banner460
banner128

Zaman fukarasıyız.  Bu yazı dün akşam yazılmalıydı ama yetiştiremedik.  Ve bu sabah yine aynı dert. Silivri’de 09’da başlayacak bir programa yetişmek için bu yazıyı 15 dakikada bitirmek gerekiyor.

*

İnsanlarımızla bir çay içmeyeli ne kadar çok zaman geçmişti. Zaten çok ziyaret yapabilen bir insan değildim pandemi de iyice tuz biber olmuştu.

Büyükçekmece Belediyesi CHP Meclis Grup Başkanı ve İBB Meclis Üyesi Sayın Ahmet Şahin ile sabah çayında buluştuk. Kendisini 2000’li yılların başında ANAP Büyükçekmece İlçe Başkanı olduğu zamandan bu yana tanırım. Ofisinde karşılıklı sohbetimiz üçü-dördü bulmaz.  Sayın Şahin ile çok şey konuştuk ta çoğu off the record’a takılıp kaldı. Yine de altını çizdiği iki noktayı not etmek isterim.  

1-Türk insanının zaman planlaması diye bir şey yapmadığını ve bundan bireylerin ve toplumun çok kaybı olduğuna dikkat çekti Şahin. 

2-Siyasetçi dediğin aynı zamanda neyi konuşmayacağını bilen insandır.

Her ikisine de katılıyorum. Hem zaman planlaması yapmıyoruz. Hem de neyi, nerede, ne zaman konuşacağımızı bilmiyoruz.  Şahin bu cümleyi sarf ettiğinde ben de ;  ‘Gazeteci dediğin çok yazan, iyi yazan insan değildir sadece. Aynı zamanda neyi yazmayacağını bilen insandır gazeteci’ sözünü hatırladım.

*

Öğleden sonra Silivri’deydim. Bir bilim yuvasından uzak kalalı bayağı zaman olmuş.

Rumeli Üniversitesi mezuniyet törenine katıldık.

Kendimi uzun süreli kapalı kalmış bir alandan havadar bir yere çıkarılmış gibi hissettim.

Beynim nefes aldı yani.

Çok güzel konuşmalar yapıldı. Hepsini buraya almam mümkün değil. Hoş görsünler.

Ancak Rektör Sayın Prof.Dr. Tamer Dodurga’nın konuşmasından bazı bölümleri hatırlatmak isterim.

-Gençler hayal kurun ve bu hayale ulaşmak için asla pes etmeden çalışın.

-Güneşi görmek isteyen gölgeden çıkmak zorundadır.

Özellikle bu cümle beni bayağı düşündürdü.

Sonra anlattığı o örnek.

Eğer ismi doğru not edebildiysem  Prof. Alim Şerif Onaran’ın üniversite’de bir sınavda öğrencilere  değeri  50 puan, cevabı tek kelime olan bir soruya da yer verir.  Bu soruyu bilen, diğerlerini bilmese de   sınavı başarmış olacaktır.

Soru şu.

-Okulununuz girişte sizi karşılayan temizlik yapan hademesinin adı nedir?

Herkes birbirinin yüzüne bakar.

Kimse bilmez.

Kopya çeksinler diye hoca dışarı çıkar.

Ancak öğrenciler birbirine sorar ve yine bilen çıkmaz.

Hoca içeri girer.

Bilen olup olmadığını sorar.  Cevap yok.

Hoca öğrencilerine döner ve ;

-“Yaşadığınız toplumda, kurumda herkesin çok önemli değeri vardır. İsmini bilmediğiniz o insan size yıllarca hizmet etti. Değer bilmeden insan değer sahibi olamaz. Çevrenizde herkese değer verin, saygı gösterin. Sizin değerli olmanızını sağlayacak en önemli unsurlardan biri budur.”  İçerikli bir kaç söz söyler.

Hakikaten değer bilmiyoruz. Gürültü içinde savrulup giderken, nerelerden geçtiğimizi, kimlere omuz  attığımızı, kimleri unutup görmezden geldiğimizi düşünsenize.

Hani bir söz vardır.

-‘Merdivenleri çıkarken karşılaştığın insanları iyi not, inerken yine o insanlarla karşılacaksın.’ Diye. Maalesef çıkarken ıskalıyoruz bunları.

Ve vefa.

Prof Dodurga, 'İdolleriniz olsun' dedi. Ve  mezuniyet töreninde 85 yaşındaki Prof.Ferruh Dinçer’in öğrencilere yönelik konuşmasını banttan izletti.  Bu aynı zamanda vefa duygusuna dikkat çekmekti.

Ve evet .

-Şimdi üniversiteyi bitirdiniz. Ama daha zorlu bir üniversite sizleri bekliyoruz. Hayat Üniversitesi. Burada başarılı olmak için sürekli öğrenmeye devam edeceksiniz.

  Ve Dodurga ile ilgili paragrafa başlarken verdiğim o cümleler.

-Asla pes etmek yok. Güneşi görmek isteyen gölgeden çıkmak zorundadır.

Çok teşekkürler hocam.

*

Gün geşke bu kadarla bitseydi. Olmadı ama. Yine yılların bir anısı. 1977-1980 yılları arasında Küçükçekmece Belediye Başkanlığı yapan Mete Tunçalp’ın vefat haberi geldi. Kendisi babamın da yakın arkadaşı idi. Ziraat mühendisi idi. Vakti zamandı Milliyet’te çiftçilerle, Türk tarımı ile günlük köşe yazan CHP Milletvekili Sadullah Usumi vardı. Bana iş bulunması için ona göndermişti. Çok dürüst, kalite, halktan yana bir yürekti. Mekanı cennet olsun. Işıklarda uyusun.

Gün başlarken bu yazıyı girmek zorundayım.

Eksiklikler varsa hoşgörün lütfen.  Sağlıklı günler..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.