banner460
banner128

Yazarlığımın ilk yıllarında kitap tanıtma yazıları da kaleme alıyordum. Belki de ilk kitap tanıtma yazım, Köy Enstitülü kuşağın önemli yazarlarından Behzat Ay’ın GÜNDOĞUSU adlı kitabı üzerineydi.

Yaklaşık 48 yıl önce yazmıştım. Behzat Ay, 1972 yılı sonlarında Yeni Ortam’da çıkan ilk yazımı okuduktan sonra, GÜNDOĞUSU kitabını bana, “Aramıza hoş geldin” diye yazarak imzalamıştı.

*

O yıllarda buna bir küçük kız da tanıklık etmişti. Çünkü Behzat Ay’ın evindeydim.

Konukluğuma tanıklık eden küçük kız da büyüyünce babası gibi yazılar, kitaplar yazmaya başlayan günümüzün tanınmış yazarlarından, özellikle ÜVERCİNKA dergisi okurlarının her ay yazılarını okuduğu AYDAN AY’dı.

*

Bu ismin benim için çok büyük, özel bir önemi var. Çünkü, AYDAN AY, 48 yıl önce dost-ağabeyim olan BEHZAT AY’ın sevgili kızıdır ve o da benim değerli dostumdur.

AYDAN AY, aramızdan çok erken ayrılan babası BEHZAT AY’ın kıymetlisiydi. Şimdi de biz dostlarının kıymetlisidir. Babası gibi yazar oluşu bu kıymeti daha da kıymetlendiriyor.

*

Aydan Ay üretken bir yazar. Biri ortak yazarlı altıncı kitabı kısa bir süre önce yayımlandı. “HEMDEM ÖYKÜLERİ” adını taşıyor. “Hemdem” sözcüğü, “çok iyi dost”, “can dost” anlamına geliyor.

Ben de ilginçtir ki, yazımın başından beri dostluktan söz ediyorum. Aydan Ay, kitabındaki beş öyküsünde, insanla bir hayvanın yakın dostluğunu anlatıyor ve hayvanları konuşturuyor.

*

Hayvan dili çok enteresandır. Her gün 15-16 kediyle mama sohbeti yapan, daha önce de evinde özürlü köpek besleyen biri olarak insan-hayvan dostluğunu çok iyi biliyorum. Aydan Ay iyi ki yazmış...

Ben de Aydan Ay gibi, hayvanlardan çok şey öğreneceğimize inanıyorum.

Hayvan eğitiminden söz edilir ya, hayvan dostları çok iyi bilirler ki, hayvanlar da insanları eğitiyor. Ben, hayvanlar hakkındaki bilgilerimizin çok sınırlı olduğuna inanıyorum.

*

Kitapta, daha önce ÜVERCİNKA'da yayımlanan küresel salgın gibi, karadut gibi başka konular da var... Ama sadece insan-hayvan ilişkileri açısından dahi, Aydan Ay’ın “HEMDEM ÖYKÜLERİ" okunması gereken bir kitap. Dost olan herkese tavsiye ederim.

Kalemine sağlık Aydan Ay... Dost yüreğine sağlık... Dostluğun daim olsun, sevgili dostum...

----

AYDAN AY, HEMDEM ÖYKÜLERİ, Kloras Yayınları, Ocak 2021

* kitapyurdu.com ve aşağıdaki adresten temin edilebilir

https://www.shopier.com/ShowProductNew/products.php?id=5632155

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.