banner460
banner128

Babur 'Ev' adlı öyküsü ile birinci oldu

 

11 Nisan 1980’de öldürülen TRT İstanbul Radyosu Prodüktörü, Gazeteci-Yazar Ümit Kaftancıoğlu, katledilişinin 38. yıldönümünde Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla anıldı.

 

Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen törende; Yalın Ses Yayınları tarafından  Ümit Kaftancıoğlu adına 14.sü düzenlenen öykü yarışmasında dereceye giren yazarlara da ödülleri verildi.

Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri ve Anma Etkinliğine;  Kaftancıoğlu’nun gelini, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)  İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekilleri Zeynel Emre ve Ali Şeker,  Bakırköy Belediye Başkanı Dr.Bülent Kerimoğlu, Avcılar Belediye Başkanı  Dr.Handan Toprak Benli, eski Milletvekili Süleyman Çelebi, öldürülen Gazeteci Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe ve çok sayıda kişi katıldı. 

Öznur Babur birinci oldu

CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu, Gazeteci-Yazar Kadri Gürsel ve jüri adına Zeynep Aliye’nin açılış konuşmalarıyla başlayan  anma etkinliğinde; Adnan Özyalçın, Mehmet Güler, Öner Yağcı, Zeynep Aliye, Enver Aysever , Feyza Akbulut Öner ve Hakan Cucunel’den oluşan seçici kurul tarafından ödüle layık bulunan ilk 10 dereceye giren öykü yazarlarına da ödülleri verildi.

Ödül alanlar 

Ev adlı öyküsü ile Öznur Babur birinci seçilirken, Ertuğrul Özkeskin ikinci, Süleyman Savaş üçüncü oldu. Zeliha Ergün, Pelin Macit Kutlu, Mustafa Acet, Rasim Savak, Ramazan Güngör, H.Meriç Doruk ve Seyhan Aslan Hanotte de mansiyon ödülü aldılar.

Etkinliğin sonunda Ender Balkır tarafından müzik dinletisi de sunuldu.

 

ÜMİT KAFTANCIOĞLU KİMDİR?

Ümit Kaftancıoğlu, 1935 yılında Ardahan'ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı (Saskara) köyünde dünyaya geldi.

İlkokulu bitirdikten sonra köy çocuklarına açık tek kapı olan Köy Enstitüsü’ne girmek için yıllarca uğraştı, Cılavuz Köy Enstitüsü’ne girdi. Kaftancıoğlu, Cılavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmeni olarak görevine başladı.

Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirip bir süre Rize’nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı. Yedek Subay olarak görev yaptığı askerlik dönüşü, TRT'nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu'nda "Av Bizim Avlak Bizim", "Dilden Dile" ve “Yurdun Dört Bucağından” gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı.

 “Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır.” Diyen Kaftancıoğlu Anadolu'yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. “Evreşe Yolları Dar” ve “Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar” türküleri Kaftancıoğlu'nun derlemeleri arasındadır.

Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Kaftancıoğlu, "Dönemeç"le (Öykü) TRT Büyük Ödülü birincilik (1970) ve "Hakullah"la (Röportaj) Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı. 11 Nisan 1980 günü görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu’na gitmek için çıktığı evinin önünde öldürüldü.

Eserleri

Kaftancıoğlu Dönemeç, Çarpana ve İstanbul Allak Bullak öykülerini, Hakullah röportajını, Yelatan ve Tüfekliler romanlarını, Tek Atlı Tekin Olmaz ve Köroğlu Kolları halk destanlarını ve Kekeme Tavşan, Çizmelerim Keçeden, Altın Ekin, Dört Boynuzlu Koç, Hızır Paşa, Çoban Geçmez, Şülgür Deresi ve Salih Bey çocuk kitaplarını kaleme aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.