Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve binlerce insanımızın hayatını kaybetmesine neden olan deprem sonrası;  olası İstanbul depremi ve İstanbul’daki deprem önlemleri de yeniden gündemin ön sıralarına gelmeye başladı. 

‘Ders alınsa tarih tekerrür etmez’ biliyorsunuz. Hiç bir olaydan ders almadığımız gibi, iyi kötü bir şeyler yapmak isteyenler olursa onlara da grup çıkarları nedeniyle engel olup duruyoruz. Şimdi  İstanbul'da olası bir depremde binlerce kişinin hayatını kaybedeceği öne sürülen Kumburgaz-Celaliye bölgesinde kentsel dönüşümün İBB Meclisi'nde planlar çıkarılmayacak nasıl engellendiğine dikkat çekeceğim. 

*

 Büyükçekmece Kumburgaz, Celaliye-Kamiloba bölgesi, 1970’lerde İstanbul’un en gözde tatil yöresiydi. E-5 sahil tarafı boylu boyuncu çok sayıda sitelerle dolmuş. Hemen hepsi de 99 Depremi öncesi yapılmış. Rahmetli Kadir Topbaş, buralardaki binalar için ‘Tetkike -incelemeye gerek yok. Bir bakıştı yıkılıp yeniden yapılması gerektiği anlaşılıyor’ demişti. Böyle bir yer. Ve eminim İBB Meclisi’nde buranın planlarını onaylamayarak kentsel dönüşüme engel olanların bir çoğu da durumun vehametinin farkında değil.  2019 seçimlerinin ardından Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr.Hasan Akgün,bölgenin  imar planlarının çıkarılması için çeşitli vesilerle onlarca kez İBB Meclisi’ne çağrı yaptı. Ama nafile. Maalesef planlar çıkmadı. Ve bölge hala dönüşüm değil, depremi bekliyor.  

*

İşte Akgün’ün 2019’dan bu yana durumgazetesi.com.tr’de yer alan ‘Deprem’ içerikli uyarıları ve talepleriyle ilgili haberlerin başlıkları.

*

-1.10. 2019  Akgün: Depreme topyekün hazırlıklı olmak zorundayız

-18.10.2019  Akgün: Deprem geliyor, herkes elini taşın altına sokmak zorunda!

-21.10.2019 Başkan Akgün’den Kumburgaz ve Tepecik uyarısı

Akgün “Tepecik ve Türkoba merkezdeki eskiden yapılmış bazı 4-5 katlı binalar da maalesef risk altında. Kumburgaz sahilinde yüksek katlı bloklardan bir tanesi ayakta kalamaz. Çözümü de Büyükçekmece Belediye meclisiyle Büyükşehir Belediye meclisindedir. Çalışmalar ve planlar bitmiş, meclislerin gruplarından geçmiş ama bazılarının keyfi yüzünden İstanbul’da 6 yıldan beri Celaliye, Kamiloba, Kumburgaz halkının gelişme hakkı ellerinden alınmıştır. İmar planlarıyla ilgili çalışma konusunda meclisimizin 2 grup başkanvekili ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi üyesi olan arkadaşlarımı da göreve davet ediyorum.”

-04.12.2019 Başkan Akgün’den imar planı seferberliği!

-05.03.2020  Akgün’den İBB Meclisi’ne cağrı: Planları çıkarın önümüzü açın!

-29.04.2020  Akgün:Önlem almazsak deprem virüsten yüzlerce kat fazla can alır.

-19.06.2020 Akgün: 1999 depremi hala rüyalarıma giriyor!

-22.10.2020 Akgün: İBB Meclisi de 39 ilçe Belediye Başkanı da vebal altındayız

-21.05.2021 Akgün: Tepecik ve Türkoba’nın planları siyaset uğruna reddedilecek

-08.10.2021 İstanbul yıkılırsa her taraf yıkılır

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün “En büyük sorunumuz Kumburgaz sahilleridir. Kumburgaz sahilinde henüz planlar bitmediği için Büyükşehir Meclis’inde beklemekte olduğu için endişemiz burasıdır. Çünkü Silivri önlerinde veya Zeytinburnu önünde vuku bulacak depremde en büyük zayiatı sahiller görecektir. Endişemiz o dur ki, Kumburgaz sahilinde kumun üzerine yıllar önce yapılmış ruhsatsız, yüksek katlı blokların tamamı çökecek ve çok miktarda insanımızı maalesef kaybedeceğiz. “ 

-31.03.2022  Akgün: Deprem Marmara Bölgesini çok büyük çapta vuracak                                   -08.04.2022 Akgün:Kumburgaz Sahilİ ve Tepecik’teki bazı binaların ayakta durmaya gücü yok!

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ‘Eğer planlar çıksaydı esas dönüşüm Kumburgaz Sahili ve Tepecik’te olacaktı. Buradaki binaların ayakta durmaya gücü yok” dedi.

-05.09.2022 Akgün'den insanlık adına göreve davet

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükşehir Belediye Meclisi komisyonlarında uzun süredir bekletilen Tepecik ve Türkoba’nın imar planlarının ivedilikle onaylayması için İBB Meclisini  "İnsanlık adına göreve davet ediyorum' dedi.

***

Durumgazetesi.com.tr’de 2019 seçimlerinden sonra Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün'ün  deprem konusunda yaptığı çağrı ve tesbitlerle ilgili yayınlanan 13 haber.

 Akgün; hemen her fırsatta; Kumburgaz, Celaliye ve Kamiloba bölgesine dikkat çekiyor. Kumsal zemine yapılmış bu siteler rahmetli Kadir Topbaş’ın gözlemiyle gerçekten bir bakışla yıkılması gerektiği anlaşılıyor.  Peki çoğunluğun Cumhur İttifakı'nda olduğu meclisten planlar neden çıkmıyor?  Halkın can güvenliği siyasete malzeme konusu olabilir mi?   Böyle mi İstanbul depreme hazırlanacak. Böyle mi insanlarımız gelen depreme karşı güvenli konutlara nakil edilecek? Yarın Allah göstermesin bir deprem olursa bu binalar yıkılırsa, vebali kimin olacak?