banner460
banner128

 “Dünya da nerede yaşamak isterdiniz;" diye bana sorsalar; "Ya İstanbul ya da Floransa yanıtını verirdim’ diye yazacaktım.  Bunu düşündükten sonra önce tuttu beni bir gülme! Çünkü yanıtım,Floransa ve İstanbul ile başlamıştı ama ardı ardına;  bir çok şehir, köy-kent, dağ başları, dere kıyıları, uzayıp giden vadiler. Velhasıl kelam nerdeyse bütün dünya. Durumumu; Nazım Hikmet’in ‘Severmişim meğer” şiiri ne güzel özetliyor.

*

Floransa İtalya’nın kuzeyinde Toscana bölgesinde 300 bin nüfuslu bir tarihi kent. Nüfusu az ama Dünya Tarihi’nde oynadığı rol Roma ile kıyaslanabilir. Floransa Avrupa’da Aydınlanmanın başladığı Rönesans’ın doğduğu şehirdir. Sanatın başkentidir. Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Dante, Rafael ve daha niceleri bu kente yaşamış, sanatlarını bu şehirde icra etmiş, bu şehri özel kılmışlardır. Nazım Hikmet bile yaşarken bu dahilerin  yaşadığı şehri ziyaret etmekten geri durmamıştır. 

*

Futbolu severim fırsat buldukça da güzel olacağını düşündüğüm maçları seyrederim. İtalya’nın Fiorentina ve Atalanta futbol kulüpleri arasındaki lig maçını dün akşam canlı olarak seyrettim.  Maçı Fiorentina 1 -0 kazandı. Maçın oynandığı saha çok dikkatimi çekti. Fiorentina, Floransa şehrinin takımı. Maç Floransa'da;  Artemio Franchi Stadı’nda oynanıyor.  Bu stad 1931 yılında yapılmış.  Fakirler 91 yıldır yeni bir stad yapamamışlar!  Bizim Anadolu şehirlerinin bir çoğunda Arena denilen stadların yanında fakir fukara bir şehrin stadı gibi. Fiorentina kulübü yeni stad projesini başlatmış. Ama yıl 2022  halihazırda oynadığı stad bu. Oysa biz de ne stadlar var. Mutlak İtalyan seyircisi bizim taraftarları kıskanıyordur diye düşünmedim değil.

*

1925 yılında kurulan Fiorentina kulübü İtalya birinci liginde; 2 şampiyonluk, 5 ikincilik, UEFA Şampiyonalarında bir birincilik 3 defa ikincilik elde etmiş. Floransa şehrinin parası mı yok? Fiorentina kulübü bizim; Malatya, Sivas, Rize, Konya, Kayseri Gaziantep’den daha mı züğürttür.? Ya da İtalya Türkiye’den fakir bir ülke midir? Anti parantez belirtelim; 1925 yılında kurulan Fiorentina kulübü İtalya birinci liginde; 2 şampiyonluk, 5 ikincilik, UEFA Şampiyonalarında bir birincilik 3 defa ikincilik elde etmiştir. Peki bizim bu şahane stadları yaptığımız şehir kulüplerinin, Türkiye birinci ligi ya da Avrupa düzeyinde başarıları nedir? Fiorentina ile karşılaştırınca bizimkiler sınıfta kalıyor. Demek marifet sadece stadlarda değilmiş.

*

Türkiye’de bu harika stadlar yapılsın tabi. Bir futbolsever olarak ta destekliyorum. Ancak; Emeklin, asgari ücretlin açlık sınırının altında yaşarken,  şahane stadlar yaptırtmışsın. Milletin şurdan şuraya gidecek dermanı kalmamış; harika yollar ve köprüler yaptırmışsın. Ahali evinin faturalarını ödeyemiyor, havaalanları falan yaptırmışsın. İnsan ağız tadıyla keyfini çıkaramıyor diyorum biliyor musunuz. Marifet sadece şahane şunlar- bunlar yapmak değil; marifet bunları yaparken aynı zamanda  insanını insan gibi yaşatmaktır. 


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.