CHP İstanbul İl Teşkilatı’nın Maçka Demokrasi Parkı’nda başlattığı Adalet Nöbeti’ni tutma sırası dün Silivri CHP İlçe Teşkilatı’nındı.   Polis aramasından sonra  girdiğimiz parkta  öyle ahım şahım bir kalabalıkla karşılaşmadık.  Bir çoğu Silivri’den gelmiş 500 dolayında vatandaş vardı. Genellikle yaşı 30’u geçmiş insanlardı bunlar. Bir kaçının elinde Türk bayrağı ve ‘Adalet istiyoruz ‘yazılı pankartlar  bulunuyordu. 

Bir köşe İl Başkanı Cemal Canpolat yanında birkaç kişiyle sohbet ediyordu.  Az ötede CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, meclis üyeleri; Süheyl  Kırkıcı ve Arzu Yalçınkaya, çoğu Kadın Kolları üyesi partililer bir arada idi.  Bir köşede çay- kahve servisi yapılıyordu.

Diğer bir tarafta Alman ZDF Televizyonu, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Zeynep Oral ile söyleşi yapıyordu.  Ve arada bir sloganlar yükseliyordu..  ‘Adalet.. Adalet.. Adalet! "Herkes için adalet'

Zülfü Livaneli başta olmak üzere bir çok sanatçıdan türküler çalınıyordu. Aylardan Hazirandı,  ancak hava Kasım-Aralık modundaydı.    Güneşi araki bulasın. Bulutlar indi inecekti.   İnsanlar gömlek ve tişörtlerinin üzerine mutlaka bir şeyler giymişlerdi ama yine de üşümemek mümkün değildi. CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat bir konuşma yaptı.  Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ eyleminin  CHP’nin bir eylemi değil, Adalet arayan, haksızlığa uğramış, hakkını alamayan herkesin eylemi olduğunu vurguladı . 

Ve ardından iki dakikalık adaleti düşünme eylemi başlattı. İnsanlar ı her gün saat 18.00’da iki dakikalık saygı duruşu ile adaleti düşünmeye davet etti. Bu eylemin de her gün Maçka’da kentin çeşitli meydanlarında  saat 18.00’da gerçekleştirileceğini ifade etti.

Ardından hava karardı da karardı.  İnsanların bir kısmı gitti, yenileri geldi. Arada bir grupların da girdiği olduğu alana Adalet sloganları atarak.  Kalabalık ta giderek artmaya başladı. Kalabalık binleri geçerken, yağmurda hafif hafif yağmaya başladı.

Saat 19.30 gibi Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da kızı ile birlikte geldi alana.  Işıklar herkesi güler yüzle selamladı. 

Saatler 20.40’ı gösterdiğinde iftar için yeryüzü sofrası kurulacak herkes yemeğini alacak ve  çimenler üzerinde oruç olanlar orucunu açacak, diğerleri de onlara eşlik edecekti. Yemek sırası da Silivri CHP İlçe teşkilatındaydı.  Yemekler de ta Silivri’den geliyordu.

Ve ardından yağmur giderek artmaya başladı. İnsanların bir çoğu köprü, ağaç altlarına sığınmaya başladı. Ancak alan da hiç boş kalmıyordu.  Birkaç yağmurluk satıcısı birden ortaya çıktı. İyi ki de çıktılar.

Sahneye sığındım. Bütün alan en güzel ordan gözüküyordu.  Sadece ben değildim. Biraz sonra sahnenin çökme tehlikesi geçirebileceğini düşünerek bazıları sahneden indirildi.  Sanatçı Aynur Güneş geldi. Konser vermeye çalışacak ama.  Yağmurda şiddetlendikçe şiddetlendi. Ancak kimsenin gitmeye niyeti yok. İftarın bu alanda verilmesi artık mümkün görünmüyordu. Ne olabileceğini konuşuyordu il teşkilatı ve Silivri Belediye görevlileri.

O ara yağmur yiyerek Silivri Belediye Başkanı Işıklar’ın olduğu bölüme yöneldim.   Herkesin keyfi kaçmıştı. CHP Çatalca İlçe Başkanı Halil Gök ve Çatalca Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Güzel de gelmişlerdi. İl Başkanı Canpolat o gece İstanbul teşkilatının Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşüne katılma programı hazırlığı nedeniyle konuşmasını yaptıktan sonra meydandan ayrılmıştı. Salı günü nöbet Çatalca'nınmış.  Gök, bu  nöbetle ilgili katılımcılar için güzel bir bir bilgi verdi ama off-tha record. 

İftar saati gelmişti artık. Yağmur alabildiğine yağıyordu.  Derken Şişli Evlendirme Dairesine gidileceği anons edildi.   Yakınmış .  Orada yemekler dağıtıldı ama masa yok. Yere oturmak mümkün değil. Birkaç masa ve duvar dibinde insanlar yemeğini yemeye çalışıyor.  Bir çoğu sırılsıklam elinde yiyeceği öyle duruyor.  Duranların  biri de benim.  Üç dört metre ötede bir genç yemeği tutuyor bir başkası yemeği yiyor. Genç masa görevi yapıyor.  Yanlarından geçerken masa görevi yapan gencin yanındaki genç kız ‘Abi gel yemeğini tutayım sen ye’ de.  Yok falan dedim.  Kartal’dan gelmişler.  Neyse birilerinin yardımıyla yemeği açabildik. Ama ekmek yok. Derhal gidip biri bulup getirdi. Yardımlaşma süper yani.

Olağanüstü düzensizlik var. Eksiklik gırla.  Ama hiç kimsenin şikayetçi olduğu yok. Sadece birkaç kişinin ‘Ya arkadaş Şişli Belediyesi şu kapalı bölümleri açsaydı ne olurdu sanki!” diye sitem ettiğini duydum.

Ve sonra tekrar meydana.  Aynur Güneş türkülerini söylemeye başladı. Ve ardından az sonra yine yağmur. Yine terk etmiyor insanlar meydanı. Türküler söyleyeme devam ediyorlar.  

 “Çok ıslandık “ dediğimde birisi genel durumu  ‘Islandık ama adalet için değer’ diyerek özetliyordu.

CHP’nin ‘Adalet için yürüyüş’ eylemi oldukça sempati toplamış gözüküyor.  CHP ilk kez sokağa inip büyük uzun soluklu bir eylemi başlatmış bulunuyor.  Eylem başladığından bu yana da gündemde önemli bir yer tutmaya ve çok farklı bir şey olmaya başladı. Bundan önce  sürekli Ak Parti bir şeyler yapar CHP’lilerde Meclis kürsüsünde,  grup toplantılarında Ak Parti’yi eleştirirdi. Yani gündemi Ak Parti koyar CHP peşine takılırdı. Şimdi ise gündemi CHP koyuyor. Ak Partililer bu gündemi eleştirme için çaba sarf ediyor.