banner460
banner128

Esenyurt.   1980’lerde İstanbul’un kıyısında küçücük bir köy iken,   40 yılda  sadece İstanbul değil, nüfus açısından Türkiye’nin en kalabalık ilçesi olarak zirveye yerleşti.  Bugün Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışından gelen 1 milyona yakın insanın yaşadığı bir ilçedir Esenyurt. 

*

Esenyurt. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İstanbul’a ihanet ettik” sözünün içini dolduran ilçelerin başında gelen ilçe. 

AK Partili belediye döneminde sınırsız ve hesapsız bir şekilde gerçekleştirilen konut yapılaşmasıyla ilçenin bir çok yerinde gökyüzünü görmek imkansız hale geldi. Adeta bir beton yığını.   Bu gelişmeyle birlikte nüfus hızla artarken, sorunlarda büyük boyutlara ulaştı.

Bu bağlamda Esenyurt geçmiş dönemde ‘Konutta dolandırılma’ vakalarının en çok yaşandığı ilçe oldu. Binlerce dava açıldı.  Ulaşım yine keşmekeş.

*

2019 yılında yerel seçimde belediye başkanlığına seçilen Belediye Başkanı Kemal Deniz’i Bozkurt’u da, ‘Büyük başın derdi büyük büyük olur’ sözündeki gibi dev sorunlar bekliyordu.

Evet..29 Mart 2019 yerel seçimlerinin üzerinden nerdeyse üç yılı geçip, yerel seçime doğru son iki yıla doğru girdiğimiz bugünlerde, "Çoğu gitti azı kaldı: 29 Mart 2019’dan bugüne belediyelere bakış” başlıklı yazı dizimizde bugün Esenyurt'u anlatmaya çalışacağız. Anlatmaya başlamadan önce de durumun kısa bir özetini yaparak başladık. 

*

Türkiye’de halkın yaşadığı sorunların en başında işsizlik geliyor. Hatta son yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de insanların en korktuğu şeyin başında işsiz kalmak , işinden olmak korkusunun geldiği ortaya çıktı. Avrupa da ise halkın en çok korktuğu şeyin, sağlığından olmak, pandemi nedeniyle virüs kapmanın geldiği ortaya çıkmış. Türkiye de işsizlik korkusu sağlığın da önünde yani.

Esenyurt’ta da öyle kuşkusuz. CHP’li Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un bu sorunun çözümü için büyük gayret sarfettiği dikkat çekiyor. Esenyurt Belediyesi ESBİM Merkezi yoğun bir şekilde işsizliğe karşı çalışma yürütüyor. Sık sık bu haberlerle karşılaşıyoruz. Bazı belediyelerde hiç görmediğimiz şekilde işsizlikle mücadele yürütülüyor. Doğru da yapılıyor.

*

Sosyal yaralara derin tedavi

Çağımızda dünyanın her tarafında büyük metropollerde, belediyecilik hizmetlerinde sosyal hizmetlerin-kültürel hizmetlerin;  imar gibi, altyapı gibi hizmetlerin çok çok önüne geçtiğini hepimiz biliyoruz. Çünkü batı kentlerinde imar-altyapı diye bir hizmet ihtiyacı kalmamış zaten. Ama ciddi sosyal hizmet taleplerinin ortaya çıktığı açık. Yaşlılara, kadınlara, çocuklara, sokak hayvanlarına yönelik.

Esenyurt’ta ; yaşlılara, kadınlara, muhtaçlara yönelik sosyal faaliyetler dikkatler çekti. Özellikle pandemi nedeniyle belediyenin bu yöndeki evde sağlık yardımı, hasta nakli, ihtiyaç sahibi olan kişilere evde sosyal ihtiyaçlarını karşılama konusunda önemli bir çaba gösterdiği dikkat çekti.  Esenyurt Belediyesi ;   Sıcak yemek, alışveriş kartı, bebek bezi ve maması gibi yardımlarla ihtiyaç sahiplerine destek olan Esenyurt Belediyesi, bu süreçte 43 bin haneye gıda kolisi ulaştırırken 106 bin litre de süt dağıtımı gerçekleştirdi.

*

Üreticiden tüketiciye patates

Anadolu’nun çeşitli illerinden tonlarca patates-soğan alınıp getirilerek Esenyurt’ta ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtıldı. Bu proje ile bir yandan Esenyurt’taki insana katkıda bulunurken, diğer yanda tarlata ürünü kalan çiftçiye destek sağlandı.

***

Haramidere’de İBB ile ortak proje

Esenyurt’da Haramide’de İBB ile ortaklaşa önemli bir proje gündeme geldi. İlçede,  Esenyurt Belediyesi ve İBB;

Saadetdere İSKİ Alanı Parkı, Adile Naşit Bulvarı Otopark İnşaatı, Haramidere Atık Su Kollektörü, Esenyurt Devlet Hastanesi Kavşağı ve Haramidere-Kıraç İmar Yolu İnşaatı projeleri geliştirdi.  Bu projelerin hızla gerçekleştirilmesi  ilçeye önemli bir katkısı olacaı açık.

*

Çok yerinde bir etkinlik: Kültür ve Sanat Fuarı

Esenyurt Belediyesi 2022’ye çok dikkat çeken kültürel bir etkinlik ile girdi.  Pandemi nedeniyle İstanbul’un en önemli kültürül etkinliklerinden olan TÜYAP Kitap Fuarı’nın gerçekleştirilemediği bir zamanda belediye ilçede on gün süreli bir Kültür Sanat Fuarı düzenledi. Yıllardır ilçenin özlemi olan böyle bir etkinlik ile edebiyat-sanat dünyasından bir çok ünlü isim vatandaşlarla buluştu. Benim de izlediğim bu etkinlik hakikaten iyi bir çalışma örneği.

*

Esenyurt İlçisi devasa bir kent. Sorunları da öyle. Bu nedenle bu belediyemize ve yönetimine dua etmek gerekiyor. Allah yardımcıları olsun.

Yazıyı noktalamadan bir konuya temas etmeden geçmeyelim. Daha önce de yazmıştım.  Belediye binası. Hakikaten benim gibi insanlar için büyük sorun. Eminim bir çok insan da aynı sorunu yaşıyor. Belediye binasındaki ulaşım Esenyurt trafiğinden daha berbat. Böyle bir bina asla kamu binası olamaz. Ak Partili yönetim zamanında taşınılan bu bina nasıl tercih edilir ben anlamam. Başkan Kemal Deniz Bozkurt’u bile ziyaret etmek istiyor edemiyoruz bu bina yüzünden.  Başkan  Bozkurt’tan rica etsem; Kültür Merkezi’nin karşısında yer alan eski belediye binasına başkanlık makamını taşır mı? Ya da zaman zaman halk toplatıları, kabullerini burada yapacağı yeni bir ofis buraya açar mı? Yine halkla ilişkiler ve basın yayın müdürlüğünü eski belediye binasına görev yapmasını sağlar mı? Emimin çok daha faydalı olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.