banner460
banner128

DEMİRKAN: KADINLAR HAKLARI İÇİN MÜCADELE ETMELİ

Bir 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamaya hazırlanıyoruz. Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar; insanlığın yaşadığı genel sorunların yanında  ayrıca kadına özgü sorunları da yaşıyorlar.  Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı  dünyadaki bir çok ülkeden önce 5 Aralık 1934’te verilmesine rağmen hala kadınlar bu haklarını ya yeterince kullanamıyor, ya da kullandırılmıyor.  85 yıl olmasına rağmen siyaset dünyası hala erkek eğemen bir dünya .. Neden böyle.. Bunları toplumda bir adım öne çıkan kadınlara sorduk..

CHP  Büyükçekmece  8. sıra Belediye Meclis Üyesi Adayı Gülcan Tekdemir Demirkan,  günümüz Türkiye’sinde kadınlar açısından; kız çocuklarının okutulmamasının en büyük sorun olduğunu vurguluyor. Ekonomik olarak kadınların ayaklarının üzerinde duramamamasının haklarını kullanmada sıkıntı yarattığını belirten Demirkan, kadınların hakları için mücadele etmesini istiyor.  İşte Gülcan Tekdemir Demikran’ın sorularımıza verdiği yanıtlar.

Gülcan Tekdemir Demirkan kimdir?

-Önce sizi tanıyalım Gülcan Tekdemir Demirkan kimdir?

Demirkan: - 1974 yılında Almanya’da doğdum.ilkokul öğrenimimi Almanya’da ,ortaokul - lise Büyükçekmece lisesinde, üniversiteyi Gazi Üniversitesinde işletme olarak okudum.Yıllarca Lojistik sektöründe çalıştıktan sonra kendi Lojistik firmamı kurdum.Özel nedenlerden dolayı kapatmak zorunda kaldım şu an Aile şirketimizde Danışmanlık yapmaktayım.Evliyim 2 çocuk annesiyim.

Sosyal hayatın içinde hep var oldum

-Neden meclis üyesi  olmak istediniz?

Demirkan- Bu benim çocukluğumdan beri içimde varolan,engelleyemediğim bir dürtü.Ben zaten hayatım boyunca Sosyal olarak siyasetin içinde hep var oldum ,bunu çevrem ve arkadaşlarım çok iyi bilir.Kısmet olursa 31  Mart’tan sonrada  aktif olarak görev alacağım.

Kız çocuklarının okutulmaması en temel sorun

-Çözümleri  için neleryapılmalı. ?

Demirkan: Öncelikle kız çocuklarının okutulmaması en temel sorun.Bunu 2019 yılında bile hala dile getiriyor olmak büyük acı ama maalesef gerçek bu! Kadını babaya, kocaya, kardeş ya da devlet’e muhtaç olma halinden kurtarmadıkça bu sorun çözülemeyecektir.Bunun için öncelikle yoksulluğun ,sömürünün ,eğitimsizliğin yok edilmesi gerekir.Bunun içinde Kadının Laiklik ve eşitlik mücadelesi vazgeçilmezidir. Yani Cumhuriyet’e asıl sahip çıkması gereken kitle biz Kadınlarız. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk o dönemde Avrupa’nın yapamadığını yaptı ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdi ,bunu artık kadınlarımızın çok iyi anlaması ve bu haklarına sıkı sıkıya sahip çıkması gerekir.

Kadın isterse siyaset yapar

-Kadınlara seçme seçilme  hakkı 1930’larda verilmiş ama, o günden bu yana da fazla ilerleme olmamış. Mesela istanbul’da yine bir kaç başkan adayı,  meclis üyesi aday listelerinde  yine bir kaç adayla geçiştiriliyor. Neden böyle oluyor?

Demirkan: Erkek hegomanyası altında yaşamayan, eğitimli, kültürlü,,  risk alma becerisine sahip, özgüvenli, yılmayan , azimli her kadın eğer aktif siyaset yapmak istiyorsa bunu yapar. Şayet olmuyorsa bu saydıklarımdan biri eksik demektir.Çünkü Kadın isterse yapar.

Türkan Saylan ve Bahriye üçok

-Rol modeliniz kadınlar kimler? Neden...

Demirkan: Rol model kadınlarım; Türkan Saylan ve Bahriye Üçok’tur.

Bu iki muhteşem Kadın,Ahlaki değerleri,güçleri,duruşları,mücadeleci ruhları ,topluma kattıkları ile beni fazlasıyla etkilemişlerdir.Onları bu vesile ile saygıyla anıyorum.

İzninizle Kadınlarımızada burdan sizlerin aracılığıyla seslenmek istiyorum; çok değerli ve çok güçlüsünüz  bunu lütfen sakın yatsımayın.Siz isterseniz Dünya değişir. Ve son söz ;eğer bu röportajı şu an size bir kadın olarak verebiliyorsam,aktif siyasetin içinde yer alabiliyorsam bu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir. Teşekkürler Atam .

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.