31 Mart Yerel seçimlerine doğru giderken, bölgemizdeki ilçelerden de çok sayıda isim partilerinin adayı olmak umuduyla aday adaylığı başvurusu yaptı.  Çok kıymetli isimler  var aralarında. Yıllardır partilerine emek vermiş,  ömrünü partisinin başarısı için tüketmiş isimler bunlar.  “Adaylık hakları mıdır?”  diye sorulunca bir çoğu için ‘Evet hakkıdır’ diyebileceğiniz isimler var aralarında.

Hal böyle iken, bir de ‘Paraşüt adaylar’  ya da ‘İthal adaylar’ diye tanımlanabilecek isimlerin adaylığı da gündeme sıkça geldi. Özellikle ; Silivri ve Esenyurt’ta böyle isimler zikredildi. 

Paraşüt adaylar;  kıymetli- değerli isimler olabilir.

İyi de yerelde başvuran isimler; değersiz ya da kıymetsiz mi?

Aday her seçim için önemli. Ama İlçeler düzeyinde aday,  İBB seçimine göre  çok daha önemli. İBB seçiminde seçmenin parti ve lider tercihi aday tercihinden önde geliyor . İlçelerde ise durum böyle değil. Halk gösterilen adayla çok daha fazla ilgileniyor.  İBB adayını vatandaşın gördüğü yok ama ilçe adayını görmek istiyor . İlçe adayını tanımak istiyor. Ulaşılabilir olsun istiyor. İlçede gösterdiğin adayın; o ilçenin sokağını, caddesini; esnafını-derneğini bilmesi lazım.  İhtiyacını-sorununu, insanlarının meşrebini bilmeyen bir aday ne kadar kıymetli olursa olsun, başarılı olma şansı pek yok.

Bu nedenle;  ister Esenyurt olsun, ister Silivri, ya da başka bir ilçe ; paraşüt adayların seçim kazanma şansı nerdeyse milli piyango da büyük ikramiyenin vurması kadar uzak bir ihtimal.

Şimdi Esenyurt’a bakalım.  Ak Partili Ali Murat Alatepe başkan. Daha bir yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçilmiş bir isim.  Şimdi ilçe dışından başka isimlerin de adı adaylık için geçiyor.  İyi de sormazlar mı adama, ‘ Ali Murat Alatepe neyi kötü yaptı ki, bir yıl içinde Cumhurbaşkanı kendi seçtiği adayı değiştirsin?”   Üstelik Alatepe, olumsuz bir algıyı tersine çevirmek çok yoğun bir çaba göstermiş iken.  Alatepe mi Esenyurt’u daha iyi bilir, yoksa dışarıdan gelecek bir aday mı? Ak Parti Esenyurt’ta ilçe dışından başka bir adayla seçime girerse seçimi kaybetme ihtimalı bayağı yüksek olacaktır.

CHP Esenyurt’ta dışarıdan fazla isim söz konusu olmadı. CHP’nin aday adayları; Kemal Deniz Bozkurt, Seyfettin Başkan, Deniz Koçak gibi isimler Esenyurt’u iyi biliyorlar. Hangisi aday olsa dışarıdan gelecek bir isme karşı şansı daha fazla olur.

İkinci dışarıdan aday konusu Silivri Ak Parti cenahında gündeme geldi.  Yok Enerji Bakanlığı bürokratı, yok TOKİ’den yönetici.  Oysa AK Parti’nin Silivri’de yılların emekçileri aday adayı oldu.  Bu insanlar az kıymetli insanlar Ak Parti için..?  CHP için dışarıdan aday ismi zikredilmedi  hiç. Onlar biraz daha rahat. Onların rahatsızlığı ise sürecin uzaması. Aday adaylarının bir birini yıpratması. 

Ak Parti için Büyükçekmece ve Beylikdüzü’nde de dışarıdan aday aday ismi gündeme geliyor sık sık.  Örneğin İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın ismi gündeme sık sık düştü. Şansı olur mu? Aksine fikirlere saygı duyarım ama ben hiç şans vermiyorum. Uysal hangi ilçede aday gösterilirse gösterilsin, yerelden gösterilecek bir adaydan daha fazla oy alamaz.  Örneğin Büyükçekmece adayı olsun diyelim; Recep Erol ya da İlker Gürbüz’den daha fazla oy alamaz. Ya da Beylikdüzü’nden aday olsun; Vehbi Orakçı ya da Velittin Küçük’ten daha fazla oy alamaz.   Elbet bunları aday belirleyenler de biliyor. Bu nedenle ben gerek Esenyurt’ta olsun, gerek Silivri’de olsun ya da başka bir ilçede öyle paraşüt aday geleceğine inanmıyorum. Adaylar  yüzde 90 yine yerel isimlerden olacaktır.  Hak ta onlarındır zaten.