banner460
banner128

Türkiye’nin nüfus açısından en kalabalık ilçesi Esenyurt’ta Ak Parti adayı belli oldu. Daha önce 2014-2019 yılları arasında Kıraç’ta Ak Parti’den  Belde Belediye Başkanlığı, daha sonra da Esenyurt Belediye Meclis Üyeliği yapmış olan Hamit Öncü aday gösterildi. Mardinli olan ve 1979-2004 yılları arasında öğretmenlik yapan Öncü 1994 yılında Refah Partisi Kıraç Belediye Başkan Adayı oldu ama seçimleri kazanamadı. Daha sonra 2004 yılında ise Ak Parti adayı oldu bu kez seçimleri kazandı.  Mütevazi bir insan. Kimi Ak PArtililere göre en doğru aday ve yereli temsil ediyor. Bazıları göre ise  Esenyurt gibi Türkiye'nin en büyük ilçesi için düşük profil. Profili yüksek olup seçim kaybedenleri hatırlayınca aslında halka yakın olması nedeniyle doğru bir isim diyebiliriz.  CHP’nin ve olacak ise diğer partilerin adaylarının da kısa süre içinde açıklanmasını bekliyoruz.

*

Esenyurt, İstanbul ve Türkiye’nin en kalabalık ilçesi. 650 bin dolayında seçmeni var. 2023 Milletvekili seçimlerinde Esenyurt’ta oy dağılımı aşağıdaki şekilde gerçekleşmiş.

Esenyurt’a gelince.

Ak Parti  33.50 185 bin

MHP 6.48 36 bin

YRP 2.99 16 bin

BBB 0,53 3 bin

*

CHP 23,71 131 Bin

Yeşil sol  18.73 103 bin

İYİ Parti 5,70 31 bin

TİP 3,65 20 bin

ZP 2,64 14 bin

*

Esenyurt’ta 2023 seçim sonuçlarına bakınca CHP açısından durumun  hiç bir parti açısından rahat olduğu söylenemez.  

CHP açısından baktığımızda; Yoğun Yeşil Sol Parti, (Adını DEM olarak değiştirdi) seçmeninin bulunduğu ilçede bu partinin desteği olmadan seçim almak mümkün görünmüyor. Eğer İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi aday çıkarmaz ise sadece DEM Partinin de desteği yetmeyebilecek. Çünkü biliyoruzki bu durumda Yeniden Refah Partisi seçmeni Ak Parti adayı Hamit Öncü’yü destekler. İYİ Parti’de her yerde aday çıkaracağını belirtmişti. Zafer Parti seçmeni kime oy verir bilmeyiz.

Kaldı ki, DEM Parti’nin İstanbul’da İBB’de ve diğer ilçelerde CHP’ye destek için, bazı ilçeleri ilçeleri istediği bunların başında da Esenyurt’un geldiği kamuoyuna yansıdı.  

*

Esenyurt’ta 2019 seçimlerinde başkanlık seçiminde CHP Kemal Deniz Bozkurt ile ; HDP başkanlık için aday çıkarmayınca seçimi Ak Parti adayına karşı rahat almıştı. CHP yüzde 51.55 oy almış Ak Parti ise yüzde 45,93’te kalmıştı.

Ancak Belediye Meclis üyeleri seçiminde HDP kendi listesini çıkarınca hesaplar alt üst oldu. HDP yüzde 11,10 aldı, CHP yüzde 40’ta kaldı. Birinciliği ise AK Parti yüzde 45,48 ile almıştı. Sonuç, başkanlık CHP’de, Belediye Meclisi’nde çoğunluk Ak Parti grubunda. Ve sürekli meclis çoğunluğu ile başkan karşı karşıya.

*

Esenyurt’ta DEM Partisi eğer bizim adayımız olsun diye bastırır ise seçimler Ak Parti adayı Hamit Öncü’ye hayırlı olsun.

Neden hayırlı olsun. Biz biliyoruz ki, aday bile çıkarsalar; İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi, Zafer Partisi seçmeninin,  DEM Partisi adayı kazanmasın diye Ak Parti adayına oy verme ihtimali çok yüksek. Esenyurt’ta DEM Partisi adayının seçim kazanması çok zor gibi görünüyor.

Bu durumda CHP’nin DEM Partisi’nin destekleyeceği bir adayı göstermesi zorunlu hale gelmiş görünüyor. DEM Partisi burada sözünü söyler.  Meclis Üyelikleri için pazarlık yapar. Artı İşçi Partisinin de destekleyeceği bir CHP Adayı seçimi alır.  Hele Yeniden Refah, Zafer Partisi ve İYİ Parti de aday çıkarırsa ki çıkaracağnı biliyoruz bu durumda birleşmiş solu arkasına alan bir CHP Adayı için seçimi kazanmak çok kolay olur.  Bunların gerçekleşmemesi durumunda, hele de  DEM Partisi aday çıkarırsa  seçim banko  Ak Parti adayı Hamit Öncü’nün olur. 

Görünün köy kılavuz istemez.

Seçime ilişkin yorumları sürdüreceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.