banner460
banner128

Almanya 26 Eylül 2021 Pazar günü parlamente seçimlerine gidecek. Seçimlerle birlikte 16 yıllık Merkez dönemi sona ererken yeni bir dönem başlayacak. Merkel'in koltuğuna üç ay aday var.  Seçime sayılı günler kala Almanya'yı Merkel'siz nasıl bir dönem bekliyor? 

Almanyada genel seçimler dört yılda bir yapılıyor. 2005 yılından bu güne dek yapılan seçimlerde Dr. Angela Merkel Başkanlığındaki CDU (Hırıstiyan Demokratlar Birliği) birnci bitirdi. Almanyaya son onaltı yıl Başbakanlık (Şansölyelik) yapan Dr. Angela Merkel tekrar aday olması durumunda  seçimi kazanacağı tahmin edildiği halde tekrar aday olmadı. Kendisine duyulan güvenin ve saygının  zirvede olduğu bir zamanda Politikaya veda etti.  Kendisine bundan sonrasına yaşamında sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum.

*

Seçimlere bir hafta kalsada kentlere sokaklara baktığında Caddelere asılmış posterler ve afişler dışında seçim olduğuna dair yoğun bir belirti yok. Sokaklarda ve meydanlarda; ne gürültü kirliliği, ne partilerin bayrakları nede büyük mitingler ve kapanan yollar. Seçim propagandası genelde küçük toplantılar, basın yayın ve sosyal medya üzerinden yapılıyor. En etkili propaganda ise Başbakan adaylarının televizyonda seçmenlerin karşısına çıkmaları. Şimdiye dek üç aday iki kez beraber seçmenlerin karşısına çıkıp kendilerine yöneltilen soruları yanıtladılar.

*

Almanyada kırka yakın parti seçimlere girsede üç partinin Adayı Başbakanlığa aday.

Bunlar :

CDU’ nun Adayı Armin Laschet . Almanyanın nüfus bakımından en büyük Eyaleti Kuzey Ren Vestfelya eyaletinin Başbakı ve CDU’nun Parti Başkanı

 SPD ‘ nin Adayı Olaf Scholz Almanya Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı

Yeşiller partisinin Adayı Annelena Bearbock Yeşiller Partisinin Eş Genel Başkanı.

Armin Laschet ve Olaf Scholz oldukça tecrübeli politikacılar. Annelena Bearbock ‘ un Bakanlık ve Hükümet etme tecrübesi yok.

*

Almanya Halkı genelde istikrara ve güvene önem veriyor. Kim iktidar olursa benim yaşam standardım daha iyi olur veya yaşam kalitemi koruyabilirim düşüncesi ve beklentisi öne çıkıyor. Belirleyici  olan yaşam kalitesinin  iyileşmesi veya korunması olunca  ve  diğer Partilerin adayları belirlenince, sosyal Demokratların adayı Olaf Scholz Başbakanlık konusunda hiç beklenmedik bir anda öne çıktı. Özellikle son iki yılda yapılan kamuoyu yoklamalarında Sosyal Demokratların oy oranları % 15-19 arasında  görünüyordu. Seçimlere  dört beş hafta kala yapılan çalışmalar Olaf Scholz bu beklentileri yerine getirebileceğini kanıtladı.

Şu an kamuoyu yoklamalarında genel görüntü şöyle:

SPD : %26

CDU: %22

Yeşiller: %17

FDP: %11 (Hür Demokratlar)

AFD: %11 (Almanya için Alternatif)

Sol Parti: % 6

Almanyada seçim barajı % 5

% 5 altında kalan partiler meclisi giremedikleri için Meclise altı partinin gireceği hesaplanıyor.

*

Almanyada ikinci dünya savaşından sonra koalisyon hükümetlerince yönetildi. Almanya tek Adam yönetiminin ülkenin başına neler getirebilecegini bildikleri için tek Adama ve tek partiye ülke yönetimini vermedi. Kim Başbakan olursa olsun ancak tek parti ve tek yetkili olmasın. Toplumun çeşitli kesimleride yönetime ortak olsun. Almanya neredeyse yetmiş yıldır koalisyonlarla yönetiliyor. Türklere duyurulur.  Bu seçimlerin sonucundada değişmeyecek.

Bırakın ikili koalisyonu bu defa üçlü koalisyon kurulması daha olası.

*

Hangi koalisyonlar olabilir:

  1. Olasılık SPD/ CDU
  2.  Olasılık  SPD , Yeşiller ve Hür Demokratlar
  3. Olasılık SPD, Yeşiller ve sol parti
  4. Olasılık CDU, yeşiller ve hür demokratlar

Bütün partiler seçimlerden önce AFD ile işbirliğini red ettikleri için ırkçı  partinin hiç bir şekilde iktidar ortağı olma olanağı yok. Bu durum hem Almanya demokrasisi hemde biz göçmen kökenliler için güzel bir durum.  Benim kişisel beklentim SPD, Yeşiller ve sol parti ile kurulacak bir hükümet. Böyle bir koalisyon Almanyada bozulan gelir dağılımı adaletsizliğini ve iklim değişikliğini bir nebzede olsa düzeltirler.

Hıdır Karademir

Rödermark 18 Eylül 2021

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.