banner460
banner128

Siyasetle biraz ilgisi olanlar, kulakları dışardan gelen sesleri duyanlar, son onbeş-yirmi gündür CHP ve CHP’ye yakın medya çerçevesinde yaşanan gelişmeleri dikkatle izliyorlar. Hem Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, hem İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hem de medya mensuplarına yönelik; ibretlik açıklamalar, karalamalar, itiraflar birbirini takip ediyor. Ve gelinen noktada değişim talebini en gür sesle yükselten İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında ipler koptu kopuyor.

*

Bu kadar yaşanan gelişmeden sonra ikilinin nasıl birlikte yol yürüyebileceğini artık insan aklı zor alıyor.  Bu saatten sonra İmamoğlu’nun ne yapacağı önem taşıyor. CHP Genel Başkanlığına açık açık oynayacak mı?  Yoksa; ayrılıp parti mi kuracak? Çünkü olan bitenden sonra artık susması, geri adım atması mümkün görülmüyor.

*

Bu yaşananlardan kim ne kazanacak merak ederim. Tartışmayı bırakıp kavgaya tutuşanlar, birbirlerinin; kollarını-bacaklarını kırdıktan sonra bir başkasının karşısına mücadele etmek için hangi güçle çıkabilecekler. Çünkü akıl almaz yaralar veriliyor. Onarılması güç darbeler vuruluyor. Yüzyıllık parti darmadağın.

*

Yoksulluk içindeki halk, umut diye beklediği muhalefetin ana aktörlerini çaresizlik ve umutsuzluk içinde izliyor.  Ve halk bu kavgayı daha çok bir koltuk kavgası olarak değerlendiriyor. Ve iktidarın yaşattığı tüm sıkıntılara rağmen muhalefete de  tüm güvenini kaybediyor.

*

Bu güven kaybının faturası 8-9 ay sonra çıkacaktır. CHP’de bu kadar yaşanılandan sonra; ister değişimciler kazansın, ister yenilikçiler kazansın,  kim kazanırsa kazansın aslında pek te bir şey kazanmadıklarını  acı bir şekilde yakın zamanda yaşayacaklardır.

*

Hatırlayanlar bilir. 1989’da SHP iktidardaki ANAP’a karşı belediyelerde büyük bir üstünlük sağlamıştı. 84-89 arası İstanbul’da önemli işler yapan ve anketlerde açık ara önde olan ANAP’lı Bedrettin Dalan başta olmak üzere bir çok ilde ve ilçelerde ANAP seçimleri SHP’ye karşı kaybetmişti. Ancak uzun sürmedi. Bir sonraki seçimde yani 1994’de paramparça bir görüntüde yüzde 25’i bile bulmayan Refap Partisi’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da seçimi almıştı. SHP İstanbul başta olmak üzere bir çok il ve ilçede 1994’te büyük bir hüsran yaşamıştı.

CHP ve muhalefet kesimi olumsuz gidişata acil çare bulamazlarsa 1994 hüsranının  2024’te tekrar yaşanması hiç sürpriz olmayacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.