biz biraz İstanbul 3. Bölge’ye yakın plan bakmak istiyoruz.

*

İstanbul 3. Bölgede; yeni yüzler var. Onlardan üçü halka çok yakın isimler. CHP’den Beylikdüzü İlçe eski Başkanı Turan Taşkın Özer, Yeşil Sol Parti’den Celal Fırat ve İYİ Parti’den Seyithan İzsiz bölgenin yeni seçilen yüzleri arasında yer aldı.

CHP’den; Doruk Bulut, MHP’den Hayati Arkaz ve Arzu Erdem seçilemeyenler arasında. CHP’den Doruk Bulut’un seçilmesine garanti gözüyle bakılıyordu. Ancak TİP ve Yeniden Refah Partisi bölgeden birer vekil çıkarınca Bulut seçimi kaybetmiş bulunuyor.  Bölgede hem MHP; hem Ak Parti birer vekil kaybetmiş bulunuyor. Yeşil Sol’da bir önceki seçime göre 1 vekil kaybetti. TİP ve Yeniden Refah ise ilk kez vekil çıkardılar. CHP’nin 11 vekili var. Bunların ise dördü ittifak partilerinden yer alıyor. Yani CHP’nin vekil sayısı 7 aslında. Böyle bakıldığında bölgede seçimde en büyük kaybı CHP yaşamış bulunuyor. 2018 de bölgeden dokuz CHP’li vekil çıkarken, milletvekili sayısı 1 artarak 36’ya çıkmış olmasına rağmen vekil sayısı ise 2 düşerek 7’de kalmış bulunuyor.  Oyların dörte birden fazlasını alan CHP vekillikte ise ancak beşti birin almış durumda. Tercih meselesi.

*

Cumhurbaşkanlığı oylarına göre hangi partiler önde?

İstanbul 3. Bölgede yer alan 13 ilçede ise cumhurbaşkanlığı adaylığına verilen oylar baz alındığında CHP 8 ilçede önde: Avcılar, Bakırköy, Beylikdüzü, Esenyurt, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Küçükçekmece ve Silivri

Ak Parti ise sadece beş ilçede önde bulunuyor. Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir ve Güngören.  Ki Bahçelievler’de CHP ile aralarında çok önemli fark kalmamış bulunuyor.

Bu açıdan değerlendirildiğinde ise CHP önemli bir başarıyı yakalamış bulunuyor.

*

Milletvekili seçimlerine göre hangi partiler önde?

Milletvekili seçim sonuçları açısından baktığımızda ise sonuçlar oldukça farklı. Bu kez 7 ilçede AK Parti’de önde çıkarken, CHP ancak altı  ilçede önde çıkabiliyor.

AK Parti; Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir Esenyurt,Güngören ve Küçükçekmece’de önde çıkmış durumda.

CHP ise; Avcılar, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca ve Silivri’de  seçimi önde tamamladı.

Milletvekili seçiminde; Yeşil Sol Esenyurt’ta 18.7, Küçükçekmece’de 9.9 oranında oy almış. Keza İYİ Parti de Esenyurt’ta 5.7, Küçükçekmece’de 9.4 oy almış bulunuyor. Bu oylar bu iki ilçede Ak Parti’nin CHP’nin önüne geçmesine neden olmuş durumda.

*

Partiler en yüksek oyu hangi ilçelerde aldı?

Ak Parti: Bağcılar 44.3 Arnavutköy 44.2,

CHP : Bakırköy 49.9,  Silivri 34.8

MHP: Arnavutköy 9.2 , Silivri  7.8 oy

İYİ Parti :Çatalca 14.8,  Silivri 11.

Yeşil Sol: Esenyurt 18.7,  Arnavutköy 14.7

*

Partilerin miletvekili seçimlerine göre en az oy aldıkları ilçeler

AK Parti: Bakırköy 17.6  Silivri 28.3

CHP: Arnavutköy   12.7, Bağcılar 16.6

MHP: Bakırköy   3.1, Beylikdüzü 5.4

İYİ Parti: Arnavutköy ve Esenyurt 5.7

Yeşil Sol: Çatalca 2.8, Bakırköy 4.2

Bütün bu rakamlar üçüncü bölgede kimin kazandığını, kimin kaybettiğini net şekilde ortaya koyuyor.

Memlekete hayırlı olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.