banner460
banner128

Son dönemde dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Ekonomi mümkün olduğunca gündem dışında tutulmaya çalışılıyor.

Ekonomi ile ilgili konuların yerine her gün başka mevzular servis ediliyor. Millet İttifakı’nın adayı, esnaf lokantasının kurusu gibi, her zaman müşteri buluyor. Söğüş soğan niyetine Diyanet İşleri Başkanı çıkıntılıklar yapıyor. Mideye dokunmaya başlayınca, ‘‘özgül ağırlıklı’’ abiler bir şeyler patlatıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı eylül ayı itibariyle enflasyon (fiyat artışı) oranlarını açıkladı. Verilere bakınca, ‘‘Vallahi hiçbiri boşuna değilmiş, resmen ‘cambaza bak’ oyunu sergilenmiş’’ demekten kendimi alamadım.

Siz de bir göz atın, hak verecek misiniz bakalım?

Biliyorsunuz, uzunca bir süredir enflasyon sözcüğü yerine, ‘‘fiyat endeksi’’ tercih ediliyor. O yüzden, fiyat endekslerindeki artışları enflasyon diye okuyun.

TÜİK’in açıkladığına göre…

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1.25, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13.04, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.58 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16.42 arttı.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1.55, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 30.50, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43.96 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 33.83 yükseldi.

Bu artış oranları ağustos ayında TÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 1.12, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11.65, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.25 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15.78’di.

Yİ-ÜFE’deki artışlar da bir önceki aya göre yüzde 2.77, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 28.51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45.52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 31.34 olmuştu.

Ne düşündünüz bilmiyorum, son bir uyarıda bulunayım…

Bu veriler gösteriyor ki, tüm sepet ve fiyatlandırma oyunlarına, tüm baskılama ve baskınlara rağmen enflasyonda yükselme sürecek. Yani cebinizde kalan bir şeyler varsa, bir el onları çekmeye devam edecek.

Bu arada Pandora’nın kutusu açıldı, ‘‘Pandora Belgeleri’’ (Pandora Papers) belgeleri ortaya saçıldı.

Bu belgelere göre, cebimizden çekilenlerin bir kısmı sınır dışı ediliyor. Bu nedenle kör kuruşa bile iyi mukayyet olmak gerekiyor

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.