banner460
banner128

Işıklar: Adalet örselendi, hukuka güven erezyonu yaşanıyor

Işıklar: Adalet örselendi, hukuka güven erezyonu yaşanıyor

Avukatlar Günü’nde ilçedeki  avukatlarla bir araya gelen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Adalet kavramının örselendiği, güven erozyonunun yaşandığı günümüzde, hukuka uygun kararlar aldırmak elbette zordur. Ve bu durumda en büyük yük, cumhuriyet hukukuna bağlı siz değerli avukat arkadaşlarımızın yüküdür.” Dedi.

 

Avukatlar Günü’nü, Silivrili avukatlarla bir araya geldiği sabah kahvaltısında kutlayan Başkan Işıklar; “Demokrasinin yaşatıldığı, hukukun üstünlüğünün sürdürüldüğü bağımsız bir ülkede yaşama arzumu dile getirerek, gününüzü kutluyorum” dedi.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Avukatlar Günü nedeniyle Silivrili avukatları kahvaltıda ağırladı. Olta Restoran’da gerçekleşen kahvaltıya eşi Esma Işıklar ve Meclis Üyeleri ile birlikte katılan Başkan Işıklar; “Buruk ama umutlu bir yurttaş olarak, Avukatlar Gününüzü kutluyorum” dedi.

 

IŞIKLAR: “BÜROKRASİ GÜNDELİK YAŞAMIN HUKUK KURALLARINA UYGUN YÜRÜTÜLMESİNİ SAĞLAR”

Başkan Işıklar, kahvaltıda yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Değerli avukat dostlarım hepiniz hoş geldiniz. Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamındadır. Toplum düzeninin sağlanmasındaki en önemli belirleyici unsur, haklı ile haksızın ayırt edilmesidir. İşte bunu gerçekleştirmek, adalet demektir. Bu kavram temel olarak hukuk kurallarına uygunluğu içerir. Platon: “Adalet, yaşamın en yüce erdemlerinden biri ve devletin temel davranış kuralıdır” derken; Aristo: “Adaletin çekirdeğini eşitlik kavramı oluşturur” demiştir. Günümüz siyaset bilimi ise, “Devlet, meşru şiddet tekeline sahip tek örgüttür” derken her iki düşünürün de ortaya koyduğu adalet tanımlarını devlet oluşumunun merkezine yerleştirmektedir. Bu ülke hangi rejime sahip olursa olsun, her devlet yapılanmasının çevresi ile ilişkilerini düzenleyen bir hukuk düzeni mutlaka vardır. Yönetim aygıtı olan bürokrasi, gündelik yaşamın hukuk kurallarına uygun yürütülmesini sağlamakla yükümlüdür. Hukukun üstünlüğü inancının yapılandırılması, hukukun nasıl uygulandığı, kanunların ruhuna uygun bir biçimde uygulanıp uygulanmadığı birincil bir meseledir. Bu noktada hukukun uygulayıcısı, kanunları hayata geçiren yönetimin tutumu toplumla sistem arasında uyum ya da çatışmaya neden olur ki, çatışmanın derinleşmesi krize yol açar.

 

“ADALET KAVRAMININ ÖRSELENDİĞİ BİR SİSTEMDE, HUKUKA UYGUN KARARLAR ALMAK ZORDUR”

Günümüzde yaşananlar da tam bu merkezde oluşmakta ve ciddi krizlerin eşiğinde olduğumuzu göstermektedir. Oysa hukukun işlevi, hukuk toplumunda barışı, huzuru, adaleti ve güvenliği sağlamaktır. Anayasa ise tüm bu hakları güvence altına alandır. Adalet kavramının örselendiği, güven erozyonunun yaşandığı günümüzde, hukuka uygun kararlar aldırmak elbette zordur. Ve bu durumda en büyük yük, cumhuriyet hukukuna bağlı siz değerli avukat arkadaşlarımızın yüküdür. Böyle bir ortamda, savunma sorumluluğunu layıkıyla yerine getiremeyen avukatlarımız, ülkemizin, devletimizin ve yurttaşlarımızın, çağdaş çerçevede yürüyebilmesi açısından çok önemli görev üstlenmiş durumdasınız. Bu vesileyle, buruk ama umutlu bir yurttaş olarak Avukatlar Gününüzü kutlayarak, demokrasinin yaşatıldığı, hukukun üstünlüğünün sürdürüldüğü, kuvvetler ayrılığının parçalanmadığı, bağımsız bir Türkiye’de yaşamak arzumu iletiyor, sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

BARO TEMSİLCİLERİ TEŞEKKÜR ETTİ

Silivri Baro Temsilcileri Avukat Sultan Aşkın ve Avukat Nuran Özden Erdal, Işıklar’a çiçek takdim ederek avukatları kahvaltı organizasyonuyla bir araya getirdiği için teşekkürlerini dile getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.