Nilüfer Belediyespor,  Viranşehir Belediyespor, 1926 Polatlı Belediyespor, Niğde Belediyespor, Yozgat Belediyesi Bozokspor. Bu beş takım 2023-2024 sezonunda BAL liğinden 3 liğe çıkan 12 takımdan beşi. Beşi de belediye takımı.

Şu takımlar da geçen yıl profesyonel 3. Liğ ile 2. Liğde mücadele eden takımlardan bazıları.

Ayvalık Belediyespor, Talasgücü Belediyespor, 1954 Kelkit Belediyespor, Silifke Belediyespor, Fatsa Belediyespor, Belediye Kütahyaspor, Karaköprü Belediyespor, Nevşehir Belediyespor, Sultanbeyli Belediyespor,  Tokat Belediye Plevnespor,

Karacabey Belediyespor, Serik Belediyespor, Nazilli Belediyespor, 68 Aksaray Belediyespor, Arnavutköy Belediye Gençlik Spor Kulubü, Belediye Derincespor, Etimesgut Belediyespor.

Şu an itibariyle 30 dolayında  belediye takımı profesyonel liglerde  mücüdele ediyor.

*

Evet belediyeler spor kulüplerine destek olmalı. Beldelerindeki gençlerin spor yapmaları için katkılarda bulunmalı. Bu en başta spor tesisi yapmakla olmalı. Amatör kulüplere malzeme desteği ile olmalı.

Yoksa çıkıp profesyonel kulüp finanse etmekle değil. Profesyonel kulüplerin maliyetlerinin ne kadar yüksek olduğu az çok biliniyor.

Yukardaki ilçelere, illere bakın. Buralardaki gençlerin profesyonel takıma mı ihtiyacı önceliklidir; eğitim, kültür desteğine mi. Spor malzemesi ve sahasına mı daha çok ihtiyaç duyar.

Belediyelerin profesyonel spor kulüpleri kurması, oralara maddi destek sağlaması, hem maddi kayıptır, hem zaman kaybıdır, hem de gerçek anlamda beldelerinin gençlerine destek değildir.

*

Kendi memleketim olduğu için yakından biliyorum. Malatya’nın Arguvan ilçesi. İlçe merkezi köyleri ile birlikte nüfusu on bini bulmaz. Fabrika yok, maden yok, sanayi yok. Yaşlı maaşları, emekliler, biraz da tarım ile uğraşan insanlar. Maça gidecek halleri yok. Arguvan belediyesi de maddi olanakları sınırlı. Bir şekilde 3.liğe çıkmış. Belediye eski Başkanı Mehmet Kızıldaş ayakta dursun diye hem destek olmaya çalışıyor, hem zamanının önemli bir bölümünü bu kulübe harcıyor. Güzel tesislerde yaptı. UEFA standarlarında saha, oyuncuların kalacağı tesis vb. Sonuç boşa giden paralar ve emek. Kulüp bu sene düştü. Arguvan’ın gençleri ne kazandı, Arguvan insanı ne kazandı. Tesisler kaldı iyi oldu ama. Profesyonel kulübe ayrılan diğer olanaklar, ve harcanan zaman boşa gitmiş oldu.

Özetle demek isterim ki, Belediyelerimizin profesyonel futbol takımlarına destek yerine, yoğun bir şekilde amatör kulüplere ve spor sahaları yapmaya yönelmeleri gerekir.