banner460
banner128

14 Mayıs seçimi geçeli bir hafta oldu ama sonuçlara ilişkin;  eksiklikler, hatalarla bağlantılı tartışmalar sürüyor.

Bir bilgi de bana ulaştı.  Doğrusu bu kadarını da beklemiyordum.

Büyükçekmece’de 2018 yılında Türk vatandaşlığına geçip  seçmenlik hakkı verilen insan sayısı 150 dolayında. Peki bu sayı 2023 seçiminde kaça çıkmış olabilir dersiniz?

Sadece Afganistan’dan gelen 764 kişinin Türk olarak, seçimlerde oy kullanma hakkı elde ettiği ve seçmen listesinde yer aldığı bildiriliyor.  Sadece Afganistanlı bu kadar. Peki diğerleri?

 İddia o ki, rakamlar alabildiğine yüksek. 2018 seçimlerinden bu yana kaç yabancı uyruklu TC vatandaşı olup seçmen statüsüne kavuştu?

- 764 Afgan nasıl gelmiş Büyükçekmece’ye?

-Ne iş yapar bu Afganlar Büyükçekmece’de?

-Nerelerde ikamet eder, ne yer ne içerler?

-Yaşları nedir? Eğitimleri nedir?

- Ve başta Suriye olmak üzere kaç yabancı Büyükçekmece’ye gelip Türk oldu? 

*

Peki Esenyurt. Adeta bir yabancı metropolüne dönüşen Esenyurt'ta durum nedir acaba? Bir sonraki yerel seçimlerde kaç yabancı oy kullanacak Esenyurt'ta. Meclis Üyesi adayı çıkarırlarsa sürpriz olmayacaktır biline. CHP Esenyurt İlçe Başkanlığı bu konuda bir basın açıklaması yapabilir mi? Bekliyoruz.

*

İnsan merak ediyor. Bir kanun çıkmıştı.  İnsanlara ‘Bir kereliğine hiç mahkemeye gitmeden bilgisayar üzerinden isimlerini değiştirebilme'  hakkı verilmişti. Bu hangi ihtiyaçtan doğmuştu ve toplamda bu yolla kaç kişi ismini değiştirdi acaba?

Türkiye son yıllarda eğitimli ve kalifiye insanlarını batıya kaptırırken, diğer yandan ; Afganistan, Suriye, çoğu diğer Arap ülkeleri olmak üzere bir çok ülkeden gelen göçmenin yerleştiği bir ülke haline geldi. Bazı mahallelerde, ilçelerde demoğrafik yapıda ciddi değişiklikler olduğuna ilişkin bilgiler geliyor. Antep’in bazı ilçeleri, Hatay’ın bazı ilçeleri. Uzağa gitmeye gerek yok Esenyurt’u bir çoğunuz biliyorsunuz. TC vatandaşı oluyorlar, seçmen statüsü kazanıp oy kullanıyor, ülkenin idaresi ile ilgili karar verici durumuna geliyorlar. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a insan ister istemez hak veriyor.

*

Kılıçdaroğlu’nun Türk’ün Yolu Projesi

Bir yandan bu gelişmeler uzun süredir devam ederken;  diğer CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise  seçime kısa günler kala ‘En büyük projem’ diyerek ‘Türk’ün Yolu’ projesini açıkladı. Türki Devletler ile Türkiye arasında İpek Yolu projesini canlandıracak ve Çin’e ulaşacak bir proje.  Bu proje Türkiye’nin son yıllarda; bazı Arap ülkeleri, Afganistan ve yine bazı Afrika ülkeleri öne çıkan ilişkilerinin yanına   Türki Devletlerin eklenmesine de  yol açacak  bir proje. Hatta belki onların da önüne geçek. Her ne kadar yakın zamanda Türk Devletleri Birliği gibi bir oluşum kurulmuş olsa da, Türkiye henüz Türki devletlerle umulan; ekonomik, sosyal, kültürel işbirliğini sağlayabilmiş değil.  Başta komşular olmak üzere her ülkeyle dostane ilişkiler önemli ama Türki devletlerle ilişkiler ülkemiz açısından çok çok daha önemli.  CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Türk’ün Yolu Projesi bu nedenle, ülkemizin geleceği için hayati önem arz eden,  çok şeyi değiştirebilecek bir proje. Gelinen noktada son yıllarda; ülkemize gelen yabancılar arasında Türk devletlerinden gelenlerin nerdeyse esamesi okunmuyor.

Hepinize iyi haftalar?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.